Temple Grandin: Onze wereld heeft allerlei soorten breinen nodig

Share Button

Temple Grandin is een beroemd Amerikaans zoölooge met een boeiend levensverhaal. Grandin is gediagnosticeerd met autisme en heeft ondanks deze ‘handicap’ een succesvolle carrière als wetenschapper opgebouwd. In 2010 is er een film over haar levensloop verschenen.

In onderstaande TEDx Talk legt Temple Grandin uit waarom volgens haar de wereld allerlei soorten breinen nodig heeft. Hierbij maakt ze gebruik van haar eigen ervaringen en inzichten om dit te illustreren.

Temple Grandin werd als kind ‘autistisch’ bevonden. Ze legt uit hoe haar brein functioneert, hoe zij ‘denkt in beelden’ en hoe dat haar toelaat problemen op te lossen die ‘gewone’ breinen moeilijk vinden. Daarmee ondersteunt ze haar visie dat de wereld behoefte heeft aan mensen uit het ganse autistische spectrum: visuele denkers, patroon denkers, verbale denkers en allerlei andere soorten slimme kinderen.

Bron: Temple Grandin: The world needs all kinds of minds

 

Share Button

Berny

Bijzondere tijden vragen om bijzondere mensen die anders durven te zijn en anders durven te denken. Visionair.nl is een digitale ontmoetingsplaats waar wordt geprobeerd om voor geïnteresseerden het ’anders’ denken of het ‘visionair’ denken te stimuleren. Ik probeer hier via mijn artikelen op mijn eigen manier een steentje aan bij te dragen. Dit doe ik vanuit een positief-realistische benadering. Het is goed om te fantaseren over de toekomst. Het dient echter niet te zweverig worden of te utopisch te zijn. De huidige realiteit dient niet te worden vergeten. Verder wil ik opmerken dat de artikelen op deze website vanuit verschillende invalshoeken worden geschreven. Ik ben het niet automatisch eens met de overige artikelen op deze website en ik neem afstand van de artikelen van de overige auteurs die niet in overeenstemming zijn met mijn persoonlijke mening.

Dit vind je misschien ook interessant:

9 reacties

 1. Douwe schreef:

  Inspirerend verhaal. Ik vind het neurodiversiteit verhaal ook heel nuttig en wellicht een veel menselijker en natuurlijkere benadering dan hoe er nu vaak naar mensen met Autisme wordt gekeken. 

  hier nog wel een interessant artikel hierover. 

  Neurodiversiteit

 2. frans schreef:

  het brein ‘vertaalt’ datgene wat wij waarnemen in ‘electrische stroompjes’ . maar wie of wat is degene die dat dab weer vertaalt in ‘gedachten’ ?????
  en vooral; wat doe je met die gedachten?
  mat andere wooden; wat is beschaving?
   zie; http://i-tjing.blogspot.nl/

 3. Erik schreef:

  Die breinen dan wel graag leuker verpakt. (@moderator: mijn manier van denken is ook nodig)

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger