Free the network – bevrijdt het netwerk

Een documentaire over een 21 jarige hacktivist die de fysieke infrastructuur die nodig is voor het internet in handen van en voor de mensen wil brengen. Een zeer goedkoop gedecentraliseerd globaal internet gedragen door infrastructuur in bezit en beheer van lokale mensen over de hele wereld. Een internet wat door geen enkele regeringsleider of corporatie is uit te zetten. Bekijk deze inspirerende documentaire met de titel Free the Network. Op hun website is meer over dit initiatief te vinden. http://freenetworkfoundation.org/

A documentary about the Occupy Wall Street, hacktivism, and the hackers trying to build a distributed network for the Occupy movement and beyond.

You’re on the Internet. What does that mean? Most likely, it means one of a handful of telecommunications providers is middlemanning your information from Point A to Point B.

Fire off an email or a tweet, broadcast a livestream or upload video to YouTube, and you’re relying on vast networks of fiber optic cables deep underground and undersea, working with satellites high above, to move your data around the world, and to bring the world to your fingertips.

It’s an infrastructure largely out of sight and mind. AT&T, Level 3, Hurricane Electric, Tata Indicom – to most these are simply invisible magicians performing the act of getting one online and kicking. To many open-source advocates, however, these are a few of the big, dirty names responsible for what they see as the Web’s rapid consolidation.

The prospect of an irreparably centralized Internet, a physical Internet in the hands of a shrinking core of so-called Tier 1 transit networks, keeps Isaac Wilder up at night.

Wilder is the 21-year-old co-founder of the Free Network Foundation. Motherboard first caught up with Wilder at Zuccotti Park during the fledgling days of Occupy Wall Street.

 

 

Wat denken de lezers van dit idee van deze 21 jarige hacktivist. Zullen we ooit een volledig vrij wereldwijd internet kennen waarbij de fysieke infrastructuur in bezit is van de gewone mensen? En wat met 3d printing, zou er een model van deze masten kunnen worden gemaakt zodat dit soort punten overal gemakkelijk te printen zijn in de toekomst?

9 gedachten over “Free the network – bevrijdt het netwerk”

 1. Interessant artikel. Nu gaat mijn kennis van het internet niet heel ver.
  Maar ik begrijp dus dat ”the powers that be” het internet met aan/uit knop kunnen uitschakelen.

  Probleem is alleen dat heel veel bedrijven hun emailverkeer en betalingsverkeer via het internet hebben lopen dat kunnen ze dus nooit uitschakelen volgens mij. Volgens mij gaat er zoveel data door zo’n onderzeese kabel dat het voor niemand te doen is om te achterhalen door welke kabel welke data gaat. 
  Wat ze wel kunnen doen zoals bij the piratebay bijvoorbeeld om providers bepaalde sites te laten censureren of ip-adressen te blokkeren.

  Cloudcomputing wat tegenwoordig steeds meer in opkomst is, of gepromoot wordt zorgt voor gecentraliseerde serverparken dat kan wel leiden tot meer controle/censuur mogelijkheden.

  1. Ze kijken dan niet naar het verkeer zelf, maar hebben we de controle over een aantal hoofd DNS servers.

   Een DNS server vertaalt een voor mensen makkelijk te onthouden naam naar een computeradres (ipadres).

   Zodra je bijvoorbeeld http://www.google.com intikt, zal je browser direct een verzoek bij een DNS server neerleggen om te achterhalen wat het IP adres is.

   (elke provider heeft zelf ook DNS servers maar deze worden gevoed door een paar hoofdservers). Als deze dus wegvallen, of uitgezet worden is het internet in principe een stuk minder bruikbaar.

   hiernaast zal er waarschijnlijk ook veel normaal verkeer gerouteerd worden, en wie beheert de grootste knooppunten? 

