Sexy dames zijn het geheime wapen van autoverkopers. Bezit als vervanging voor liefde: de essentiële reden voor de overconsumptie. Bron: autoweetjes.nl

Versiercursus redt milieu

De wereld wordt geteisterd door een ongeëvenaarde consumptiezucht, mogelijk gemaakt door de koortsachtige arbeid van workaholics. De reden, voor een groot deel: onbevredigde emotionele, psychische behoeften. Zullen we in een betere wereld leven als deze mensen leren hoe ze deze behoeften op immateriële wijze kunnen bevredigen?

De ongeneeslijke jacht op luxe en status
De laatste jaren zagen we een enorme toevloed van SUV’s, ook wel de dinosaurus van de benzinevoertuigen genoemd. Er is geen rationele reden om in een dergelijek lompe tractor te rijden. Er zijn meer voorbeelden van een dergelijke overconsumptie: denk bijvoorbeeld aan een puissant duur jacht, een protserig huis of een privejet. Vaak steken rijken en would-be rijken zich diep in de schulden voor dit soort milieubelastende snuisterijen.
Minder rijken kopen een dure mobiele telefoon, auto of kleding. Ook zij komen uiteraard vroeg of laat op onzachte wijze in aanraking met de grenzen van hun middelen. Wat is de reden dat mannen zich zo absurd gedragen?

Sexy dames zijn het geheime wapen van autoverkopers. Bezit als vervanging voor liefde: de essentiële reden voor de overconsumptie. Bron: autoweetjes.nl
Sexy dames zijn het geheime wapen van autoverkopers. Bezit als vervanging voor liefde: de essentiële reden voor de overconsumptie. Bron: autoweetjes.nl

Achterliggende reden: behoefte aan status en daardoor succes bij vrouwen
De voornaamste reden om protserige horloges, plezierjachten en dergelijke aan te schaffen is het verwerven van status en uiteindelijk succes bij het vrouwelijk geslacht. Inderdaad wekken rijke en succesvolle mannen veel belangstelling bij de dames, blijkt onder meer uit onderzoek van de Texaanse psycholoog Buss.
Veel puissant rijken blijken toch opmerkelijk weinig succesvol bij het vinden van een geliefde. Ze trekken vrouwen aan die vooral geïnteresseerd zijn in hun geld, de beruchte golddiggers. Het blijkt een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk, om een vrouw te vinden die in hun persoon geïnteresseerd is. Daar hebben ze ook weinig gelegenheid toe omdat self-made rijkaards doorgaans fanatieke workaholics zijn.

Drie soorten mannen
Volgens de datingtheorie, ontwikkeld door datinggoeroe David D’Angelo, zijn er in de ogen van vrouwen drie soorten mannen: providers, minnaars en oninteressante mannen.
Providers bieden geld en bescherming en vormen bruikbare partners om kinderen mee groot te brengen. Vrouwen zoeken daarom de vriendschap en bescherming van een dergelijke man. Ze zijn doorgaans niet geïnteresseerd in seks, behalve als uiterste redmiddel om deze man aan zich te binden. “Laten we gewoon vrienden zijn” is iets wat dergelijke mannen daarom vaak te horen krijgen. Doorgaans tot grote frustratie van deze mannen, die er niets van begrijpen. Ze doen immers hun uiterste best het hart van het object van hun liefde te veroveren. De bron van veel volkomen onverdiend liefdesleed, maar evolutie staat niet bekend om rechtvaardigheid.
Vrouwen willen, biologisch gezien, niet alleen een veilige plaats. Ze willen ook kinderen van een man met zo krachtig en superieur mogelijk genetisch materiaal. De man die het beste in staat is om kinderen groot te brengen, vaak een wat saai en zorgzaam type, is vaak niet de man met de grootste genetische fitness. Vrouwen willen onbewust een gezin vormen met een ‘beste vriend’ en zich laten bevruchten door een testosteronrijke alfaman met hoge genetische fitness, wat weer blijkt uit een symmetrische lichaamsbouw. Volgens de theorie van D’Angelo worden vrouwen vooral seksueel opgewonden van dominante mannen met een brutaal gevoel voor humor, in zijn woorden “cocky and funny”. De reden is dat mannen met humor er blijk van geven ontspannen en zelfverzekerd te zijn, m.a.w. de situatie door te hebben en te beheersen en dus uitstekend aangepast zijn.
Ideaal is natuurlijk een man die beide eigenschappen combineert, dus zowel een vriend is als een minnaar. Als man zou je daar naar moeten streven. Er zijn mannen die alleen behoefte hebben om de minnaarsrol op zich te nemen, zonder verdere verplichtingen. Gelukkig geldt dit niet voor lang niet alle mannen, anders zouden gezinnen in Europa net zo disfunctioneel zijn als in de Caraïben.
De laatste categorie is de (in de ogen van vrouwen) waardeloze man. Een zielige hulpeloze figuur wekt vaak moederlijke gevoelens op bij vrouwen. Verder zijn er bespottelijke mannen (die de lachlust opwekken), onopvallende mannen en weerzinwekkende mannen.

