Terence McKenna – Reclaim your mind

Een korte interessante boodschap van Terence McKenna met de titel: Reclaim your Mind. Volgens McKenna zijn mensen zelf het middelpunt van hun universum. En is het belangrijk daar verantwoordelijkheid voor te nemen en je niet al te veel te laten afleiden door de cultural engineers zoals hij het noemt.

Hoe denken mensen over dit idee van McKenna, zou het inderdaad zo kunnen zijn dat veel mensen hun eigen leven laten invullen door wat de cultural engineers ze voeren of onderschat hij de capaciteiten van de gewone man nogal of overschat hij de invloed van de cultural engineers?

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in meer van Terence McKenna zijn ideeen zijn deze torrents een handig beginpunt waar zijn verzamelde werken: boeken, lezingen en video’s inmiddels beschikbaar zijn.

Aanverwante artikelen en overige interessante denkers:
-) Eerdere artikelen met Terence McKenna op Visionair
-) Alan Watts over de aard van bewustzijn
-) Jiddu Krishnamurti – A revolution of the mind

8 gedachten over “Terence McKenna – Reclaim your mind”

 1. Terence McKenna zag het internet vooral als een zeer positieve en constructieve technologie wat ik tenminste nu van hem daarover gehoord heb, mede omdat je via het internet zo goed je eigen interesses kan volgen en mensen hun eigen boodschap de wereld in kunnen sturen zoals wij hier dat ook kunnen via o.a. visionair.

  Hier een langere boodschap van hem daarover waarin ook bovenstaande boodschap nog een keer voorbij komt.
  http://youtu.be/Ygl4ngvXGJM

  En hier een klein stukje van hem specifiek over het internet.
  http://youtu.be/ani7XjOMGbo

  1. Ik begrijp je reactie niet. Jij lijkt in je eerste reactie iets te zeggen over McKenna en wat hij wel of niet over het internet zou zeggen volgens jou. Ik weet niet precies waar je dat op baseert maar ik kreeg de indruk dat je wellicht interesse had in hoe McKenna zelf over het internet dacht. Hij heeft daar namelijk veelvuldig over gesproken in zijn lezingen. 

   Vandaar dat ik je twee filmpjes van hem aanrijk over waar hij daar zelf over praat zodat je als je interesse hebt erachter kunt komen over hoe hij persoonlijk over het internet denkt. In zijn langere lezingen zijn er ook een aantal interessante discussies over met hem.  

   1. Daar zat een opzet in. McKenna is in 2000 overleden en internet was toen veel anders dan nu. Youtube en Google waren toen nog niet zo aanwezig. Internet wordt nu veelal gericht gebruikt om bepaalde informatie op te zoeken en is daardoor vertroebelend (omdat er selectiief wordt omgegaan met de beschikbare informatie). Internet op zich is een cultural engineer.

    1. Volgens mij hangt het er vooral vanaf hoe je het internet gebruikt. Ik maak er nu een artikel mee dus gebruik ik het om mijn eigen cultuur mee te creeeren. Jij doet hetzelfde met je reacties. Het internet kun je gebruiken om je eigen interesses mee uit te diepen om in contact te komen met mensen die dezelfde interesses hebben etc. Dat zijn allemaal zeer nuttige gebruiken van het internet.

     Maar als je idd de hele dag achter nu.nl zit te F5`en niets zelf produceerd met het internet dan is het inderdaad een prima voorbeeld van een cultural engineer. Maar dat is dan meer de keuze van de gebruiker. Bij een TV, Radio of andere 1 richtingscommunicatiesystemen heb je alleen maar de optie om passief te zijn. Met het internet heb je de keuze. 

     Ik ben verder zelf nogal allergisch van het woord autoriteit. Ik vind het woord interessante denker of boeiend persoon de lading beter dekken. Het enige wat je kunt doen is naar iemand luisteren en dan voor jezelf bepalen of je er wat mee kunt. Iets aannemen op autoriteit is per definitie dogmatisme omdat je dan de verantwoordelijkheid van het zelf nadenken over de aangereikte informatie overslaat.

 2. Inge v Bergen

  Je kunt van mening verschillen of Terence McKenna een autoriteit is.
  Maar hij heeft het denken van velen geopend tot nieuwe vergezichten (een visionair !). Onderschat niet hoeveel ramen er toen nog waren dichtgeplakt.
  Dus op deze pagina’s hulde (van mij) voor deze man en ook nu nog vele jaren later zijn zijn lezingen weliswaar gedateerd, maar nog een feest om naar te luisteren.
  Heerlijk die eruditie, maar wel iets heel anders dan de huidige materialistische one-liner generatie.
  inge

  1. Helemaal mee eens Inge, McKenna is voor mij ook een prachtvoorbeeld van een echte visionair.

   Ik heb recent zijn lezingen gedownload en luister die nu regelmatig op weg naar mijn werk maar idd een bijzonder interessante man met zoveel boeiende en vernieuwende inzichten op onze realiteit. En met een goed gevoel voor humor. Leerzaam en moet er regelmatig hartelijk om lachen. Ik kan het iedereen aanbevelen iig. ;-)

Laat een reactie achter