Volgens Terasem kunnen we een op ons lijkende persoonlijkheid voort laten leven in bijvoorbeeld een virtuele wereld.

Onsterfelijk worden door een mind file

De transhumanisten van de Terasem Foundation geloven dat het op een dag mogelijk zal zijn om een persoonlijkheid te reconstrueren uit dagboeken, tekeningen en video-opnames van jezelf. Deze verzameling noemen ze een mindfile.

Door de exploderende toename van computerrekenvermogen komt het moment steeds dichterbij dat een computer de essentiële onderdelen van een menselijk brein in werking realtime kan simuleren. Dit betekent dat je in principe een persoonlijkheid zou kunnen creëren in deze simulatie, met de mind file als hulpmiddel. Onzin, of zou het idee kunnen werken?

Wat vormt onze geest?
Als je een boek leest van een schrijver die al honderden jaren geleden overleden is, kan je toch nog een gevoel van herkenning krijgen. Het bekendste voorbeeld is het Nieuwe Testament, dat 2000 jaar nadat het geschreven is, een belangrijke rol speelt in het leven van christenen. Ook een niet-christen krijgt een sterke indruk van de persoonlijkheid van Jezus. Je zou in principe een persoonlijkheid die in grote lijnen op die van de historische Jezus zou lijken, kunnen reconstrueren uit wat er over hem is vastgelegd is in de bijbel. Althans, als de veronderstellingen van de Terasem Foundation juist blijken te zijn en als de ooggetuigenverslagen over Jezus in grote lijnen juist zijn.

Volgens Terasem kunnen we een op ons lijkende persoonlijkheid voort laten leven in bijvoorbeeld een virtuele wereld.
Volgens Terasem kunnen we een op ons lijkende persoonlijkheid voort laten leven in bijvoorbeeld een virtuele wereld.

Reconstructie van een persoonlijkheid
Natuurlijk zal deze persoonlijkheid sterker op de persoon waarmee ze van afkomstig is lijken, als er meer bekend is van de omgeving waarin deze persoon leefde en herinneringen uit zijn bestaan. Het is dus veel makkelijker om een persoonlijkheid te creëren van iemand die leeft. Bijvoorbeeld u als lezer. Veelzeggende details als leefgewoontes, karakteristieke gebaren, maniertjes en dergelijke worden hierin vastgelegd. Ook video-opnames, geluidsopnames en dergelijke geven veel informatie over de persoon in kwestie. Je kan ook denken aan geschreven teksten, tekeningen en andere kunstzinnige uitingen. Op die manier kan je een veel nauwkeuriger versie van een persoonlijkheid opbouwen. Deze persoonlijkheid kan voortleven in een virtuele wereld, of worden ge-upload in een robotlichaam of een levend mensenlichaam.

Hoe werkt een mindfile?
Een mindfile is een verzameling van persoonlijke bespiegelingen, teksten en dergelijke. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een veelgebruikt Facebookaccount of iets dergelijks. Deze wordt met (toekomstige te ontwikkelen) software geanalyseerd en met behulp van moderne psychologische theorieën omgeturnd in een werkend model van de geest. Helaas (of gelukkig) beschikken we nog niet over een psychologische theorie van alles, maar dat is in de toekomst uiteindelijk anders. Wanneer in de toekomst, weten we nog niet. Hoe meer gegevens bekend zijn, hoe nauwkeuriger uiteraard het uiteindelijke resultaat. Wellicht is een heel nauwkeurig resultaat te bereiken, als je iets als Google Glass dag en nacht zou dragen. Je zou dan zelfs bij intieme momenten gefilmd moeten worden.

Meer informatie
Terasem Foundation mindfiles

4 gedachten over “Onsterfelijk worden door een mind file”

  1. Emotie is hét instrument dat bij uitstek mensen geestelijk veranderd, en zelfs uiteindelijk het karakter typische in hun keuzes en gedrag bepaald. Op leugens, (doctrines) of waanvoorstellingen (fictie) gebaseerde wereldbeelden, maken een heel ander mens dan diezelfde persoonlijkheid zelf emotioneel gestuurd zou doen, in een andere werkelijkheid. Persoonlijke bespiegelingen zijn daarom altijd gekleurd door de informatie die een persoon ter beschikking heeft, in de tijdstroom van haar/zijn generatie, en diens leeftijd (levenservaring) op dat moment. Een mogelijke Jezus kan al helemaal niet worden samengesteld uit verhalen, in welk geschrift dan ook. Alle op religie gebaseerde types en persoonlijkheden zijn kunstmatig, en doctrine gerichte, ideaal afgebeelde fabelfiguren. Er is geen God, dus niemand kan zijn zoon zijn, de persoon met een dergelijke kloon persoonlijkheid, kan alleen maar krankzinnig zijn.   

  2. Ik vind het raar dat mensen zich hier mee bezig houden. Het ‘origineel’ gaat gewoon dood. Waarom zou je het fijn vinden dat een op jou gebaseerde mindfile persoonlijkheid verder zou leven?
    Dit lijkt me de ultieme egotrip. Zonde van alle energie die hieraan gespendeerd wordt lijkt me.

  3. Er is hele interessante en leuke serie over onder andere dit onderwerp van de BBC: Black Mirror. Per seizoen zijn er 3 afleveringen die zich afspelen in de nabije toekomst waarin nieuwe technologieën en ideologieën gebruikt worden. In 1 aflevering gaat het dan inderdaad over het hercreëren van een geliefde door middel van een ”mind file” met alle gevolgen van dien… Zeer goede serie, want het zet je flink aan het denken over dit soort dingen!
    Zelf zou ik het nooit willen dat er een ”kopie” van mij wordt gemaakt, behalve als ik zeker weet dat ”mijn ziel/bewustzijn” erin zit.

  4. Je kunt dan nog eens een vraag stellen aan iemand die overleden is en dan weer weten hoe hij of zij er over iets dacht. Soort van opgezet ‘hondje’ maar dan met geluid. Of zie ik dat verkeerd? Mvg.Jasper.

Laat een reactie achter