Zou een kleine eilandbeschaving van hyper-slimmeriken hebben kunnen bestaan?

Was Atlantis een eiland met alleen hoogbegaafden?

Volgens veel esoterische theorieën was er lang geleden een zeer ver gevorderde beschaving, die door een rampzalige kosmische catastrofe ten onder ging. Zou een relatief kleine groep zeer intelligente mensen in staat zijn hetzelfde te doen als een complete wereld met normaal begaafden?

Wereld vervelend voor hoogbegaafden
Wie wel eens op een bijeenkomst van academici of een slimmerikenclub komt, weet dat er nogal vaak botsingen zijn tussen het theoretische ideaal en de praktijk. Voor zeer hoogbegaafden, met een IQ boven de 160, is deze wereld eigenlijk een weerbarstige plaats. Dingen lijken onlogisch georganiseerd. Niemand, behalve andere hoogbegaafden, begrijpt ze helemaal. Hoogbegaafden worden voortdurend geremd door het gebrek aan logica in hun omgeving. Ideeën zijn te hoog gegrepen en lopen onvermijdelijk dood door een visieloze uitwerking. Dingen sluiten niet aan.

 

Zou een kleine eilandbeschaving van hyper-slimmeriken hebben kunnen bestaan?
Zou een kleine eilandbeschaving van hyper-slimmeriken hebben kunnen bestaan?

Wet van de Grote Aantallen
Dat komt omdat deze wereld is aangepast aan mensen met een IQ van rond de honderd. Dat is ook logisch, daar zijn er de meeste van. Als je een apparaat uitvindt dat alleen echt handig is voor iemand die de Mensatest passeert, is je markt met 2% niet bijster groot (al vinden veel elektronicaliefhebbers al die coole knopjes waar ze niets van snappen machtig mooi). De oplagecijfers van Story of Privé zijn duizenden malen groter dan die van het zeer kleine grachtengordelblad voor de met uitsterven bedreigde christensocialisten Roodkoper (of nu: Huis der Liefde). En laten we het maar niet over de Six Sigma Society hebben, waarvan maar een op de miljoen mensen aan de toelatingseisen voldoet. Van een potentiële markt van zevenduizend mensen zal je geen miljonair worden.

Eiland met genieën
Wat zou er gebeuren als je tien miljoen van die slimmeriken bij elkaar gooit? Een soort Silicon Valley zo groot als België dus. Stel, het Eiland der Atlantiërs heeft een gemiddeld IQ van 130, de toelatingsdrempel van Mensa. Zoals alle hoogbegaafden zullen ze een bloedhekel hebben aan dom werk. Voor je het weet komen er dus allerlei vernuftige machines om dingen als schoonmaken, landbouwkundig werk en  dergelijke over te nemen. De hoogbegaafden zullen een natuurlijke afkeer hebben van stupiditeit, dus als fabrikant kan je het schudden als je met een Microsoft-achtig besturingssysteem aankomt.

Extreem ingewikkelde gesloten maatschappij
De groep hoogbegaafden zullen een zo ingewikkeld sociaal systeem scheppen dat ze al hun hersencapaciteit nodig hebben om in dit systeem te functioneren en vooruit te komen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Japan. Japanners zijn met de Koreanen en de Hongkong-Chinezen misschien wel het slimste volk ter wereld (althans, volgens IQ-testen)  met een gemiddeld IQ van 105. En inderdaad,  Japanners zijn meesters in robotbouwen en het bedenken van arbeidsbesparende technieken.

Voor het Eiland der Atlantiërs geldt dat uiteraard nog veel sterker. Het zal dus een nogal zonderlinge samenleving zijn waar je als buitenstaander niet snel binnen komt. Of die je, als geboren en getogen Atlantiër, zal willen verlaten. Tenzij je dol op zwakzinnige mensapen bent en als god-koning over ze wilt regeren.Om dezelfde reden wil je die zwakzinnige buren uiteraard niet aan gevaarlijke technologie helpen. Voor je het weet gaan ze met hun wapens op plundertocht op jouw mooie eiland.

Survival of the smartest
Dan is uiteraard een goede vraag hoe er een selectiedruk kan ontstaan waardoor er een eiland van superslimme mensen ontstaat. Misschien wel door een soort Japans cultureel systeem met heel sterke hiërarchische regels. Wie niet slim genoeg is om het systeem te gamen, eindigt als hongerende putjesschepper of kinderoppas voor de handigste politici en wetenschappers. Of moet als soldaat aan de slag om een bloederige vete tegen een andere machtige familie te helpen beslechten. In de Chinese periode van de Strijdende Staten was dit eerder de regel dan de uitzondering.

Hoogmoed komt voor de val?
En stel, die wetenschappers doen op een dag een experiment dat ze maar beter niet hadden kunnen doen, een soort atoombom maar dan erger. Ze blazen hun eiland vol hoogmoedige slimmeriken tot sintels en worden een bron van legenden over een straf van de goden.  Komt je al wat bekend voor?

Een heel vergezochte hypothese. Het is overigens ook zeer de vraag of er ooit iets als Atlantis bestaan heeft, behalve in Plato’s brein, maar ja, daar is dit Visionair voor…

22 gedachten over “Was Atlantis een eiland met alleen hoogbegaafden?”

 1. Zeg je nu eigenlijk dat slimme mensen oorlogen voeren met elkaar om geld en dat beide partijen daar de dommere mensen voor inzetten zodat ze daar beide ook direct vanaf zijn? :-)

  De vraag is natuurlijk of IQ uiteindelijk een groter voortbestaan met zich meebrengt. Idiocracy gelooft dat we momenteel in de spiraal de andere kant op zitten. Aangezien de minder slimme tokkies en berbers op het sociale systeem meeliften op wat door de slimmerikken is uitgevonden. Op http://www.youtube.com/watch?v=L0yQunhOaU0 de trailer.

 2. De mensen die het verste komen zijn mensen die slim genoeg zijn om binnen het systeem optimaal te functioneren en het naar hun hand te zetten.
  Maar niet zo slim dat ze het systeem zelf ter discussie stellen (zoals de meesten hier doen).
  Dat leidt namelijk tot verwijdering van het systeem en de massa en is destructief voor het individu.
  Vroeger bestond voor dat mensen de brandstapel.

  1. Hihi idd, lang leven 2011, Gandhi zei echter al, healthy discontent is the prelude to progress. Oftwel hier zitten de systeemverbeteraars en vernieuwers. Dat vergt visie, lef en wellicht een stukje koppigheid maar uiteindelijk heeft de hele populatie daar voordeel van. Als de visies tenminste richting meer voortbestaan gaan.

 3. Hoogbegaafdheid drukken we voor een groot deel uit in IQ. We weten al dat de mensheid steeds slimmer word en dus zouden de bewoners van Atlantis ook een enorme geschiedenis moeten hebben gehad om zo slim te worden. Als ze dat al hadden is het op zijn minst vreemd dat ze niet de rest van de wereld hebben bewandeld.

  Bovendien vraag ik me af of die hoogbegaafdheid in dat geval wel een zegen is. De kans is groot dat ze dan sociaal gezien minder ontwikkeld waren. Hoogbegaafde mensen hebben niet zozeer de noodzaak om samen te werken, die rooien het te makkelijk zelf.

   1. Hallo Julie,

    Ik probeerde in een paar korte zinnen weer te geven waarom ik denk dat het nooit bestaan kan hebben. Het draagt alleen niet veel bij aan de discussie, want er zijn geloof ik niet veel lezers die oprecht denken dat het bestaan heeft. Ik ben natuurlijk bekend met de mythe dat Atlantis onder de zeespiegel ligt, maar denk nog steeds dat de bewoners van Atlantis de behoefte zouden hebben om de rest van de wereld te bezoeken. Al was het maar om grondstoffen, juist een maatschappij die veel wil automatiseren is veel energie een logische behoefte.

