‘We moeten het systeem een handje helpen in te storten’

Share Button

Birgitta Jónsdottir is dichteres, politica en lid van het IJslandse parlement Althing. Nu is ze actief voor de IJslandse Piratenpartij. IJsland is waarschijnlijk de oudste democratie ter wereld. IJsland is uniek, omdat het land als enige ter wereld het volkomen ontwrichte banksysteem ontmantelde en de verantwoordelijken liet boeten. Helaas bleef dit in onder meer Nederland achterwege. Jónsdottir was bij dit alles nauw betrokken en mede-organiseerde ook de gecrowdsourcede nieuwe IJslandse grondwet.

WeAreChange Rotterdam, bekend van de lastige vragen die ze stellen aan politici, interviewde deze visionaire denker met uitgesproken standpunten. Hoe kunnen we ons ontworstelen aan de verstikkende greep van een financieel systeem, dat parasiteert op de echte economie en steeds meer uit de tijd is?

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

1 reactie

 1. jos van veen schreef:

  tja..ik vraag me af of dat hier in NL wel zo beleefd wordt.

  Hier v blijven d we gewoon eurofiel neoliberale politiek kiezen en zolang wij dat blijven doen dan blijven we zitten met de hoogste prioriteit bij geld, macht en status en heiligen deze doelen de n middelen.
  Niet de prioriteit bij mensen en menselijke maat.

  Willen we het anders:
  Dan NIET stemmen op VVD,SGP, PvdA,CU, D66,CDA of GL)
  Al deze partijen willen ons afleveren op Brussel Centraal, geen democratie maar totalitair bewind ze zijn ook TEGEN referenda),pro ESM, pro SyRi en repressie-uiteraard pro EU met alle gevolgen van dien..

  Ook in IJsland moesten de mensen het ZELF doen en niet Laten Gebeuren..

  Wij zijn in Nl wel echt erg passief en extern georienteerd: “ANDEREN moeten het doen, ZIJ moeten optreden..niet ik,want daar ben ik niet voor..”
  En achteraf mauwen dat het niet lekker is wat je van het huis krijgt voorgeschoteld. Slappe hap..

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger