Video: complete organen uit de printer

Geen doorgedraaide science-fiction fantasie maar de praktijk. Op enkele Amerikaanse universiteiten wordt nu gewerkt aan technieken om menselijek organen te printen. In deze video wordt het printen van een orgaan voor een proefdier getoond. De printkop bevat cellen en stoffen om de celmatrix op zijn plaats te houden.

Als deze ontwikkeling doorzet en succes heeft, hoeven we niet meer aan lijkenpikkerij, pardon, donortransplantatie te doen. Dit kan vele duizenden mensenlevens redden. Het kan ook interessant zijn om een slecht functionerende lever of nier te vervangen door een splinternieuw exemplaar. Waarschijnlijk kan deze techniek ook toegepast worden voor kunstvlees. Dat zou veel dierenleed en milieuvervuiling schelen.

2 gedachten over “Video: complete organen uit de printer”

  1. Waanzinnig gaaf ! Interessant om te zien dat ik de jaartallen waarop ik dit soort technologien werkelijkheid zag worden vroeger eigenlijk veel eerder komen.
    Neem nu de science ficton technieken uit films als Minority Report: de film speelt zich af in 2054 maar veel van wat je daar ziet begint nu al op te komen.
    Alleen vind ik het erg spijtig dat de ontwikkelingen in bemande ruimtevaart me veel te langzaam gaan.

  2. Jammer is dat het meeste wordt ontwikkeld onder het gezag van overheden die clupjes wetenschappers aan het werk zetten. Zo is bv LCD ontwikkeld voor het leger. Alles is strikt geheim er wordt niet samengewerkt (met andere landen en de normale mens) en dan draait alles nog eens om het geld, iets wordt pas ontwikkeld als er potentie is op geld of macht. Als we deze factoren niet hadden en dus vrij samenwerken konden zonder dat er geld voor nodig is, dan waren we al zo veel verder dan dat we nu zijn. Ook de kerk heeft altijd te technologie tegengehouden (zover ze konden).

Laat een reactie achter