Waarom kerstmis?

Nu kerstmis achter de rug even een kritische beschouwing op wat dit feest nu eigenlijk inhoudt en wat de achtergronden zijn.

De noorse zonnegod Balder
De noorse zonnegod Balder
De datum
Het is een publiek geheim dat Jezus naar alle schijn niet op 25 december is geboren. De data van 25 en 26 december werd in de vierde eeuw bepaalt door Constatijn de Grote. Dit had praktische redenen omdat rond deze datum al de zonnegod vereerd werd, zoals Ra in Egypte Ra en Helios, en in Rome Saturnus. In de noordelijke landen werden rond deze dagen de feesten van de zonnewende gevierd, waar de dagen weer langer worden, en waar weer meer licht komt. In het evangelie van Johannes werd Jezus de ‘licht van de wereld’ genoemt. En ziedaar het verband [1].

Er zijn verschillende argumenten voor dat Jezus niet op 25 december is geboren. Er staat bv. in de bijbel dat tijdens geboorte van Jezus kudden schapen en herders rond Bethlehem waren. Het weiden van schapen in Palestina rond 25 december is zeldzaam, omdat het dan te koud is. De Maria boodschap (de gebeurtenis dat de aartsengel Gabriel aan Maria verkondigde dat ze God’s zoon zou ontvangen) zou oorspronkelijk in augustus zijn, i.p.v. de huidige 25 maart. Dit komt overeen met de vermelding in de Koran, die ook spreekt van de Maria boodschap en deze zou hebben plaatsgevonden rond de ramadan [2].

Ook zijn er diverse onderzoeken naar de ster van Bethelem, die de geboorteplaats van Jezus zou hebben aangewezen. Dit zou misschien een komeet of supernova kunnen zijn geweest, maar dat is niet als zodanig beschreven door de astronomen van die tijd. Het zou een astrologisch verschijnsel kunnen zijn die is vastgelegd in een gevonden bronze muntstuk van Antioch (zie afbeelding).

Bronze munt van Antioch (bron)
Bronze munt van Antioch (bron)

Hierop staat het sterrenbeeld Ram afgebeeld, dat het teken is van het joodse volk, samen met een heldere ster. Jupiter (de planeet van de koning, genaamd naar de Romeinse oppergod) stond in de Ran, en kwam in de periode 2 keer samen (conjunctie) met de maan. Bij de narekening van deze astronomische gebeurtenis kwam men uit op 17 april 4 voor Christus. De datum van 17 april komt overeen met een annunciatie in augustus. Volgens de Joodse kabbalistische numerologie is de Romeinse datum van 17/4/747 (de kalender die in gebruik was in die tijd, 747 sinds de stichting van de sta Rome) ook significant. Het nummer 74 is een belangrijke code, omdat het zowel de nummer is van de God, Jezus, messias en de joden [3]. Dit lijkt enigszins vergezocht, maar in de tijd van Jezus waren astrologie en numerologie belangrijk als wetenschap.

Het jaar 0 als geboortejaar kan in ieder geval niet kloppen aangezien Herodes stierf 4 jaar voor het begin van onze jaartelling, voor Christus dus, terwijl hij werd genoemd als diegene die de kindermoorden verordende na de geboorte van Jezus.

De traditie
De aansprekende thema’s en de commercie hebben Kerstmis tot de belangrijkste feest van het jaar gemaakt. De kerstboom is een vruchtbaarheidssymbool. De Germanen hadden voor de winterzonnewende een altijd groene boom (een naaldboom dus) in huis of op het erf. De kerstboom staat ook voor de boom in het paradijs en de ballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorte­plaats van Jezus [4].
De Kerstman is eigenlijk een afstammeling van Sinterklaas Het Sinterklaasgebruik is meegenomen door emigranten naar Amerika. In Amerika werd Sinterklaas Santa Claus. De Kerstman in zijn huidige vorm werd met name bekend door de reclame van Coca-Cola. Hij heeft ongeveer dezelfde gebruiken als Sinterklaas, een lange baard en een rood pak, en het geven van cadeaus. Volgens de christelijke traditie is Jezus ook een geschenk van de God voor alle mensen.
Het kerstpakket stamt uit het begin van de 19e eeuw. Het werd een gewoonte om aan de armen te geven tijdens kerstmis, en knechten en arbeiders kregen een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken om vervolgens het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. En dat maakte het samenzijn met Kerstmis extra feestelijk.

Kerstmis is dus een feest van samenzijn, genieten van het goede, en ook een tijd voor bezinning en reflectie. Maar waarom zouden we dit bewaren voor kerstmis, waar elke dag een feest kan zijn. Misschien dat we in die periode van het jaar de tijd ervoor nemen, waar we de rest van het jaar met andere dingen bezig zijn.

Waarom gedachten voorbehouden aan kerstmis?
Waarom deze gedachten voorbehouden aan kerstmis?

[1] Wikipedia Kerstmis
[2] Info.nu over Jezus echte verjaardag
[3] Ster van bethelem
[4] kersttradities

10 gedachten over “Waarom kerstmis?”

    1. Nee hoor. Een aspect die ik niet in mijn artikel genoemd heb, is kerstkaarten versturen. Ik heb er een kleine 700 ‘moeten’ versturen, omdat mijn restaurant nogal wat klanten heeft, en er een oproep op mijn (zakelijke) website staat dat vaste klanten zich kunnen melden met voor een kerstkaart met een kortingskaartje als dank voor hun klandizie.

      De insteek achter de kerstkaart is dat je aan de ontvanger heb gedacht, en de moeite die je neemt met de kerstkaart heeft dus iets nobels (iemand een prettige kerst en gelukkig nieuwjaar wensen). Nu is het persoonlijke met 700 kaarten een beetje weg, maar bij elk kaartje heb ik wel even aan gedacht de persoon in kwestie. En bij de meeste kan ik me wel een gezicht bij voorstellen :).

      Nu moet ik ook toegeven [aan de groepsdruk] om mijn zaak (bescheiden) te versieren, maar ik behoed me voor teveel gedoe (met mijn menu en tafelaankleding en zo) voor die 2 dagen, en beschouw het eigenlijk als gewone werkdagen, en dan hoef ik mijn prijzen ook niet daarop aan te passen.

      Ik vind het een beetje hypocriet gedoe allemaal, maar ik begrijp wel dat praktisch gezien het niet mogelijk is, om het hele jaar het kerstgevoel bij je te dragen, en dat men het bewaart wordt voor het jaar einde.

  1. Ik heb dit jaar helemaal geen kerst gevierd, geen kerstboom opgezet, of visite gehad. Enkele kerstkaarten gekregen van de familie, die staan nu op de tv. Kerst in je eentje vieren is geen barst aan. Gelukkig had ik een grote pan met gebraden kippepoten gemaakt en had een ruime voorraad goedkope wijn in huis. ’s Nachts Serious Request erop gezet en genoten van het gulle en enthousiaste publiek uit Enschede en de rest van het land. Beetje teveel gedronken op mijn privefeestje de eerste keer, had dan ook een stevige kater. NGC en Discovery vulden de rest aan, met bijzonder interessante docu’s om van te smullen. De magie is er voor mij nu af als ik om mij heen kijk en lees, de maandenlange negatieve berichten hebben hun werk gedaan. Op één huis na is de hele straat tegenover mij dichtgetimmerd, iedereen is verhuisd naar elders en inbrekers hebben huisgehouden in de leegstaande woningen. De gasmeters, verwarmingsketels, radiatoren en het koper werd eruit gesloopt. In die panden stond de hoofdgaskraan, zo bereikbaar voor kinderen via de opengebroken ramen, zonder meter, rechtstreeks op het gasnet. Gelukkig hebben de energiemaatschappijen alles nu afgesloten, niemand dorst nog van huis. De sloophuizen zijn opnieuw dichtgetimmerd, maar iedereen houdt z’n hart vast met oudjaar hier, gewetenloze pyromanen heb je overal. Geef mij maar voorjaar 2013, al zal alles tegenover mij afgebroken zijn, de herinneringen blijven nog wel even, maar 2012 kan wat mij betreft op de vuilisbelt. Nieuw begin, nieuwe kansen denk ik dan. 

  2. Dus waarom krijgen de bijstand moeders niet een Kerstpakket van de Supermarkten? De symboliek van het verhaal van Jezus is ook logisch, hij had respect voor de Thora maar soms moet je het wel met een korreltje zout nemen.. In mijn wereldje leeft Jezus nog steeds ook al lijkt het gras soms groener aan de overkant… Volgend jaar weer, en net iets anders? Anders wordt het eentonig.

    1. De buurtsuper in ons dorp is nu voor de derde keer op rij failliet verklaard, andere supermarkten elders. Ze moeten alle tandjes bijzetten om overeind te blijven. Jezus brengt geen brood op de plank. Al zijn er genoeg aanhangers van hem hier in het dorp in de bijstand, honger lijden ze toch. Geen wonder zeg ik dan op mijn beurt, maar daar denken sommigen anders over. :)  

  3. ach ja, onder Douwe zijn Kerstwens 2012 heb ik het al opgemerkt dat 25 dec. niet de geboortedatum van Jezus Christus geweest is. Maar het is toch wel goed om Gods geschenk aan ons in Zijn Zoon in gedachten te nemen hoor.
    En al helemaal als we ons juist op deze dagen zo ongelukkig voelen.
     
