Interieur van de voormalige moskee van Cordoba, nu een kerk. Bron: wikimedia.org

Wat als de Reconquista nooit plaats had gevonden?

Vrij kort na de uitvinding van de islam in de zevende eeuw liepen islamitische veroveraars het Iberische schiereiland onder de voet. Hoe zou de wereldgeschiedenis er uit hebben gezien als Spanje en Portugal nog steeds bezet waren geweest door islamitische rijken?

Het zou de christelijke koninkrijken in het uiterste noorden zeven eeuwen kosten om de indringers te verdrijven, een periode die wordt aangeduid als de Reconquista. De zeven eeuwen van harde strijd tegen een sterke, genadeloze tegenstander, denk Islamitische Staat light, veranderden de ooit vrij vreedzame Spanjaarden in een uitermate agressief en oorlogszuchtig volk. De eerste slachtoffers hiervan werden de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. Overigens vielen veruit de meeste doden door Europese ziekten, waartegen de genetisch erg homogene inheemse bevolking van de Amerika’s (die afstamt van een handvol Siberische migranten) weinig afweer had.

Interieur van de voormalige moskee van Cordoba, nu een kerk. Bron: wikimedia.org
Interieur van de voormalige moskee van Cordoba, nu een kerk. Bron: wikimedia.org

3 gedachten over “Wat als de Reconquista nooit plaats had gevonden?”

  1. Het Moorse rijk als IS light beschrijven vind ik wat te ver gaan. Ik ken het uit de boeken als redelijk verlicht en tolerant.
    Het filmpje laat wel het enorme effect van de reconquista op de werelgeschiedenis zien.

      1. Heel verhelderend stuk van hoeiboei. Der Islam geh̦rt einfach NICHT zu Europa! (Om even aan Merkel te refereren.) Het is een volstrekt onethische en achterlijke ideologie. En sinds Рrond de 11e eeuw Рde islamitische clerus uitdrukkelijk heeft besloten dat de koran de enige, echte bron van waarheid is, is er niets meer beduidends uit de islamitische wereld gekomen behoudens het gebruik van het kanon door de Ottomanen. Maar die achterstand heeft het Westen in de 16e of 17e eeuw al ingelopen.

Laat een reactie achter