Wat als de Reconquista nooit plaats had gevonden?

Share Button

Vrij kort na de uitvinding van de islam in de zevende eeuw liepen islamitische veroveraars het Iberische schiereiland onder de voet. Hoe zou de wereldgeschiedenis er uit hebben gezien als Spanje en Portugal nog steeds bezet waren geweest door islamitische rijken?

Het zou de christelijke koninkrijken in het uiterste noorden zeven eeuwen kosten om de indringers te verdrijven, een periode die wordt aangeduid als de Reconquista. De zeven eeuwen van harde strijd tegen een sterke, genadeloze tegenstander, denk Islamitische Staat light, veranderden de ooit vrij vreedzame Spanjaarden in een uitermate agressief en oorlogszuchtig volk. De eerste slachtoffers hiervan werden de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. Overigens vielen veruit de meeste doden door Europese ziekten, waartegen de genetisch erg homogene inheemse bevolking van de Amerika’s (die afstamt van een handvol Siberische migranten) weinig afweer had.

Interieur van de voormalige moskee van Cordoba, nu een kerk. Bron: wikimedia.org

Interieur van de voormalige moskee van Cordoba, nu een kerk. Bron: wikimedia.org

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

3 reacties

  1. Paul Tap schreef:

    Het Moorse rijk als IS light beschrijven vind ik wat te ver gaan. Ik ken het uit de boeken als redelijk verlicht en tolerant.
    Het filmpje laat wel het enorme effect van de reconquista op de werelgeschiedenis zien.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger