Wat zijn de gevolgen als de ontwikkeling van wetenschap en technologie exponentieel sneller gaat? Daar kunnen we maar beter goed over nadenken, want alles lijkt er op te wijzen dat dit inderdaad gebeurt. In samenwerking met twintig anderen beschrijft futuroloog en uitvinder Ray Kurzweil in een film hoe het leven zal zijn in een wereld waarin we net zo gemakkelijk van lichaam kunnen wisselen als van een jas en ziekte en dood voornamelijk het gevolg zijn van computervirussen. Hieronder de trailer van drie minuten.
14 gedachten over “Video: The Singularity is Near”
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Beste mensen, het filmpje bekeken en beluisterd. Ik vind het een schrikbarend gegeven, moet er wel bijzeggen dat ik op bepaalde levensaspecten conservatief ben. Maar eigenlijk is dit gegeven al een 25 jaar bekend, dat de wetenschappelijke technologie in een razend tempo zich ontwikkeld. In sommige gevallen zoals medische ontwikkelingen, kan ik me er nog wat bij voorstellen, maar voor de rest zie ik het alleen maar als een winstgevend gegeven vooreen handjevol mensen. Laat mij nog maar heerlijk genieten van het huidige leven, dat is al complex genoeg. Mvg, Paul.
Maar toch vindt je het wel interessant anders zou je hier vast nooit kijken, en misschien gaat het ook het leven nog wel eens minder complex maken.
Beste bemoeier, inderdaad hebik en blijf ik geinterresseerd in de huidige nieuwe technieken, ik vind het ook allemaal bollebozen die het toch maar steeds weer bewerkstelligen. Of het leven daardoor minder complex wordt heb ik zo mijn twijfels en dat ook al bij mijn auto ondervonden. Bij de jaarlijkse controle hangen ze mijn auto aan de cp en blijk er eens iets stuk te zijn, nieuwe module in, het gegeven bleef stuk, weer een andere module er in tm 4 keer aan toe. Achteraf bleek het om mijn benzine dop gaan. Maar even kort door de bocht, na veel ophef mijnerzijds hebben ze alles op eigen kosten geregeld. M.a.w. hoe complexer de materie wordt, hoe groter de kans op fouten wordt. Zo zijn er vele voorbeelden weer te geven, dat elektronica niet altijd alles is, ondanks ook de goede punten. Mvg, Paul.
Paul, de makers van de film willen ook cashen………………
Iedereen wil cashen………….
Joepie, ik weet absoluut zeker dat ik die film ga zien, gewoon waanzinnig interessant. Ik zou me ook niet ongerust maken over de ontwikkelingen in een maatschappij dan. Geloof eerder dat zij onze huidige maatschappijen als een horrorscenario zullen beschouwen.
Een horrorscenario is onze maatschappij zeker maar of het beter wordt is maar de vraag.
De aanname van Ray Kurzweil is dat iedereen van al die fantastische technieken kan profiteren. Echter gezien de kosten daarvan en de huidige noodzaak om te bezuinigen kan ik me dat niet voorstellen.
In de praktijk blijkt dat nieuwe technologie eerst alleen betaalbaar is voor de rijken. Echter, even later heeft de hele wereld het. Bijvoorbeeld telefoons. De tijdsduur tussen introductie bij de rijken en algemene beschikbaarheid van nieuwe producten wordt ook steeds korter.
Wat bezuinigingen betreft, een economische crisis zo nu en dan heeft weinig effect op technologische ontwikkeling. Producten worden snel veel goedkoper, zeker als je de prijs per eenheid prestatie beschouwt. Tegenwoordig is bijna iedereen in het Westen rijker dan de rijkste mensen op Aarde 100 jaar geleden, dat is nogal wat.
Niettemin kan het beide kanten opgaan met onze wereld. Ofwel het wordt veel beter, of veel slechter. Weinig verandering lijkt onwaarschijnlijk.