In wat voor vrouwen zijn mannen geïnteresseerd?
Na deze cynische opmerkingen over vrouwen, tijd voor vergelijkbare cynische opmerkingen over mannen. Mannen zijn vooral geïnteresseerd in vrouwen waarmee ze zoveel mogelijk gezonde kinderen groot kunnen brengen. Voor een one night stand zijn de eisen niet erg hoog. Dat is anders voor een langdurige verbintenis zoals een huwelijk. Hier zoeken mannen een zo jong en vruchtbaar mogelijk model, wat onder meer blijkt uit de voorpagina’s van mannenbladen als Playboy en dergelijke. De seksualiteit van mannen is doorgaans weinig subtiel. Sterke kenmerken van vruchtbaarheid zijn een symmetrische lichaamsbouw, slanke taille en brede heupen. Ook houden mannen van mollige vrouwen, die hebben immers de meeste vetreserves waarmee ze een baby ter wereld kunnen brengen.

Welke wensen delen zowel mannen als vrouwen?
Zowel mannen als vrouwen delen de wens van een trouwe partner. Voor mannen is dit belangrijker, omdat seksueel contact van hun partner met een andere man betekent, dat de kans groot is dat niet alle kinderen van hun partner hem als vader hebben. Voor vrouwen is emotionele trouw belangrijker: als een andere vrouw voor hun partner belangrijk is, zal deze steun krijgen die zij niet krijgt.

Identificatie, het vermogen jezelf te herkennen in de ander en tot op zekere hoogte gelijk te stellen, is heel belangrijk om de ander te begrijpen en je met de ander te identificeren. Beide sekses hebben behoefte aan deze identificatie, vrouwen iets meer dan mannen. Dit identificeren gaat ver – de bioritmes van koppels met een vaste relatie raken op elkaar afgestemd. Gelukkige stellen identificeren zich sterk met elkaar.

Zowel mannen als vrouwen willen het gevoel hebben dat ze hun partner veroveren en dat hun partner de hoofdprijs is. Geeft een potentiële partner te gemakkelijk toe, bijvoorbeeld doordat deze partner te snel verliefd wordt op hen, dan verlaagt dat de waarde van de partner in hun ogen.

Het proces van menselijke hofmakerij is dus uitermate moeizaam en vereist onbewust nauwkeurige afstemming. Pas op het moment dat er wederzijdse gevoelens ontstaan, vormt zich een stabiele relatie. Deze relatie blijft alleen in stand als beide partners voortdurend investeren.

Koehandel
Kortom: wat wij kennen als liefde en romantiek heeft veel te maken met een onbewuste koehandel. De reden voor veel liefdesverdriet is dat veel mensen de wetmatigheden achter het gedrag van vrouwen en mannen niet kennen en daarom met illusies rondlopen. Ze volgen de verkeerde strategie, waardoor ze de kans mislopen om de liefde van hun leven te vinden, m.a.w. iemand waarmee ze zowel intimiteit, erotiek als vriendschap kunnen delen.

Betere kennis over versieren kan milieu redden
Veel mannelijke rijke workaholics hebben gevoelens van eenzaamheid. Deze proberen ze weg te werken door harder te werken en meer te consumeren, in de hoop dat ze hiermee hun status verhogen en meer vrouwen tegenkomen. Zowel het harde werken als het overmatige consumeren belast het milieu zwaar.

Ook vrouwelijke carrièremakers volgen deze strategie, met vergelijkbare gevolgen. Rijke, succesvolle mannen voelen zich doorgaans bedreigd door rijke, succesvolle vrouwen, zodat ze in feite hiermee hun kans op een partner verkleineen behoeften. Het gevolg: een overschot aan single carrièrevrouwen.

Gelukkig getrouwde of samenwonende mensen hebben geen behoefte aan extreem lange werkdagen en gek makende werkroosters. Ze willen ook tijd doorbrengen met hun geliefden. Om die reden zal een versiercursus de consumptie afremmen. Carrièremannen zullen in gaan zien dat hun droomvrouw alleen binnen bereik komt als ze indruk maken met hun karakter in plaats van hun bezit. Carrièrevrouwen zullen hun zwakheden gaan tonen aan potentiële mannelijke partners en hun waarde niet alleen aan zijn carrière afmeten.

5 gedachten over “Versiercursus redt milieu”

 1. Ik heb alweer een hele tijd geleden het boek http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-spel/1001004002616520/index.html#product_description gelezen wat ook heel sterk de biologische aspecten van aantrekking bij mannen en vrouwen benadert. En dit uiteraard probeert uit te buiten voor de mannen, oftewel wat moeten mannen doen om zo snel mogelijk een vrouw in bed te krijgen. Het boek is erg leuk geschreven, ontzettend grappig en leerzaam mede ook omdat een paar mensen in dit boek helemaal de evolutie uitzoeken en hoe mensen hier slim op in zouden kunnen spelen. De vraag is uiteindelijk wel in hoeverre je met dit soort trucs een partner tegen komt die echt bij je past maar dat terzijde. :-)  

 2. klopt, zij (en ook schriivers van andere soortgelijke boeken) zijn als echte wetenschppers op jacht gegaan naar de sleutel achter het brein van homo sexualis, vooral de vrouwen dan. Op zich erg grappig. Ik ben ook de Engelstalige versie van Het Spel aan het lezen.

