Aisa en Ralph Mijeno, broer en zus uit de Filippijnen, ontwikkelden een lamp die werkt op zout water. De lamp kan bij worden gevuld met zeewater en kan ook worden gebruikt om smartphones op te laden. Ideaal tijdens een ramp. Hoe werkt deze lamp?
De lamp is, in de woorden van broer en zus Mijeno, een elektrochemische LED-lamp die kan worden gebruikt om kleine mobiele gadgets op te laden.
Op de site van hun startup, of in interviews, is geen informatie te vinden hoe deze lamp precies werkt. Alleen dat de lamp om de acht uur bijgevuld moet worden met vers zeewater. Zeewater is chemisch in evenwicht, dus moet het aan de ‘anode’, waarnaar veelvuldig wordt verwezen, liggen.
Maak je eigen zoutwaterlamp
Vernuftige Youtube-gebruikers hebben een doe-het-zelf zoutwaterlamp ontwikkeld op basis van aluminiumfolie en koperfolie, zie video onder. Voor wie liever een uitgeschreven instructie gebruikt, of geen koperfolie heeft, is er een soortgelijke instructie van het Practical Education Network van MIT. De MIT-versie is wel omslachtiger, omdat de spanning per cel lager is en er dus meer cellen nodig zijn om het ledje te laten branden.
Vermoedelijk is een anode (negatieve pool, waar de elektronen uitkomen) van aluminium en een kathode (positieve pool die de elektronen opslokt. Elektronen zijn negatief geladen) van koper of een dergelijk halfedelmetaal ook het geheim van de wonderlamp. Dit aluminium, of een soortgelijk metaal zoals zink, gaat langzaam in oplossing en moet na enkele maanden vervangen worden. Het zeewater zelf wordt niet verbruikt, maar raakt verzadigd met aluminiumzouten. Daarom moet het na acht uur vervangen worden. Hieronder een korte video met instructies.
Bron
salt.ph