Lennart, gaat het weer om materiële kwaliteiten. Ik heb nog niemand ontmoet die daar echt gelukkig van wordt. Voordat ik mijn standaard mantra van Brazil versus dat HOL-land afdraai… Kijk eens naar innerlijke kwaliteiten als: onvoorspelbaarheid, spontaniteit, liefde, je basis behoeftes optimaal stimuleren dus echt vers en smaakvol en gezond eten, plenty vrienden en seks met geliefde(n), echte privacy, echte ruimte voor je geest en je lichaam, werken waar en wanneer je wil dus echte mobiliteit. Gewoon hier en nu waarvoor wij waren gemaakt maar dan in optima forma. Begin ik toch mijn mantra weer af te draaien. Voor mij is het bijv. domweg naar een vriend lopen en die “zak met botten, vlees en bloed” te zijn. Niemand die weet dat ik daar loop, die vriend krijgt een stevige omhelzing en we gaan met ene lekkere caipirinha en ene peuk lekker ouderwets bomen. Dat ben ik en dat wil ik zijn. Dat varkentje in de modderpoel. En daar heb ik geen i-dinges of wat dan ook voor nodig. Zelfs die caipirinha is gratis want stoken ze zelf wel met limoentje uit mijn tuin. Wel afwezigheid van al die schreeuwende commerciële uitingen. Jullie maatschappij is eerder een marketing technisch en economische singulariteit… Je wordt als een ping pong balletje heen en weer geslingerd tussen al die producenten die jouw leven bepalen en het is nooit echt bevredigend en gaat nergens over of ergens naartoe. Het is onecht! Got my point?
@ Lennart,
Helemaal eens met je stelling dat nieuwe technologie naar beneden druppelt en gaandeweg betaalbaar word voor de gewone man en vrouw.
Maar inderdaad, het kan 2 kanten opgaan.
Op mijn levenspad naar deze onbekende toekomst kies ik er bewust voor om uit te gaan van het positieve verhaal.
Als er inderdaad een uiterst geheime wereldelite is die een gruwelijke toekomst voor 99% van alle aardbewoners aan het voorbereiden is, dan is deze elite zo oppermachtig en onoverwinnelijk dat ik, eenvoudige laborant, vader en echtgenoot niets maar dan ook niets kan uithalen om deze donkere toekomst te veranderen.
Dus deels omdat het in mijn aard zit en deels omdat het een bewuste keuze is: laat de toekomst maar komen !
Frank, wellicht is dit de aard van het systeem waarbij er vanzelf een elite opstaat. Het huidige systeem ligt in het verlengde van de uitbuiting in de eerste grote beschavingen. Jullie zijn nog niet echt vrij geweest. Daarvoor moet eerst het systeem op de schop. Homo Sapiens moet sociaal 2.0 worden. Dan behoort wapengekletter alsmede religie tot het verleden. Kunnen we 1 biljoen euro per jaar wereldwijd besteden aan educatie, preventieve gezondheidszorg en duurzame ontwikkeling. De wereld is extreem pervers, ik ben overal geweest en sorry dat ik het zeg maar het is een grote puinzooi. Elite in de FEMA kampen en dan een totaal nieuwe maatschappij bouwen op hele andere waarden. Dan moeten we eerst die aap in ons ontstijgen. Want wees eens eerlijk, het grote is een afspiegeling van het kleine, niet? De revolutie kan morgen beginnen als we allemaal wakker worden, verantwoordelijkheid nemen en allemaal initiatieven nemen of ons bij een grass root organisatie aansluiten. Maar in tegendeel is vrijwel iedereen bezig met zijn carrière en het produceren en consumeren en ondersteunen van uitbuiting en oorlogen. Voordat het systeem gaat veranderen gaan we eerst door de hel totdat we niet anders kunnen dan evolueren naar een hoger plan.
Aan iedereen: groetjes vanaf mijn vakantieadres in Zuid Oost Frankrijk, surfend op de gratis wifi van het restaurant van de camping.
De geur van gebraden vlees, zwembadwater, wijn en bier komt hier bij vlagen voorbij waaien.
Wat kan eens mens het goed hebben.
Als God in…jawel…
Ha Frank, geniet er maar van. De enige manier om hier nu de geur van gebraden vlees naast het zwembad te krijgen, is blikseminslag. Wordt het water misschien wel warmer van, goddelijk is het in ieder geval hier niet, brrr. Doe haar/hem de groeten, heb een lot gekocht voor superzaterdag, toch een gratis lot gewonnen, verdomd aardig van hem. :)
Geinige alternatieven
10 of the Weirdest Futurist Scenarios for the Evolution of Humanity
http://io9.com/5923342/10-of-the-weirdest-futurist-scenarios-for-the-evolution-of-humanity
Bedankt.
Sommigen ervan met name scenario 3 vind ik aantrekkelijk.
Het is al gauw beter dan doormodderen in het huidige crisis c.q. horror scenario (al die foto gezien hoe Aleppo er nu uitziet?). Ik vind het al gauw goed als het maar geen doormodderen is. Â