    Vanuit de Bijbel kan je de geboorte van de Here Jezus redelijk bepalen uit het gegeven dat de priester Zacharias van de orde van Abia was. Bij de Joden was het jaarrooster bekend waarin de tempeldiensten van de diverse priesterorden aan de beurt waren. Na een maand of negen na zijn ontmoeting met de engel Gabriël, zo kunnen we inschatten zal Johannes de doper geboren zijn en 6 maanden later, zo weten we, is de Christus als baby in een kribje gelegd. Dat zou in de winter ook wel erg koud zijn geweest.
     
    Pech dus ook voor onze prachtige Oudhollandse kerstliederen, met bijv.: ‘het hageld’ en sneeuwde en het was er zo koud; de rijm lag op de daken’.
    (komt uit: ‘Maria die zoude naar Bethlehem gaan. Kerstavond voor de noene. Sint Jozef zoud’ al met haar gaan….. enz.)
     
    [boven in een boom zie ik nu een knots van een roofvogel landen, met onder hem/haar een clubje krielhanen, welke brutaal omhoog kijken. Een spannend gezicht, waar we weten dat ze straks geheid een aanval zal doen op een 3e kerstdagboutje.
    Buiten ons mooie bruine tamme Flapje lopen er ook nogal wat wilde konijnen rond]
     
    Ook schijnt het jaar nul nooit in onze telling te zijn opgenomen. En plegen de diverse jaartellingen niet überhaupt vaak van elkander te verschillen?
     
    Echter, van wie las ik hier dat we van elke dag wel een blij feest mogen maken, zodat een precieze datum weinig belangrijk is?
    Daar ben ik het helemaal mee eens, onder één voorwaarde; dat we wel ook mee hebben gezongen: ‘o laten wij aanbidden, die Koning’. (en dat met een oprecht hart hebben gedaan)
     
    [nu zie ik de grote roofvogel verdwaasd op de grond zitten ………….. en met lege poten wegvliegen; ‘alwéér niet gelukt!’ Er is ook geen haan meer te bekennen in de tuin.
    Die kleine Hollandse krielen zijn rap hoor. Nog bijna wild, net als hun baas vroeger :-) ]
     
    Weet u, er is hier nogal wat aversie tegen hoogkerkelijke mensen en dat is niet zo gek.
    Want wat hebben veel kerkgangers soms ook veel schade aangericht. (Die lijst zou niet op dit forum passen.)
    Maar het Kerstkindje Zelf heeft ook in Zijn latere leven nog nooit één klein foutje gemaakt en nog, 2000 jaar later maakt Hij er geen, weten wie Hem kennen, omdat Hij een deel van de genadige Godheid was en is en immer blijven zal voor wie bij Hem willen horen.
     
    Heerlijk gevoel als nabeschouwing op derde kerstdag hè?

  4. Het is geheel juist zoals het hierboven in de kritische beschouwing is weergegeven is kerstmis, een heidens Germaans en of ook Keltisch en Babylonisch winter en zomerfeest verdeeld over de kontinenten! En dit is nog niet alles want er is ook nog een bijkomstigheid, nergens in de bijbelse heiligeschrift heeft Jezus en ook zijn vader Jehovah opdracht gegeven om zijn geboorte en dus ook kerstmis of kerstfeest te moeten gaan vieren. Het is zelfs zo dat hij dit heidensgebruik verfoeid! Jezus heeft in de schrift alleen opdracht gegeven om zijn dood gedenken in het laaste avondmaal! Blijft dit tot een gedachtenis aan mij doen? Lukas 22: vers 19, en tijdens de Concilies die bijeen geroepen waren door keizer Constantijn de Grote is niet alleen kerstmis geregeld, maar ook Nieuwjaar en Pasen en Pinksteren en de regelingen voor de zondagheiliging, wat onbijbels is. Zelfs de ster van Bethlehem die de wijzen uit het oosten naar Jezus geboorte plaats brachten, is een door Satan in elkaar gezet huzarenstukje, de bijbel neemt hier afstand van!

  5. Bij de literatuuronderzoek kwam ook naar voren dat de geboorte van Jezus eigenlijk niet zo belangrijk is. Jammer dat ik dat geen vermelding daarvan heb gegeven. De symboliek en de gekozen tijdstip zal wel van belang zijn geweest bij de populariteit van deze kerstmis.

    Het verband met satan moest ik even nazoeken, en ik heb inderdaad een artikel gevonden met de claim dat astrologie iets godslasterigs is. Dat artikel geeft ook aan dat de astrologie anders in elkaar zit, dan met de munt die ik in mijn artikel gebruik.

    Bedankt voor de toevoeging! Misschien dat ik het reviseer voor het volgend kerstmis, want toen ik het schreef was er een tijdsdruk :).

Laat een reactie achter