Wat als de Vikingen in Noord Amerika waren gebleven?

Hier in Europa kennen wij de Vikingen als woeste barbaren. Zeevaarder die kloosters en rijke steden plunderden en jonge meisjes roofden. Minder bekend is dat de Vikingen dorpen in Vinland hebben gesticht. Vinland is hun naam voor Newfoundland in Noord-Amerika. Deze dorpen overleefden maar kort. Wat was er gebeurd als de Vikingen in Noord-Amerika waren gebleven?

Skraelings

Er zijn orale tradities van de nakomelingen van de Vikingen, zoals de IJslanders, en de weggetrokken kolonisten op Groenland. Deze zijn later op schrift gesteld in onder meer de Edda’s. De Edda’s worden ook wel de Ilias en Odyssee van de Scandinaviërs genoemd.

Zo weten we dat ze vochten met de “skraelings”. We hebben daarom een beschrijving van deze skraelings. Ook zijn er sporen op Newfoundland ontdekt. De “skraelings”, weten we nu, waren dus een inheems Canadees volk. Ook leden van de Dorsetcultuur woonden hier tot ongeveer tweehonderd jaar voor de komst van de Vikingen. De Dorsets hadden een rijke cultuur met mooie kunst. Helaas hadden ze erg weinig verschil in hun DNA. Zelfs minder dan andere volken daar. Daarom stierven ze als vliegen aan ziekten. Nu zijn er geen Dorsets meer. De Inuits wonen nu waar zij woonden.

Vikingen in Newfoundland

Er zijn ook Viking-overblijfselen in Newfoundland gevonden. Bijvoorbeeld in L’Anse aux Meadows. Excusez my French. Europese import en hun half inheemse nakomelingen hadden een handje van het mengen van Frans en Engels. Dit dorp lag op de noordpunt van het Canadese eiland.

In het tegenwoordige openluchtmuseum bij de voormalige Viking-nederzetting L Anse aux Meadows is een longhouse van de Vikingen nagebouwd. Bron: Wikimedia Commons.
In het tegenwoordige openluchtmuseum bij de voormalige Viking-nederzetting L'Anse aux Meadows is een longhouse van de Vikingen nagebouwd. Bron: Wikimedia Commons.

Maar wat als de Vikingen er waren gebleven? Had er een levensvatbare Amerikaanse mengcultuur kunnen ontstaan? Had Europese technologie zoals paarden, vuurwapens en ijzer, de inheemse volken in staat gesteld om sterke staten te vormen? Staten die de Europese kolonisten van zich af hadden kunnen weren? Of zelfs Europa hadden kunnen plunderen met de gevreesde drakkars? Of waren de Vikingen hiervoor te racistisch? In deze video een verkenning.

Laat een reactie achter