Video: robots zetten IKEA-meubels in elkaar

Share Button

IKEA is de reddende engel van menig student die op kamers gaat wonen en jong gezin. De scherpe prijzen die de Zweedse meubelreus hanteert, zijn alleen mogelijk omdat de compacte, platte meubelpakketten door de klant met de hand in elkaar moeten worden gezet. Dit bracht al menige IKEA-klant tot wanhoop. Ross Knepper van de Amerikaanse technische universiteit MIT ontwikkelde met zijn groep dé oplossing. Voorlopig alleen nog voor de koffietafelserie Lack, maar er staan meer meubels op het programma.

Twee samenwerkende robots, type Kuka Youbots,  klaren de klus. Hierbij gebruiken ze instructies die veel weghebben van IKEA-handleidingen.

Bron
New Scientist

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

10 reacties

 1. Jan schreef:

  Die scherpe prijzen heb ik nog nooit begrepen, zo scherp zijn ze niet voor die troep.

 2. antares schreef:

  Ik heb hier in dit verband een goedkope, praktische oplossing voor bedacht Germen. Komt zo relevante mail binnen bij jullie.

 3. Douwe schreef:

  Op zich best aardig natuurlijk maar dit is wel een heel “simpele” handeling natuurlijk. Ik denk dat het interessant wordt als ze een stapelbed in elkaar kunnen zetten. 

  • Bemoeier schreef:

   Misschien moeten ze het uiteindelijk ook nog zelfstandig bij je thuis kunnen bezorgen en dan een hele inboedel in elkaar kunnen zetten, en dan zullen ze wel op mensen lijken denk ik.

 4. Elrandy schreef:

  Volgens mij zijn de meubels niet zo stevig voor duurzaam gebruik. Vele andere dingen zonder montage kunnen wel een tijdje mee. Het gaat om het idee, men wil de mensen constructief laten denken met bouwpakketjes en nu zijn ze zelfs zo lui dat ze er een robot voor willen hebben. hahahaha Dat wordt niets met zoveel machinale apparaatjes waarvan men niet eens weet hoe ze worden gebouwd, slaafjes van de robotje-s en machientjes-ontwerpers… hihi God weet, zijn universele zaakje draait al langer mee… ;) 

 5. Julie schreef:

  Ik vind die robot erg jammer. Iets met succes in elkaar zetten geeft veel voldoening, en met iedere opgedane ervaring wordt de klusser handiger. Met robots zijn er straks alleen maar mannen met twee linkerhanden. Dat ten eerste. Ten tweede is het niet erg als het niet meteen lukt want daar kun je veel van leren. Bovendien train je je doorzettingsvermogen, geduld en zelfbeheersing. Je leert ordelijk te werk gaan en tevens handleidingen te lezen/begrijpen. Als ze niet in jouw taal staan kun je op internet de handleiding in jouw taal omzetten. Als je steeds handiger wordt gaan andere klussen makkelijker en kun je ook anderen helpen die er helemaal geen ervaring mee of tijd voor hebben, eventueel tegen een kleine vergoeding. En je vrouw is hardstikke blij en trots op je dat je het gemaakt hebt. En dat je minder hoefde te betalen omdat je het zelf in elkaar hebt gezet. Het zijn namelijk bouwpaketten om de artikelen compact te vervoeren en op te kunnen slaan in het magazijn; er wordt ruimte en tijd bespaard. Van mij krijgt die robot dus een schop onder zijn kont ;) Met een robot leef je teveel in je hoofd. Een mens is pas compleet mens met zowel handen, hart, als hoofd.

  • Bemoeier schreef:

   Technische vakken zijn niet populair tegenwoordig, de meeste mensen hebben liever geduld voor de dingen die ze wel leuk vinden, alles moet snel en makkelijk gaan tegenwoordig.
   Moeizaam tijdrovend gestuntel werkt enorm op de zenuwen in deze snelle tijd.
   Met je handen werken wordt misschien ook ouderwets gevonden.
   En daarom denk ik dat een hoop mensen het niet met jou eens zullen zijn, maar mij hoef je niet te overtuigen want ik ben metaalbewerker.
   Ik werk dus wel met mijn handen alleen nu niet want ik zit in de bijstand.

 6. Leon schreef:

  Helemaal gelijk heb je Julie
   

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger