Veel bedrijven werken nu aan een universele digitale portemonnee. Geen wonder. De enige die belang heeft bij cash is de consument.

Digitale portemonnee veel te gemakkelijk

Draadloos betalen is erg gemakkelijk. Je haalt je digitale portemonnee langs een detector en je hebt betaalt. En dat gemak is nu net het probleem…

Volgens antropologen nemen we op dit moment drie dingen overal met ons mee: onze sleutels, onze portemonnees en onze mobieltjes. Digitale portemonnees kunnen de laatste twee in één enkel gebruiksvoorwerp samenvoegen. In feite zijn de eerste payphones, speciaal voor telebankieren al op de markt. Zou dit definitief een einde maken aan contant geld en ook het gemak waarmee we geld uitgeven vergroten?

Veel bedrijven werken nu aan een universele digitale portemonnee. Geen wonder. De enige die belang heeft bij cash is de consument.
Veel bedrijven werken nu aan een universele digitale portemonnee. Geen wonder. De enige die belang heeft bij cash is de consument.

Een digitale telefoon is een chip in je telefoon waarmee je via “near-field communications” technologie kan betalen. Een soort draadloze chipknip dus. De kaart wordt van tevoren opgeladen worden met geld of kan later het geld bij de bank opvragen. De kaart verwerkt de betaling als je de kaart over de card reader van een detailhandelaar beweegt. Dit systeem bestaat al voor vele jaren in Japan, maar de techniek wordt nu op veel meer plaatsen in de wereld uitgerold en verder ontwikkeld. De groten van de mobiele telefonie en internet, zoals Apple, Nokia en Google zullen hierbij bedrijven uit de financiële wereld zoals Visa fel beconcurreren.

Omdat je mobiele telefoon doorgeeft waar je bent, kunnen bedrijven je lokatie en uitgavepatronen registreren. Ze kunnen hierdoor het spoor van geld dat je tijdens een winkeluitje of avondje uit achterlaat, nauwkeurig traceren. Deze informatie is veel geld waard voor detailhandelaars. Zaken kunnen persoonsgerichte advertenties richten op individuele klanten als ze de winkel binnen stappen.

Het verwerken van chipknipachtige transacties is veel goedkoper dan credit cards, dus ook zeer kleine transacties kunnen lonend verwerkt worden. Ze zijn ook sneller. Voor u het weet heeft u uw portemonnee leeg. Vandaar dat de detailhandel dit nieuwe betaalsysteem graag ziet komen. Snellere betalingen(1) betekent kortere rijen voor de kassa (en dus een kortere tijd waarin klanten zich kunnen bedenken). Betalen met een creditcard  maakt betalen zo makkelijk dat klanten snel worden verleid tot meer kopen en hogere uitgaven(2). Onderzoek in India van Citibank toonde aan dat draadloos betalen dit effect nog veel sterker vertoont. Bij een pilotproject in winkels en restaurants in Bangalore (India’s IT-hoofdstad) bleek dat de anders zo zuinige Indiërs maar liefst 230% meer geld uitgeven(3). Dat is ook de reden dat doorgewinterde vrekken altijd met contant geld betalen.

Het verdwijnen van contant geld heeft ook ernstige nadelen. Weliswaar beëindigt de meeste vormen van straatroof, maar de overheid en grote financiële bedrijven krijgen een allesomvattend inzicht in je financiële handel en wandel. De vraag is of we dat moeten willen. Ook zal het vermoedelijk niet lang duren voordat technisch handige criminelen draadloze methoden zullen ontwikkelen om digitaal zakken te rollen.

Bronnen
1. NFC based service innovation in retail: an explorative study
2. Springer Link
3. Edgar Dunn

3 gedachten over “Digitale portemonnee veel te gemakkelijk”

  1. vraag me af als “gewoon” geld wordt afgeschaft wat de waarde dan nog is. als ik nu een euro heb, dan heb ik 1 euro in me hand. In het digitale kan je van een 1 een 100 maken met bijna een druk op de knop. (voor de echte hakker dan)

    dan creeer je dus iets uit het niets. je geld is dan niets meer waard.

    voor de mensen die beweren dat geld nu al niets meer waard is: het briefje of muntje in je zak is inderdaad niets waard. Mensen geven er een waarde aan. Door controle van de centrale bank wordt die waarde bewaakt en zorgen ze er voor dat het muntje of briedje die waarde ook houdt. Dit doen ze door geen of weinig geld bij te drukken.

Laat een reactie achter