Video: bestuur een robot met je gedachten

In deze Israëlische video demonstreren enkele onderzoekers hoe je met gedachten een robot kan besturen. Een MRI scanner meet continu hersengolfpatronen, die de gebruiker eerder door middel van biofeedback in bewegingen links, rechts en vooruit leerde vertalen. Software vertaalt de gemeten hersengolfpatronen in loopinstructies voor de robot. Wat een andere vraag actueel maakt. Waar stopt de mens, en begint de machine?

Deze techniek zal een uitkomst vormen voor patiënten die gedeeltelijk of geheel verlamd zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen als Stephen Hawking. Ook komt zo elektronica die door middel van gedachten bestuurd kan worden, een stuk dichterbij. Heel interessant is dat deze techniek ook avatar-besturing een stuk dichterbij brengt. Dit experiment bestuurde namelijk een robot in Zuid-Frankrijk vanaf een MRI-scanner in Israël, 2000 km verder.

5 gedachten over “Video: bestuur een robot met je gedachten”

  1. De wetenschapper die de robot wenkt, draagt geen helm met sensoren in deze video. De robot heeft dus van te voren geleerd hoe deze (met helm) de hersengolven moet vertalen in loopinstructies, en ontvangt deze nu rechtstreeks uit het brein van de mens? Als dit geen mis-interpretatie is van mij, dan reageert deze robot op telepatische commando’s. Zou je dit willen verklaren voor mij Germen, zit ik er naast?

  2. Volgens mij is die man die wenkt alleen om de bestuurder van de robot te laten zien waar hij heen moet. Want de bestuurder zit volgens mij in de MRI-scanner die je links onder ziet. De man maakt gebaren. De robot neemt dat op en stuurt het naar de man in de MRI-scanner. Die focust zich daarna op die beweging. De MRI-scanner meet zijn hersengolven en stuurt die naar de robot en de robot zet die golven dan om in een beweging. Dat is tenminste hoe ik het heb begrepen. 

Laat een reactie achter