    1. Stayfun, het ligt nog weer anders. (maar je hebt voor een deel gelijk.) Van de bijgaande link staat de songtekst in een lyrics-versie, maar zet ik hem even hier neer. (antediluviaans betekent 1. behorend tot de tijd voor de bijbelse zondvloed, 2. voornamelijk humoristische belachelijk ouderwets.:

     The continent of Atlantis was an island which lay before the great flood, in the area we now call the Atlantic Ocean. So great an area of land, that from her western shores those beautiful sailors journeyed to the South and the North Americas with ease, in their ships with painted sails. To the East Africa was a neighbour, across a short strait of sea miles. The great Egyptian age is but a remnant of the Atlantian culture. The antediluvian kings colonised the world. (dus wat jij zei Stayfun). All the Gods who play in the mythological dramas, in all legends from all lands were from Atlantis. Knowing her fate, Atlantis sent out ships to all corners of the Earth. ON BOARD WERE THE TWELVE. The poet, the physician, the farmer, the scientist. The magican and the other so – called Gods of our legends, THOUGH GODS THEY WERE. And as the elders of our time choose to remain blind, let us rejoice and let us sing and dance and ring in the new Hail Atlantis!
     Way down below the ocean where I wanna be she may be (5x en verder). My antediluvian baby, oh yeah yeah…I wanna see you some day. My antediluvian baby, oh yeah…I love you girl. My antediluvian baby, gotta tell me where she gone. I wanna see you some day. Wake up, wake up, wake up, wake up, oh yeah. Oh glub glub, down down, yeah. My antediluvian baby, oh yeah yeah yeah yeah.

     Aan de rechterkant van de video, en als je doorklikt zijn nog meer uitvoeringen te vinden over Atlantis, ook over de legende, bijv. typ “You Tube The legend of Atlantis – Its Time To Wake Up”…

    2. Allereerst excuses voor de late reactie, ik was een weekendje ‘computerloos’. Meestal ben ik in dit soort dingen heel sceptisch en verstandelijk gezien ben ik dat nog steeds voor wat betreft dit onderwerp. Maar door je enthousiaste aanprijzing (en omdat ik op dat moment wel toe was aan een beetje fantaseren) heb ik het filmpje nog eens bekeken en me verdiept in de gedachte. Eigenlijk heeft het (voor mij) best veel raakvlakken met bijvoorbeeld de bijbel. Ik geloof er niet in, maar vind het een mooi verhaal en het zet in ieder geval aan tot denken. En laat dat nu net de intentie van deze site zijn :-)

     Bedankt voor de tip!

 4. Deze hypothese rammelt aan alle kanten.
  Om een hoogtechnologische samenleving te verkrijgen, zal er toch eerst laagtechnisch werk gedaan moeten wortden, zoals mijnbouw, landbouw en stedenbouw.
  Of dit door de tere handjes van hoogbegaafden is gedaan?
  Bovendien kunnen hoogbegaafden slecht samenwerken.
  Juist dom werkvolk bouwt in feite een samenleving op, weliswaar onder leiding van een slimme, rijke elite, maar men kan er niet buiten.
  Nu ben ikzelf èn hoogbegaafd, èn helderziende èn autistisch.
  Ik kan jullie verzekeren dat dit geen prettige cmbinatie is om in het leven te staan.
  Niemand begrijpt je, je bent eenzaam, je hebt geen vrienden, en je loopt je tijd ver vooruit.
  Ondanks dit alles ben ik niet rijk, maar heb een eenvoudige baan, omdat ik niet afhankelijk wil zijn van een uitkering, met de bijbehorende controle.
  Elke dag is ontzettend zwaar, omdat niemand je begrijpt, als je dingen ziet die makkelijker en beter en sneller kunnen bijvoorbeeld.
  De beste manier om er voor mij mee om te gaan, is net doen of je niet zo slim bent, zodat je nog enigszins een vorm van sociale acceptatie krijgt.
  De gelukkiste tijd van mijn leven was, toen ik ongestoord de dagen peinzend en beschouwend door kon brengen.
  Ik voorzie de plotselinge ziekte van Koningin Beatrix door een beroerte nog dit jaar, en problemen in de rivier de Rijn.
  De val van de DDR had ik ook aangevoeld en de Bijlmerramp.
  Maar goed, maak mij maar belachelijk of geloof me niet, dat ben ik gewend.

