Video: Kurzweil over de toekomst

Steve Aoki van het Amerikaanse technisch-wetenschappelijke magazine Wired interviewt futurist en uitvinder Ray Kurzweil over technische ontwikkelingen in de toekomst. Zo zal de techniek in de nabije toekomst, de komende twintig jaar, onze lichamen binnenkruipen. Dan praten we niet over pacemakers en dergelijke, maar bijvoorbeeld elektronische verbindingen tussen onze hersenen en internet.

De grens tussen ons lichaam en techniek, nu nog duidelijk aanwezig, vervaagt steeds meer. We zullen in echte cyborgs veranderen: een hybride tussen mens en machine. Nog enkele jaren daarna, rond 2045, verder zullen steeds meer van de functies van onze hersenen overgenomen worden door computers. Hoofdrekenen en ook meer complexe functies kunnen we dan “delegeren” aan computers in ons lichaam of op internet. Dit alles, als tenminste de exponentiële toename in computer-rekenvermogen door blijft zetten.

6 gedachten over “Video: Kurzweil over de toekomst”

 1. “Hele enge man. Propagandist van alles wat tegennatuurlijk is. brr”

  Misschien ‘eng’ als in je eigen bubbel leven en geen echt contact meer hebben met de realiteit en zo niet inzien wat een gevaarlijke ontwikkeling er gaande is. Denken dat alles beter wordt door het geloof in die zogenaamde singulariteit als de heilige messias die komt. Intelligentie wordt afgezet tegen intuïtie. Ratio als het enige juiste. En in welke wereld leeft die man? Al die mooie technologie ten spijt er is nog steeds armoede, honger, ziekte en oorlog in de wereld. Zouden we dat niet eerst moeten aanpakken i.p.v. betere chips, betere machines, virtual reality, artificial intelligence etc.?
  Tegennatuurlijk als in mensen zijn mensen en geen machines. Het propageren van het transhumanisme is een verkapte vorm van ontmenselijking waarin er nog slechts plaats lijkt te zijn voor de ratio en het materialisme en er weinig tot geen sprake is van gevoel, liefde en verbonden te zijn met de wereld. Sterker nog de afstand tot de natuur neemt verder toe en mensen raken steeds meer in een simulacrum.
  Wat heeft die ene stam in het regenwoud er aan dat mensen steeds meer versmelten met machines? Denk je dat dat een goede zaak voor de ‘ primitievere cultuur’ is? En wat is in die zin primitief en geavanceerd?
  Gelijk al in het begin van het filmpje 0:49 “And we’re right on the money”. En dit zegt alweer genoeg, technologie wordt steeds meer een doel i.p.v. een middel. De bedoeling was toch een betere wereld? Jedoch zie ik slechts een toename in het aantal controlemiddelen. De openbare gevangenis waarvan de hekken zich langzaam aan sluiten om iedereen tot horige robot te maken van een overgeautomatiseerd technocratisch fascistisch systeem waarin de wet er niet meer voor de mensen is maar de mensen voor de wet.
  Ook noemt hij dat mensen steeds meer ‘godlike’ zullen worden. Pure arrogantie. Wat is ‘godlike’? Wat moet men daaronder verstaan? Zoiets als in de film Prometheus wordt voorgesteld? Is dat dan god? En voor zover ik kan nagaan waren we altijd al ‘godlike’ dat we ons er niet naar gedragen heeft mijns inziens vooral te maken met conditionering van het volk waarbij dit soort figuren aan bijdragen. We moeten vooral competitie leveren om het verstoorde beeld van ‘godlike’ te zijn synoniem voor superieur!

 2. @pietje Wat een negatieve reactie. Zolang er mensen bestaan zijn ze al bezig met gebruik van gereedschap. Dat is evengoed ’tegennatuurlijk’ als je dat vergelijkt met ‘andere dieren’. Als we geen techniek gebruikten zou de wereld er eerder nog slechter aan toe zijn dan nu. Bedenk maar eens wat het voor wereld zou zijn zonder moderne gezondheidszorg en moderne landbouw. Massale sterfte op geregelde tijden door epidemieën en hongersnoden. En zonder modern leger zouden we voortdurend geteisterd worden door grote roversbenden en expansionistische dictaturen.

 3. Jammer dat u mijn reactie afdoet als zijnde negatief. ik zou het zelf eerder willen omschrijven als kritisch.

  Het gebruik van werktuigen is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt niet alleen voorbehouden aan de diersoort genaamd mens. Het gebruik van materialen waarin de natuur als vanzelf in voorziet daar is niets tegennatuurlijk aan. Echter het gebruik van bepaalde (giftige) stoffen, het husselen van moleculen en uiteindelijk zelfs het splijten van atomen is in mijn ogen wel degelijk tegennatuurlijk. Uiterste voorzichtigheid moet worden betracht in het spelen met natuurelementen. Zo wordt genetische modificatie vaak afgedaan als iets dat volkomen onschuldig is. Echter de tijdspanne die het kan duren eer een vernietigend gevolg hierdoor kan optreden zijn door de sterfelijke mens niet zomaar waar te nemen of te voorspellen. Denken dat wij dit wel kunnen is arrogant. Hier een voorbeeld van onze zogenaamde moderne landbouw:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jqxENMKaeCU#t=1650

  De wereld zou een stuk beter af geweest zijn zonder die ‘ moderne’ gezondheidszorg en ‘ moderne’ landbouw. De gehele moderne industrie is zelf namelijk nog het meest verantwoordelijk voor ziekte, honger en oorlog. U doet ook overkomen als zijnde massale sterfte op geregeld tijden door epidemieën en hongersnoden nu plots niet meer zouden kunnen vanwege onze techniek.

  Maar zou het kunnen dat dat zogenaamde modern leger dat u noemt zelf de grote roversbende is?

  Mensen zijn enorme nestvervuilers en weinigen bewust van hun effect op de omgeving. Menig multinational laat de Na mij de zondvloed houding zien terwijl ze wel de techniek promoten die nog voor die zondvloed zou kunnen zorgen ook. Alhoewel er gedacht wordt er een toename in overpopulatie is (mede mogelijk gemaakt door al die moderne technieken) en de daarmee gepaard gaande overconsumptie ( ook weer mede mogelijk gemaakt door de moderne techniek) maar eigenlijk lijkt het er steeds meer op dat de wereldpopulatie in relatief korte tijd weer zal afnemen. Wat moet er dan gebeuren met de enorme afvalbelt aan overproductie van o.a. mobiele telefoons, smartphones, tablets, pc’s, tv’s, auto’s?

  unsold cars

Laat een reactie achter