De paus voelt zich bedreigd door techniek. Terecht.

De Rooms-Katholieke Kerk: een religieuze multinational

Afgelopen week is er een nieuwe paus gekozen: Paus Franciscus. Hij is daarmee de 266e paus van de Rooms-Katholieke kerk geworden. Hiermee zou je hem, in een bepaald opzicht, als de nieuwe CEO kunnen beschouwen. De CEO van een grote religieuze multinational.

Wereldkerk
De Rooms-Katholieke kerk is het grootste kerkgenootschap ter wereld. Een kerkgenootschap is een kerkelijke organisatie die een bepaalde geloofsgemeenschap vertegenwoordigd. De Rooms-Katholieke kerk is een wereldkerk met meer dan 1 miljard gelovigen verspreidt over de hele wereld met de paus als vertegenwoordiging van het hoogste gezag en daarmee het hoofd van deze kerk. Bijna de helft van de gelovigen wonen op het Amerikaans continent. Op basis van het aantal gelovigen is het niet raar te noemen dat de nieuwe paus uit Argentinië afkomstig is.

De Rooms-Katholieke kerk heeft een belangrijke rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis van het Westen en ook de hedendaagse invloed mag niet worden onderschat. Het is een uniek instituut. Het is het oudste instituut ter wereld met een geschiedenis van bijna 20 eeuwen. Bovendien is het ook de grootste organisatie ter wereld met meer dan 1 miljard leden.

Vaticaanstad
Naast leider van het grootste kerkgenootschap ter wereld, is de paus ook staatshoofd van Vaticaanstad. Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld geheel gelegen in Rome. Het is te beschouwen als een theocratie geregeerd door een geestelijke.

De Heilige Stoel (dit is de formele benaming van de staatsrechtelijke positie van Vaticaanstad) heeft de status van permanent waarnemend lid bij de VN. Hierdoor is het mogelijk om besluiten en aanbevelingen van de VN te beïnvloeden. Verder heeft het een unieke diplomatieke status bij de EU die andere religies niet hebben. Bovendien geniet de paus als staatshoofd van Vaticaanstad ook immuniteit en is strafrechtelijke vervolging van de paus niet mogelijk. Ook heeft de paus een eigen diplomatieke dienst. Dankzij Vaticaanstad beschikt de Rooms-Katholieke Kerk over een unieke positie die andere geloofsgemeenschappen niet hebben.

Het conclaaf
Het conclaaf is een gesloten bijeenkomst van kardinalen waar de nieuwe paus wordt gekozen. In onderstaande video is een reportage te zien uit het programma Brandpunt over het conclaaf dat afgelopen week heeft plaatsgevonden. Het geeft een interessante kijk op wat er bij een conclaaf achter de schermen gebeurt.

Bronnen
Wereldkerk, website RKKerk.nl
Rooms-Katholieke Kerk, website Nederlandse Wikipedia
Vaticaanstad, website Nederlandse Wikipedia
De schoorsteen moet roken, website Brandpunt
Artikel ‘D66: ontneemVaticaan zijn diplomatieke status’, website Trouw
Inkijkexemplaar boek ‘Paus en de wereld’, website uitgeverij Boom

 

25 gedachten over “De Rooms-Katholieke Kerk: een religieuze multinational”

 1. Niet alleen een religieuze multinational, ook een wereldwijde criminele organisatie met -obligaat bij monotheïstische religie- een trackrecord van vele doden en lichamelijk en geestelijk beschadigde mensen.

 2. Drugsgeld wiswassen, internationale kinderhandel en misbruik, moord, genocide, belastingontduiking, nazi’s en andere oorlogscriminelen Europa uitsmokkelen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het vaticaan doet het. Ik zou zeggen afschaffen die muppets, gewoon netjes strafrechtelijk vervolgen als ze de wereldse wetten hebben overtreden, museum van vaticaanstad maken en van de opbrengsten de armen voeden. 

    1. @Douwe, je link verklaart niet ‘dat het vaticaan drugsgeld witwast’. Die kun je dus van het CV schrappen.

    2. http://www.huffingtonpost.ca/2012/03/09/vatican-money-laundering_n_1334485.html 
     Vatican Money Laundering? U.S. Places City-State On Drug Money Watchlist

     En als je gewoon de link die ik eerder gaf indrukt en even wacht of zelf even googled erop dan kom je nog vele andere artikelen tegen. Als de VS ze op de Watchlijst zet laat ik ze iig nog niet vrij uit gaan.

     Snap overigens je hele vraag en houding niet zo goed. Je lijkt het Vaticaan bijna in bescherming te willen nemen. Het moge toch duidelijk zijn inmiddels dat het vaticaan een grote beerput is van ellende corruptie en andere zaken wat ironisch genoeg god verboden heeft… :)

    3. @Douwe, “Vatican Money Laundring’ … zie je het vraagteken?????????
     men maakt zich zorgen over de maatregelen die getroffen zijn voldoende zijn om witwaspraktijken te voorkomen.
      
     Dit is wat anders dan dat ‘het vaticaan drugsgeld witwast’ zoals jij stelt.  Je lijkt me halve waarheden voor waarheden te verkopen.
      
      
      
     Officials said the Vatican is on the list because it isn’t clear whether a year-old anti-money laundering regime is effective.

    4. Joh google zelf even. Vatican money laundering eventueel met drug money erin en ga op onderzoek uit.
     Hier nog een mooi artikel erover van Russia Today met een filmpje.
     http://rt.com/op-edge/vatican-policies-catastrophic-implications-586/

     En dit is wederom maar 1 van tientallen berichten die je via de google kunt vinden.

     Volgens mij heeft het Vaticaan voldoende ellende uitgevreten om een flinke tijd achter de tralies te mogen verdwijen als ze tenminste voor een fatsoenlijke rechtbank terecht zouden komen.

    5. @douwe, jij beweert iets wat je niet hard kunt maken en draagt mij dan vervolgens op om op onderzoek uit te gaan.  Dat is de omgekeerde wereld.
      

    6. Ik zeg dat het vaticaan drugsgeld witwast en als ik daar op google kan ik een heleboel links vinden van vrij serieuze nieuwsmedia. Ik heb je de link van de google gegeven waar je tientallen artikelen erover kunt vinden en ik heb je inmiddels twee losse artikelen gegeven. Hier een derde link voor je.

     http://www.dailykos.com/story/2013/02/18/1187776/-The-Vatican-Bank-and-Money-Laundering

     Even een fragment daaruit:

     Emilio Colagiovanni. In the 2002 RICO suit filed by five state insurance commissioners against the Holy See for money laundering, statements showed two lawyers, three priests, two monsignors, one bishop, one archbishop and four cardinals – in fact every single Vatican employee or person with close ties to the Vatican approached by Frankel or his agents – were willing to launder a convicted swindler’s money without hesitation or moral reservation.

     Het spijt me wel hoor maar hoezo kan ik dan iets niet hardmaken? Daarbij had je dit allemaal zelf al kunnen vinden als je gewoon de eerste link die ik je gaf bekeken had en de artikelen daar had gelezen. Prima dat je sceptisch bent maar het zou je sieren dan zelf ook eerst even onderzoek te doen.

     Als jij graag wilt geloven dat het vaticaan zich niet met witwaspraktijken bezighoudt prima maar dat lijkt me heel eerlijk gezegd niet helemaal reeel.  

     Daarbij snap ik je reacties eerlijk gezegd ook niet zo goed. Ik gaf eerder ook al aan dat het internationale kindermisbruik op zichzelf al meer dan voldoende schandalig is om de hele toko daar te sluiten. Maakt het dan echt nog uit of ze naast die gruweldaden ook nog geld wit wassen?

    7. Er lopen onderzoeken naar vermeende witwaspraktijken. Dat wachten we dus gewoon maar af.

 3. Douwe, ik ben bang dat je dan zo’n 1.147 miljard mensen over je heen krijgt, las ik net, dat is zo’n plm 17,3% van de wereldbevolking aan jouw de keus. Maar je hebt inderdaad gelijk. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat er zoveel mensen met boter op hun hoofd ronddolen op deze aardkloot. Alles moet wel in een zeer strak regiem verpakt zitten. Maar er zijn meerdere landen die aan jouw beeld voldoen. Dus elke keer denk ik dan dat de we wederom met zijn allen in een opgebouwde schijn wereld leven. Dat het nog steeds zo is, zijn we jammer genoeg, zelf schuldig aan. Mvg Paul.

  1. Ja daar heb je een goed punt, ik zou het alleen zo fijn vinden als gerechtigheid gebaseerd is op principes die voor iedereen gelden. Ik vind het ook nog steeds heel absurd dat een koningin of een paus of een BIS bank onschendbaar kan zijn en dus elke wet mogen breken. Vooral ook omdat ze dit vervolgens maar al te graag doen.

   Het stelselmatige kindermisbruik in eigenlijk alle landen waar de katholieke kerk actief is geweest is een enorme schande, dat ze daar nu ook nog ongestraft mee weg lijken te komen is absurd en dat een nieuw paus dan ook nog weer net doet alsof ze enige autoriteit hebben om andere mensen denken te kunnen vertellen hoe ze wel en niet moeten leven…

   Ik kan daar gewoon als zelfdenkend mens niet bij, sterker nog ik vind het heel eng om te zien dat wetten voor bepaalde instanties heel anders lijken te werken dan voor gewone mensen zoals jij en ik. Wie weet komt de verlichting nog eens doorzetten op wereldwijde schaal. :)

 4. Gerechtigheid, wat is dat eigenlijk ? Een rationeel enof emotioneel gegeven ? Vaak denk ik dat gerechtigheid ook mede een schijnproces is. Waar we met zijn allen in bedonderd worden. De laatste paar dagen me wat dieper in de stukken van prosument verdiept, Ceteris paribus en hoe meer ik het lees, moet ik eerlijk bekennen, dat ik eigenlijk voor het eerst een systeem ben tegen gekomen dat volledig mijn aandacht heeft. Het is een zeer lange weg te gaan en vele gegevens moeten nog geplaveid worden, maar iets unieker ben ik nog niet tegen gekomen. Dit gegeven zouden we door moeten geven aan de volgende generatie, zodat zij het ook weer door kunnen geven aan hun volgende generatie, net zo lang tot alles mondiaal vastgesteld is met een ieder zijn akkoord. Dus zou het een open Source moeten worden. Vooral het psychologische aspekt zal een hele toer worden, maar niet onmogelijk. Dwz, dat je op deze wijze niet alleen het economische systeem op de schoffel neemt, maar dus ook op deze wijze de psyche van de mensheid op de schoffel moet. Tot slot, de katholieke kerk is ook een schijnproces, en kan alleen overleven door de zg zachtaardige indoctrine, maar het blijft een schijnproces. Mvg Paul.

   1. Elrandy, mede gezien van uit mn 2e vak (chef-kok hofmeester) heb ik hier zeer vele gerechten staan tm internationaal aan toe. Maar het gerecht van het OM heb ik dus nog niet, heb je een voorstel hieromtrent? bv koken of braden dat zootje, marineren is denk ik nog de beste optie. Menselijk vlees is nogal zoetig van smaak, heb ik ergens gelezen. Mvg Paul.   :-D  
     

    1. Menselijk vlees is er in diverse smaken, met name komt dit door de voeding die zij als hoofdvoedsel hebben en ook de kruiden eventueel. Volgens vele kenners is de mens wat ie eet. Dit kan in enkele generaties al tot uiting komen. Bij het verteren van eigen vlees (afslanken) krijgt men een voorproefje van het menselijk vlees.  Bij het aanvullen van eigen vlees zijn diverse soorten voedsel mogelijk daar mensen of organistaties als OM (zegt genoeg, om is om) gewoon een vrijwel alleseter is. Waar zij allergies voor zijn zullen ze niet graag uit de doeken doen maar als je het weet lusten ze je niet, en wie weet draait het zaakje om en kunt U OM eten, mits ook U niet allergie reactie heeft op OM. Met een beetje lekkere vooral de juiste kruiden smaakt elk lomp vlees wel. Vergeet niet Ge bent of wordt meestal wat U eet. ;) Gewoon bonen smaakt ook hoor… hahaha blauwe?
      
      

 5. Ja in de praktijk is het een illusie idd Paul. De zoon van de koning komt met heel wat meer weg dan de zoon van de bakker. Niet hoe we het afgesproken hebben maar wel de bittere realiteit. 

 6. De wereld ontworstelen van de dogmatische letter en geest van het geloof is eerder een kwestie van tijd dan de vraag of. De huichelarij van een miljardenverslindende (en bezittende) industrie dat het geloof reeds eeuwen is, spat ervan af, en men moet de afweging maken of dit nog langer gerechtvaardigd is in een wereld die overbevolkt en overbelast is met niet tastbare zaken. Ofschoon ik begrijp dat een geloof een noodzaak is tot hen die de wereld niet begrijpen, de bejubeling van zulks instituut dient geen enkel nut. Eerder werpt het de vraag op of het op burgerinitiatief mogelijk is om hen te dagen.

 7. Inderdaad Paul, ook ik heb daar een hard hoofd in. De kwestie is van eeuwen her de vraag hoe wij, als individu, maar ook als soort, de onvolmaaktheid die het denken behelst, kunnen perfectioneren, of, in deze geest van de tijd te bezien, kunnen vervalsen. De werkelijke hemel schuilt in het hart, waarop het denken als vanzelf de hel volgt… Ook ik, als persoon, als individu, die het liefst zelfstandig denkt en de eigen dogma’s daarbij herkent, erkent en ten volle begrijpt, ontkomt er niet aan ergens in te geloven. Doch, en hoewel ik het existentialisme van ondermeer Sartre niet ten volle onderschrijf, het bestaan gaat inderdaad vooraf aan de wezensbepaling: d.w.z. dat elk mens onderhavig is aan de omstandighede waarin en waarbinnen men opgroeit. Inzake het Vaticaan moet echter discursief en helder vaststaan dat het wezenlijke doel ervan is (naar moderne maatstaven) het prolongeren van de zelfverheerlijking en -verrijking, dat geenszins de stelregel van het geloof onderschrijft dat men in armoede het rijkst zal wezen, zijn en is. En fin… tot de slotsom gerakend. Ik zou het liefst, tegen wil en weten, een beslag leggen op al de door eeuwen her onrechtmatige vergaarde rijkdom, om willekeurig te verdelen onder hen en tot hen, die dat werkelijk verdienen. (dit werpt vanzelfsprekend dan de vraag op: wie en wat is werkelijk, maar goed, enzovoorts)  

 8. Kris, zoals jij het omschrijft begrijp ik wel en de logische redenering van jou kant ook. Zo dacht ik vroeger ook, toen ik nog vrij naief was en de wereld in trok. Door in de konstante op mijn bekkie te vallen begon dat zeer te doen en ging naar een andere manier van denken te zoeken. Dat heb ik gevonden voor mij zelf en ook hierin met veel vallen en weinig opstaan kwam ik tot de volgende conclusie: wie ben ik om te oordelen en te veroordelen over welk mede mens dan ook, als ik me zelf niet een ken. Dus ben ik zo’n 15 jaar terug op pad gegaan om mijn levensweg onder de loup te nemen. Daar waren vele zaken waar ik van me zelf nu niet direkt vrolijk van werd. Dat gegeven creerden bij mij het moment dat ik naar de waarheids bevindingen van mij zelf moest onderzoeken, wilde ik daad werkelijk de mensheid kunnen begrijpen. Dat is een lange en pijnlijke weg geweest, maar door ervaren en het gevolg van de bewustwording, heb ik vrede en rust gevonden voor mij zelf.  Dat wil niet zeggen dat ik er ben, ik heb nog een heleboel te leren en doe het met plezier ook nog. De werkelijkheid van de mensheid an sich, mede gezien in al zijn/haar diversteit, ligt in mijn persoon, dus de antwoorden ook. Een van de mooiste leringen in dit verhaal was/is de afspiegeling, dat is mijn rijkdom. Mvg Paul.

 9. Het is geenszins naief dit te denken, het is naief dit te willen bewerkstelligen, een nogal fundamenteel verschil. Na mijn doctoraal theologie, filosofie en nu bezig met mijn derde doctoraal psychologie, is het slechts het uiten van een reactie op het artikel zelf. En fin, het doet er niet aan toe: het klinkt in zichzelf al veelbetekenend als ik de conclusie stel na mijn studie theologie.

 10. Beste Kris, een mooie samenstelling van studie, waarvan elk onderdeel samen een geheel vormen. Het verteld ook iets over je zelf. Niet om belerend te zijn, maar het volgende is mijn ervaring in dit leven. De issue is om het zo maar te verwoorden, is in de eerste instantie de levenservaringen die je op doet in het leven, daarnaast heb je nog zo’n 40% basis informatie in je DNA, die mede hierin een rol spelen. Dit laatste samen gebundeld is in principe de leidraad. Je zelf verder door ontwikkelen door studie, is een verfijning van je denken doen en laten. Bv mijn eerste vak was tuintechnicus, mijn eerste project was een een bordes van 150 mtr hoogte te maken in Detmold-Dtsl, de bouwtekening begreep ik volkomen, pas na de aflevering van dit project had ik ervaren dat er toch zeer veel problemen aan vast kleefde, die ik in het begin niet voorzien had. Maw, ondanks mijn studie, had ik geen ervaring, deze ervaring-bewustwording kwam pas nadat ik het project had uitgevoerd. Daar op terug kijkend, ging ik in mijn naiviteit aan de slag en zou het klusje wel klaren (bewerkstelligen), niets is minder waar. De realiteit van de toen aanwezige problemen, leerde ik het gegeven daarna nooit meer te onderschatten. Dat dacht ik, maar niets is minder waar. Steeds weer moest ik ervaren, dat elk nieuw gegeven weer zijn eigen problematiek had, die opgelost moesten worden. Zo kijk ik dus ook naar het leven in zijn algemeenheid. Naar gelang je ouder mag worden en je kijkt dan terug naar je eigen leven, moet ik toch wel glimlachen om me zelf. Metafysica, ik heb hier het boek van Aristoteles, boek 1 tm 6 liggen, die ga ik straks in de vakantie op mijn gemak lezen aan de Spaanse kust. Mvg Paul.

Laat een reactie achter