Video: kan nanotechnologie een utopia scheppen?

Met utopische samenlevingen, zie bijvoorbeeld het gelijknamige programma van SBS6, loopt het doorgaans slecht af omdat er gebrek ontstaat. Maar wat, als er net zoals in Star Trek replicators zijn die alles wat je maar nodig hebt, maken uit de atomen om je heen? Natuurkundig kan het als je maar genoeg energie hebt. Van de zon bijvoorbeeld.

6 gedachten over “Video: kan nanotechnologie een utopia scheppen?”

 1. Dan zitten we nog met het probleem dat er geen ruimte is voor de gewenste villa’s van iedereen, dus dan moet er misschien een derde maasvlakte komen.
  Die nog veel groter is dan de eerste 2, en niet zo zeer voor havens bedoeld is natuurlijk.

  1. Er is plaats genoeg nu zit men alleen in steden op elkaar gepropt omdat dat dicht bij het werk etc is. Er is veel natuur omgezet naar akkers voor agrarische en industriële belangen, dit kunnen we dan mooi weer bewoonbaar maken met flink groen (natuur) wat je ook min of meer aangeeft. Niet iedereen wil (perse) aan water wonen. En tegen de tijd dat we werkelijk replica’s hebben en ook weer met meer zijn op aarde, kunnen we vast ook andere planeten bewonen en alles via teleporters verplaatsen of anders met en FTL systeem snel reizen. Er zijn ja al genoeg potentiële planeten gevonden die we zouden kunnen koloniseren of straks de mogelijkheid hebben een planeet te terra vormen die om de hoek ligt. Geld (wat nu veel onmogelijk maakt/tegenhoudt) speelt dan geen rol meer zoals nu het geval is omdat het dan niet meer bestaat.

   1. Woestijnen kan je leefbaar maken en een warmer klimaat maakt toendra’s ook beter bewoonbaar.
    Het zijn voornamelijk de betere landbouwgebieden en de kuststroken die dichtbevolkt zijn.

Laat een reactie achter