Opgezwollen melkklieren en schreeuwende koppen over geweld prijken vaak prominent op en in rechtse bladen. Onderzoekers weten nu waarom.

Hersenverschil tussen links en rechts

Links houdt van kletsen, rechts van tieten. Brits hersenonderzoek wijst uit dat ‘liberals’ (wat we in Nederland progressieven zouden noemen) een actiever gevoelscentrum (cortex cingularis anterior) hebben dan conservatieven. Conservatieven hebben juist een actievere amygdala, het deel van de hersenen dat reacties als angst, agressie en seks regelt. Humoristisch is dat op foute, rechtse wijze (namelijk door hersenonderzoek) de linkse vooroordelen over rechts bevestigd zijn. Rechtse onderbuikgevoelens bestaan echt.

 

Opgezwollen melkklieren en schreeuwende koppen over geweld prijken vaak prominent op en in rechtse bladen. Onderzoekers weten nu waarom.
Opgezwollen melkklieren en schreeuwende koppen over geweld prijken vaak prominent op en in rechtse bladen. Onderzoekers weten nu waarom. – Wikimedia Commons, Fair use

Wereldvreemd links versus de rechtse onderbuik
Het gebeurt vrij weinig dat rechtse kiezers op een linkse partij gaan stemmen of andersom. Er bestaat een sterke antipathie tussen linkse kiezers, die vinden dat rechts harteloos is en toegeeft aan onderbuikgevoelens, en rechtse kiezers, die linkse kiezers wereldvreemd en overgevoelig vinden. De beroepskeuze van linkse en rechtse mensen is vaak ook heel anders. Linksstemmende mensen werken vaak in creatieve beroepen, overheid of in de zorg, terwijl rechtse mensen vaak in de industrie of het harde commerciele bedrijfsleven werken. Het lijkt er kortom op alsof er een bepaald ‘links’ en ‘rechts’ menstype bestaat.

Ryota Kanai en zijn collega’s van het Londense University College hebben nu aangetoond dat dit beeld klopt. Het hersencentrum dat betrokken is bij gevoelens en empathie, is bij progressieven veel sterker ontwikkeld, terwijl conservatieven sterker worden bepaald door angst, seks en agressie. Dit verklaart ook waarom in rechtse bladen als de Telegraaf en de rechtse omroep Powned een harde, agressieve benadering en schaarsgekleed vrouwelijk schoon met pronte melkklieren een grote rol spelen, terwijl de progressieve omroepen (de rest m.u.v. Wakker Nederland, ook rechts maar beschaafder) overlopen van medelijden en aandacht  voor maatschappelijk omstreden groepen, die ze willen beschermen tegen de ‘koude, rechtse wind’.
Als er angst heerst onder de bevolking, wordt er massaal op rechtse, autoritaire partijen gestemd.

Kanai zegt geen directe verklaring te hebben voor het ontstaan van de correlatie tussen stemgedrag en hersengebieden. Volgens hem kan het stemgedrag een gevolg zijn van de overontwikkeling van een bepaald hersengebied, maar kan het kiezen van een “linkse” of “rechtse” levensstijl ook leiden tot verschillen in de hersenen (dit is in enkele andere hersengebieden inderdaad aangetoond). Een bekend verschijnsel is dat oudere kiezers vaak rechtser stemmen. Dit is dan weer moeilijker te rijmen met een zwakkere  invloed van de amygdala, maar is mogelijk te verklaren door de zwakkere lichamelijke gesteldheid en daarmee grotere angst bij ouderen.

Links komt van Venus, rechts van Mars
Hoe rechtser de partij, hoe hoger het percentage mannen dat er op stemt. Vrouwen stemmen veel vaker op linkse partijen dan mannen, terwijl mannen de steunpilaren van de conservatieven zijn.

Links en rechts hebben ook een heel andere belevingswereld, waardoor links en rechts dingen ontgaan en ze een heel andere taal spreken. Bekend is dat de hersenontwikkeling sterk wordt gestuurd door de concentratie aan geslachtshormonen in de foetus tijdens de zwangerschap. Zou het conflict tussen links en rechts misschien iets te maken hebben met het eeuwige conflict tussen vrouwen en mannen (of vrouwelijkheid en mannelijkheid)?

Bronnen
Science Daily
Current Biology

3 gedachten over “Hersenverschil tussen links en rechts”

 1. Hierbij kunnen we dan officieel 40 jaar na dato de Flower powertijd, sex, drugs en rock and roll met een middelmatig inlevingsgevoel over het hier en nu en onze toekomst afsluiten.

  We kunnen nog maar 1 ding doen voor een goede nieuwe visionaire start na al de contradicties in het artikel…..

  RESET

 2. Agressie en mannelijke geslachtsdrift wordt bepaald door de invloed van testosteron, en maakt dat mannen gewoonlijk ook beter zijn in wiskunde.
  Oestrogeen, een vrouwelijk hormoon, heeft een neutraliserend effect op testosteron en vergroot de concentratie van synapsen en het aantal dendrieten. Dit versterkt de communicatie tussen neuronen.
  Ook zijn vrouwelijke hersenen minder gelateraliseerd dan mannelijke omdat bij vrouen de hersenhelften door een dikker corpus callosum zijn verbonden, wat de informatieuitwisseling versterkt.
  ps. Een erg hoog gehalte aan testosteron vermindert de prestatie in wiskunde weer.

  1. Ik heb ook wel eens gehoord dat bij vrouwen de linker hersenhelft beter is ontwikkelt waardoor ze een grotere taalvaardigheid hebben maar minder goed kaarten kunnen lezen, en bij mannen de rechterhelft.

Laat een reactie achter