Symposium: Wat is creativiteit?

Op de schrikkeldag van dit jaar, woensdag 29 februari, organiseert de symposiumcommissie van de opleiding Liberal Arts & Sciences (Universiteit Utrecht) een symposium rondom het thema creativiteit. Wat is creativiteit eigenlijk? Waar komt creativiteit vandaan, en als je niet creatief bent, kun je het dan stimuleren?

Vanuit drie wetenschappelijke disciplines (filosofie, psychologie en industrieel ontwerpen) zal een visie op creativiteit worden gegeven om zo een veelzijdig beeld over dit fenomeen te ontwikkelen. Het symposium wordt ingeleid en voorgezeten door Ruben van Doorn, welke een eigen opvatting omtrent het onderwerp ‘creativiteit’ heeft vanuit zijn achtergrond in de Cognitieve Kunstmatige Intelligentie.

De drie sprekers die aan het woord zullen komen, zijn:

 • Rob van Gerwen; docent en onderzoeker in de Wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht. Rob van Gerwen is gespecialiseerd in de esthetica en zal vanuit dit perspectief verhalen over creativiteit.
 • Shanti Ganesh; heeft in 2011 de ‘Creative Mind Prize’ gewonnen. Shanti Ganesh is neurobiologe aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doet onderzoek op terreinen als de neurobiologie en de speelsheid van creativiteit, virtual reality en ‘creative switch’ (zou een goede architect ook een goede balletdanser kunnen zijn?).
 • Marco van Beers; is masterstudent aan de Technische Universiteit Eindhoven en zal de praktische kant van het onderwerp belichten. Hij is industrieel ontwerper en vraagt zich af of creativiteit nog wel in de praktijk bestaat, of dat het puur designersjargon is.

Als alle sprekers aan het woord geweest zijn, zullen ze plaats nemen achter de tafel voor een paneldebat.

Het symposium zal plaats vinden in de Boothzaal van de Universiteits Bibliotheek Utrecht, op de Heidelberglaan 3 (Uithof). De deuren openen om 16:00, 16:15 zal er een inleidend praatje worden gehouden, de eerste spreker zal rond 16:30 beginnen. Rond 19:30 zal het geheel afgelopen zijn. Entree is gratis.

Meer informatie is te vinden en volgt op http://symposium.usatlas.nl/ .

6 gedachten over “Symposium: Wat is creativiteit?”

 1. Deze opmerking is bedoeld voor Marco van Beers: Marco vraagt zich af of creativiteit in de praktijk nog bestaat, mijn antwoord hierop is volmondig JA. Mensen zijn nog steeds in staat om volledig unieke objecten te creeeren en zolang dat het geval is blijft creativiteit ook bestaan, creativiteit is het ontwikkelen van zaken die niet zijn ontstaan uit duplicatie.
   

 2. @Niek, jawel, ik denk dat creativiteit te simuleren is in computers, creativiteit is te simuleren met behulp van computers en in computers kan spontane creativiteit ontstaan. Dit kan als je computers AI geeft, de computer en de software die gebruikt word is het gevolg van duplicatie maar vanaf het moment dat er spontaan volledig unieke processen uit ontstaan is het creativiteit.

  1. @ Niek, correct, in het kort samengevat: Een creatief proces begint daar waar duplicatie eindigd.
   In dit geval doet het er dus niets toe of het zich draait om machines (computers) of om mensen.
   Ik hoop dat je hier wat mee kan op je symposium, ik wou dat ik erbij kon zijn maar ja, het ontbreekt me aan benzinegeld voor de trip naar utrecht :)

Laat een reactie achter