Video: toekomstige wetenschapper niet menselijk

Kunstmatige intelligentie rukt snel op. Eenvoudig laboratoriumwerk en het toepassen van de wetenschappelijke methode in een eenvoudig gestructureerd kennisdomein vindt al plaats door robots. Zullen straks ook ingewikkelder taken, zelfs het ontwikkelen van nieuwe wetenschappelijke theorieën, niet meer door mensen maar door machines gebeuren? AI-expert Jürgen Schmidthuber wond er tijdens het TED-event in het Zwitserse Lausanne geen doekjes om. In steeds meer en meer velden overtreft de mchine de mens en de veertigduizend jaar waarin Homo sapiens sapiens de aarde beheerste, zullen binnen niet al te lange tijd voorbij zijn. In deze video van ongeveer twaalf minuten zijn presentatie. Kijk en oordeel zelf. Zijn wij de laatste generatie mensen die op aarde nog de touwtjes in handen hebben?

4 gedachten over “Video: toekomstige wetenschapper niet menselijk”

  1. Ik denk niet dat wij de laatste generatie zullen zijn, die de touwtjes in handen hebben. Wel denk dat wij niet ontkomen aan het uit handen geven van complex gerelateerde ontwikkelingen in de natuurwetenschappen. Bij de huidige toename van kennis en inzichten, verwacht ik dat steeds meer specialismen zullen ontstaan in deelgebieden. Die deelgebieden efficiënt koppelen, (integreren) is een kwestie van de verbanden kunnen zien, terwijl wij straks door de bomen het bos niet meer zullen kunnen waarnemen. AI is dan een uitermate belangrijke hulpbron, maar dan één, waar menigeen met jaloerse Argusogen zal kijken. Nu kan men nog lekker oeverloos hakketakken over wie gelijk heeft met zijn of haar theorieën, maar dan hoef je de gegevens maar in te voeren, en je weet het gelijk. Scheelt veel onderzoeksgelden, en de pseudowetenschappers kunnen het wel vergeten. Leuk toch.

  2. Misschien zou het interessant zijn om eens een artikel te wijden aan wat precies de gevolgen voor de mens zijn als hij inferieur wordt aan AI.
    Dit temeer daar AI via het alom aanwezige internet stevig de touwtjes in handen kan krijgen. 
    Worden mensen een soort babies die door AI gepamperd worden en krijgen we op een gegeven moment een scenario a la I Robot?  http://nl.wikipedia.org/wiki/I,_Robot_%28film%29
    Zou zomaar kunnen.

    1. Als werktuigbouwer ben ik wel wat machines tegen gekomen en als mens verzet ik mij hevig tegen het inferieur worden aan de machines, dus ook AI. In de werktuigbouw worden machines om staal mee te bewerken o.m. uitgevoerd met één of meerdere stopknoppen. Om staal te bewerken worden kleine, maar ook zeer grote machines gebouwd. Naarmate deze machines verder werden ontwikkeld moesten ze voldoen aan allerlei strikte veiligheidseisen, omdat er ongelukken met deze machines zijn gebeurd. Constructeurs leren hiervan en stellen bij het ontwerp van nieuwe typen machines een steeds strenger veiligheidsplan op. In een hoog technologische omgeving waarin de mens tegenwoordig mee te maken heeft komen ongelukken voor en het is dus een goed gebruik om hier lering uit te trekken. Ik zie niet waarom de mensheid in de toekomst inferieur zal worden aan de AI, want stopknoppen blijken een zeer effectief wapen tegen overmacht. Vergis je niet in de psyche van de mensheid die op overlevingsinstinct is gestoeld als het er echt op aan komt.

Laat een reactie achter