  1. @ citizen x

   Zou het mogelijk kunnen zijn dat jouw hypothese ook rammelt aan alle kanten?

   Ik heb heel wat eelt op mijn handen, zou ik tot het “domme“ werkvolk horen?

   Hoe weet je zo zeker dat hoogbegaafde mensen slecht kunnen samenwerken? Jij zal vast wel hoogbegaafd zijn maar ben jij dan ook meteen het criterium voor ieder ander waar jij jouw ogen voor sluit?

  2. In deze hypothese beschrijf ik een mechanisme hoe zich een eiland vol hoogbegaafde Atlantiërs zou kunnen ontwikkelen. Je gaat uit van een normaalbegaafde standaardpopulatie met standaard technologie, zoals veel handwerk. Vervolgens leg je er een selectiedruk overheen die hoogbegaafdheid bevoordeelt. Het is al eerder gebeurd in de menselijke geschiedenis, dus waarom niet. De meest voor de hand liggende hypothese is een complexe, zeer hiërarchische samenleving waarin de winnaars alles krijgen.

 5. @ Barry: O.k., ik wilde alleen maar zeggen, dat een hoogontwikkelde samenleving evengoed afhankelijk is van niet per se hoogontwikkelde ambachtslieden, om als het ware het vuile en zware werk op te knappen, voordat er sowieso robots ontwikkeld worden en machines.
  De volgende technologische revolutie en bubble zal zijn de ontwikkeling en het goedkoop kunnen produceren van robots.
  Deze ontwikkeling is nu langzaam aan aan het ontstaan, bijv. stofzuigrobots, zelfparkerende autoÅ›, en natuurlijk al de fabrieksrobots die autoÅ› en electronica fabriceren.
  De volgende generatie robots zal A.I hebben, en dit zal exponentieel groeien.
  Dus wie is de Bill Gates van de robotrevolutie?
  Wij zullen dit nog meemaken.
  Daarna komt de singulariteit om de hoek kijken, het punt dat A.I. beter wordt dan menselijke breinen.
  Gelukkig gaat de mensheid alsmaar door in een niet te stuiten progressie.
  En B.T. W, ik heb ook eelt op mijn handen.

 6. Je kunt naar dat eiland toegaan. Daar gaan ze op hun kop staan. Het beeld op hun netvlies komt dan tenminste overeen met de werkelijkheid.
  Het bloed stroomt beter naar hun hersenen, en door een sterke luchtstroom die ontstaat als iemand hun voeten vastpakt en hen in de rondte zwaait -fun-, komt er nog meer zuurstof in de hersenen.
  De wereld op zijn kop bestaat echt. Maar de regen valt altijd naar beneden.

 7. Het probleem met hoogbegaafdheid is dat mensen over het algemeen denken dat hoogbegaafdheid te maken heeft met kennis. Hoogbegaafden zouden vanwege hun superieure kennis een heel andere samenleving opbouwen dan de ‘normale’ gemiddelde mens.

  Dat is niet waar, hoogbegaafdheid heeft vooral te maken met een efficiënter en sneller gebruik van de hersenen, dit kan als gevolg hebben dat hoogbegaafden veel bewuster in het leven staan. Dat heeft voordelen maar ook veel nadelen
  Ze overzien dingen veelal eerder dan de gemiddelde mens maar dat wordt meestal niet geaccepteerd en de kans is groot dat ze buiten de samenleving komen te staan.
  Ik denk dat als hoogbegaafden deze samenleving zouden moeten maken deze een stuk ‘menselijker’ zou kunnen zijn dan die we op dit moment kennen.
  Maar ja, ook onder hoogbegaafden zijn er psychopaten die het alleen om zichzelf gaat en die de rest van de bevolking manipuleren voor eigen belang.