    

 2. Beste mensen, het filmpje bekeken vanmorgen en eerst zo mijn gedachten er eens over laten gaan. Op zich is een open source een prachtig mooi systeem en zeer zeker hoe deze jonge man er over denkt. Het deed mij herinneren hoe ik zelf was op die leeftijd, naief en onervaren qua levenservaring in deze wereld. Dat heb ik dus met zeer veel vallen en een weinig opstaan moeten leren en aanvaarden, dat alles toch wel een beetje anders inelkaar steekt. Mijn conclusie is dan ook, dat de doelstelling van deze jonge man een utopie is, ondanks het systeem wat hij heeft bedacht. Er zijn zoveel mogelijkheden om met dit systeem te werken, dat er kleven in mijn optiek althans te veel bezwaren aan. Al het negatieve wat je kunt bedenken in deze wereld en zo ook dus al het positieve wat je kunt bedenken kunnen er dus mee werken. Zoals bv de pedofilie, de verschillende vormen van rebellen, het zou dus netzoals een telefoon systeem kunnen werken. En daar word ik dus niet vrolijk van. Want het kan dus in sommige situaties voor je werken, maar ook weldegelijk tegen je werken. Eerst dacht ik nog voor landen oa als australie zou het een mooi systeem zijn, maar deze hebben allemaal een zeer goede sateliet systeem. In een open source systeem zijn te veel mazen in het net om er tussen door te glippen, lees te misbruiken. Eigenlijk dat er wat controle opzich komt op het internet verkeer is op zich niet slecht en kan dus een groter veiligheids gevoel geven. Alhoewel dat gevoel ook maar zeer beperkt is. M.a.w wat voor systeem je ook bedenkt het is en blijft in deze wereld altijd een kwetsbaar gegeven. Mvg, Paul.

 3. Grappig Paul.
  Deze hele site staat altijd vol met info die voor een vrije wereld en een vrije economie is.Dus echt vrij verkeer van geld, mensen, goederen, diensten en van informatie en kennis.Dan komt er eens zo’n vrij systeem en schiet je weer in de stress met een roep om controle.
  En uiteraard met het bekende verhaal van de enge pedofielen en terroristen.  Twee hardnekkige argumenten die zeer tegen de zin van vrijdenkers en vaak ook deze site ingezet  worden om allerlei wetgeving er door te drukken… Nederland begint een bang land te worden.

  1. Rob, ik schiet gelukkig niet zo gauw in de stress, ben wel wat gewend in deze wereld. Maar ik denk dat zolang goed en kwaad bestaat op deze wereld je wel terdege bewust moet zijn van het gegeven dat het overal voor gebruikt kan worden en dat is een stukje realiteit, waar je nooit omheen kan. Kijk maar terug in het verleden. Mvg, Paul.

 4. Ja Paul,
  Maar goed en kwaad zitten in de mens. En gebleken is, juist in dat verleden, dat controle en beperkingen juist het kwaad doen toenemen. Dat is logisch want alles wat je onderdrukt bouwt dus druk op en kan zelfs explosief worden. Internet zal zeker zijn kwalijke kanten hebben,  maar wie gaat er bepalen wat wel en wat niet mag……… Dit zijn sowieso altijd de partijen die de macht of enorme belangen hebben. Daarom is de angst voor die vrijheids-zendmasten  ook groot. In heel het Midden-Oosten worden al honderden jaren minderjarige kinderen  ge- of misbruikt. (zij denken daar anders over) Onze katholieke kerk misbruikt er ook al decennia lang lustig op los. Het hoofd van justitie (zo’n onberispelijk controle en handhavings-orgaan) ziet volgens sommige doofpotten ook de “kleine dingen” niet over het hoofd(je). Dus om nu een vrij internet te prognotiseren als vrijplaats van het kwaad. Maar je hebt gelijk dat het idealistische dromers zijn. Maar zonder  dromers nooit een betere realiteit. En uiteraard zullen bij de eerste de beste  criminele incidenten het argument gevat worden om deze praatstokken omver te halen of onder controle te krijgen.

Laat een reactie achter