 3. “wees uzelf!” de rest van het rijmpje kennen jullie ook nog wel.
   
  leuk stuk en voor jonge mensen, wellicht leerzaam ook hoor. Maar wat zou ik mij doodmoe gaan voelen als ik mij dat allemaal bewust zou moeten gaan lopen zijn en opgelegd moeten praktiseren.
  Wat zou ik gekunsteld over komen, denk ik dan.

  Nou zal dat ook wel weer niet de bedoeling van de schrijver zijn, maar toch.
   
  Het is voor mij met de liefde net als met het werk: grijp niet te hoog, waar je zo moe van wordt. (denk aan kramp in je tenen)
  We kennen allemaal wel de uitspraak: “ik zocht de ideale vrouw en welaan ik vond haar. Edoch eilaas; zij zocht de ideale man”.
   
  Laat de natuur ook gewoon het werk doen
  (net als in de woonomgeving, weten jullie van mij)
  Goede dingen gaan vanzelf, als jij ook goed bezig ben. Je geweten wil je daarin graag sturen als je geleerd hebt om daar naar te luisteren.
   
  Ja, dat in functie van het milieu gezien, zou ik willen zeggen; maak oorlog met je eigen hoogmoed, zodat je blij leert zijn met een beetje minder. Zoek voldoening in simpele vreugdes: een opknapfiets, de vogeltjes om het huis, welke in dit jaargetijde vol op kleur zijn en zo mooi zingen, simpele muziek maken, (zing gerust spontaan een liedje voor je geliefde: “’k roep je toe uit m’n gondola, (daar even s.v.p. een toepasselijker woord voor zoeken: ‘opknapfiets’? vanuit bad klinkt het ook goed hoor, de meeste badkamers hebben goede akoestiek omdat het geluid niet wordt geabsorbeerd) Violetta (of hoe je geliefde wel mag heten) heur mijn lied! …. en wat daar verder volgt om uw emoties van genegenheid breeduit met vibrerende stem over te brengen. Durf! (kost allemaal weinig onvernieuwbare grondstoffen)
   
  Of behoor ik nu reeds bij die genoemde ‘bespottelijke en weerzinwekkende’ mannen, welke nooit nakroost zullen verwekken omdat ze kansloos zijn op de huwelijksmarkt? Nou dan doe ik het toch lekker verder maar met die reeds bestaande 22 nazaten van me, waar ik stuk voor stuk zo stinkend trots op ben?
  (ook niet slecht voor het milieu hoor :)

  1. De meeste vrouwen zullen je denk ik in het vakje “provider” inschatten. Persoonlijk heb ik meer bewondering voor een provider dan voor een minnaar.

   Om een vrouw wanhopig verliefd op je te laten worden, moet je inderdaad dat gekunstelde gedrag vertonen en haar manipuleren als een trekpop. Als je van iemand houdt (en dat doe ik) behandel je haar niet zo, dan ben je er gewoon voor haar. Als ze me verkeerd begrijpt en een rotgevoel heeft, bel ik haar en praat ik het uit, zeg dat ik van haar hou. Helemaal fout volgens de versierhandleidingen, nou, jammer dan. In ieder geval heeft ze nu een warm gevoel, weet ze dat ik er voor haar ben, onvoorwaardelijk. Nou, dan is ze maar even wat minder verliefd op me.

 4. De trucs kunnen handig zijn maar of het goed is om alles letterlijk te nemen wat er staat lijkt mij ook niet echt goed. Ik zou dat boek met een korreltje zou nemen! Bij sommige meisjes zou dit gedrag verkeerd uit kunnen pakken. Bovendien is het ook niet bepaald goed voor het milieu om weer een nieuwe babyboom te krijgen. Het lijd niet echt naar vaste relatie’s maar alleen tot sex. Ik ben zelf erg verlegen geweest naar meisjes en nog wel beetje. Maar denk toch dat de manier om je ware te vinden is door idd gewoon jezelf te te zijn. Toen ik eerder vroeg aan anderen hoe ik verkering kon krijgen, zeiden ze het allemaal. Maar ik begreep er telkens niets van. En ben er zo zachtjes aan achter gekomen wat dit betekend. Jezelf zijn is je ware persoonlijkheid tonen aan de ander. Dat heb ik ontdekt door dat, dat speciale meisje vaak een biologische/fysieke en psychologische aanvulling is. Ook voor vrouwen naar mannen toe schat ik dat dit hetzelfde moet werken. Als je elkaars mentale en/of fysiek zwakheden aanvult voel je, je meer verbonden tot elkaar.

  Mijn tip is dan ook om juist op die meid af te stappen waarvoor je altijd een beetje bang was dat ze je reputatie op een bepaald vlak kon beschadigen. Waarvan die angst? Is zei niet diegene waar je stiekem op verliefd bent?        

Laat een reactie achter