De arendsklauw in actie

Video: vliegende robot grist prooi uit de lucht

Robottechnici worden steeds handiger. Een bekend staaltje van biologisch vernuft is de snelheid en accuratesse waarmee roofvogels zoals arenden zich op hun prooi storten en deze in een oogwenk weggrissen, voor het dier heeft kunnen reageren. In de video hieronder een drone met klauwen die in staat is tijdens de vlucht voorwerpen vast te pakken.

Justin Thomas en zijn collega’s van de University of Pennsylvania in de hoofdstad van de gelijknamige Amerikaanse staat, Philadelphia, hebben een snelreagerende mechanische ‘klauw’ ontwikkeld voor kleine drones. Hierbij hebben ze zich laten inspireren door arenden. Toen het team hoge-snelheidsopnamen van op vis jagende arenden maakten en analyseerden, viel het ze op dat de arend een nuttige truc toepaste om tijd te winnen: de arnd bewoog zijn klauwen en poten naar achteren terwijl hij de vis te grazen nam, zodat hij niet af hoefde te remmen.

Het team heeft deze techniek geïmiteerd. Een 3D-geprinte drietenige klauw op een 10 centimeter lang gemotoriseerde poot is onder het zwaartepunt van de drone gemonteerd. Hierdoor kan de vliegende robot tijdens de vlucht een stilstaand voorwerp meegrissen.

De arendsklauw in actie
De arendsklauw in actie

Ondertussen werkt in dezelfde stad, aan Drexel University, Christopher Korpela aan software om de vlucht vn drones met armen te stabiliseren. Zo zullen ook drones met ledematen extra ladingen kunnen torsen zonder dat ze uit de lucht omlaagstorten. Ook Korpela speelt leentjebuur bij de natuur. Zijn techniek komt er op nee dat drones hun lading herpositioneren, zodat het zwaartepunt weer in evenwicht komt. Een techniek die vogels ook toepassen.

Korpela werkt nu aan een drone met vier rotors die kan helpen bij hachelijke karweitjes als het herstel van bruggen, snoeien van bomen, medicijnen afleveren in een rampgebied, handgereedschappen gebruiken of zelfs eindelijk antwoord geven op de uitgekauwde gloeilampenmop. In wezen kan een vliegende robot hetzelfde als een lopende of rijdende robot, maar dan met een driedimensionale werkruimte, aldus Korpela[2]. Volgens hem zal het nog enige tijd duren voor we bijvoorbeeld de eerste vliegende robots duivenpoep zien verwijderen van de pylonen van de Erasmusbrug, omdat de veiligheidsissues nog niet opgelost zijn.

Bronnen
1. Nonlinear Geometric Control for Aerial Manipulation, Koushil Sreenath, website Pennsylvania University
2. Clawed drone graps prey on the fly just like an eagle, New Scientist, 2013

3 gedachten over “Video: vliegende robot grist prooi uit de lucht”

Laat een reactie achter