 8. Volgens mij kan en wil iedereen vooral zo een plezierig leven lijden. En iedereen kan dan ook zo goed mogelijk een bijdrage hieraan leveren. Zie ook in het licht van overleving: https://www.visionair.nl/filosofie/in-het-licht-van-voortbestaan/

  Volgens mij kunnen veel hoogbegaafde ook prima een interessant onderdeel vinden waar zij een bijdragen kunnen leveren. De wereld van 100% duurzame energie voorzien bijvoorbeeld. Of kijken of we ruimteprogramma kunnen verbeteren.

 9. Ik denk niet dat hoogbegaafde mensen per definitie sociaal zwak zijn, ze communiceren alleen wat moeilijker met de minder begaafden. Hoewel ik zelf niet echt hoog begaafd ben, zit met een IQ van 138 wat hoger dan gemiddeld. In een gezelschap van wat lager IQ kom ik wel eens wat autistisch over, maar met mensen die iets slimmer zijn dan gemiddeld, kan ik prima overweg.

 10. Nu we het hier toch over hoogbegaafden hebben: vaak denkt men dat met hoge intelligentie ook ‘automatisch’ hoge morele waarden samengaan. En dat een door hoogbegaafden geleide maatschappij een menselijker en meer socialere en zorgzamere maatschappij zou zijn. IMHO is dit toch onjuist. Kijk maar eens naar de toplaag in nazi-Duitsland. Veel nazi-bonzen hadden een meer dan gemiddelde intelligentie en waren afgestudeerden van gerenommeerde universiteiten zoals Himmler en Speer, en bv. Hermann Goering had blijkens verschillende IQ testen die hij onderging bij het Neurenbergproces de kwaliteiten om tot Mensa toegelaten te worden. Maar hoge morele normen hadden deze figuren niet en gebruikten hun medemensen als wegwerp werktuigen.

  Maar deze stelling werd al in de Atlantishypothese aangenomen waarbij de zgn hoogbegaafde Atlantiers zichzelf vernietigden.

  Interessant detail: ook in de bijbel word gesteld dat hoge intelligentie op zich geen garantie is voor hoge moraliteit. Salomo, volgens de bijbel de intelligentste of ‘wijste’ mens van zijn tijd, haalde stomme en ondoordachte streken uit. En zelfs van Lucifer (lichtdrager) word verteld dat hij het schitterendste en intelligentste wezen was dat God geschapen had voordat deze door hoogmoed en trots (net als bij de Atlantiers!) ten val kwam en tot satan werd.

 11. Zonder de kennis van anderen en dus van vroeger zijn hoogbegaafden, géén hoogbegaafden maar zoals jij en ik: de beste manier aan het vinden om te overleven. Ik bedacht me namelijk vandaag nog wat zouden die hoogbegaafden nu aan het doen zijn? Kennis aan het vergaren van de omgeving om zich heen, helemaal afgesloten, op zoek naar antwoorden. De kennis hèbben is 1 maar er wat mee doen in het voordeel van zichzelf, het leven en die van anderen is 2 en daar schoort het bij de meeste hoogbegaafden aan en zullen dus moeten begeleid worden door het leven heen.

 12. Soms vraag ik me af wie er op vacantie waren tijdens de Atlantis bigbang boem. O,ja Atlantis stond al eeuwen op de cartografische kaarten echter was er een miscalculatie over de omvang van de aarde waardoor Atlantis op de plek moet hebben gestaan van het huidige Zuid-America. Wanneer valt het kwartje nou eens? :(

Laat een reactie achter