Autonome wapens: waarom we ons beter flink zorgen kunnen maken

Autonome wapens lijken iets dat rechtstreeks uit science fiction komt. Schijn bedriegt. Autonome wapens zijn al veel slimmer dan de mechanische mijnen en automatische machinegeweren uit de twintigste eeuw. En, we ain’t not seen anything yet.

De oppositie wordt steeds actiever en het brute regime begint zich zorgen te maken. Maar dan komt de redding per militair transportvliegtuig. De beloofde zending voor de dictator komt aan: een container met speelgoeddrones. Althans: dat lijken het. Totdat de AI die ze bestuurt wordt geladen met de gezichten van duizenden leden van de oppositie. Dan daalt de zwerm neer op de stad en zaait dood en verderf…

Science fiction? Nog wel, maar zowel het Pentagon als de Russen en het Chinese Volksbevrijdingsleger zijn actief onderzoek aan het doen naar de inzet van autonome wapens. Hun militaire nut is te groot om niet te negeren.

Hieronder een video van hopelijk niet de nabije toekomst.  Nabij is hier: voor 2025.

Bestaan autonome wapens eenmaal, dan hebben we een existentiële dreiging gecreëerd die dodelijker kan zijn dan een wereldwijde kernoorlog, stelt de actiegroep Ban Autonomous Lethal Weapons.

De petitie tekenen tegen killerbots en -drones kan hier.

 

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. antares schreef:

    De meest gevaarlijke drones hier op aarde zijn wij zelf, compleet met een chaos van vaak wrede en efficiënte intelligentie. AI maak ik mij niet al te druk over, het is de programmeur er achter die de schade aanricht. Wij zijn het resultaat van evolutie en die werkt niet altijd volgens ethische regels en moraal. Egoïsme en aangeboren, of aangeleerde argressie, dat is de oorzaak.

  2. bemoeier schreef:

    Ach er wordt vast weer iets tegen verzonnen in de eeuwige wapenwedloop.

  3. antares schreef:

    Effe de trollen links in het rectievenster terug pesten, hahahaha, pfff.

Geef een reactie