In deze column drie interessante denkbeelden om eens bij stil te staan. Het eerste idee is van de filosoof John Rawls en gaat over het maken van een ideale wereld. In plaats van dat hij zelf een ideale maatschappij opschrijft geeft hij een aantal denkstappen aan om rekening mee te houden. In zijn werk vraagt hij zich bijvoorbeeld af hoe kennis, kansen, geld en macht verdeelt zijn over een maatschappij. En gebeurt dat op een eerlijke en redelijke manier? Om dit zo eerlijk mogelijk te doen vraagt hij mensen een maatschappij te ontwerpen vanachter een sluier van onwetendheid. De ontwerper van de maatschappij weet dus niet waar hij of zij terecht gaat komen in de net zelf ontworpen maatschappij. Je kunt erin terecht komen als de zoon of dochter van de koning(in), maar ook als kind van een bijstandsmoeder die het financieel en in andere opzichten een stuk moeilijker heeft.
Hoe verdeel je kennis, kansen, geld en machtsposities in een maatschappij, zodat onafhankelijk van waar je in die maatschappij zit iedereen in ieder geval gelijke kansen heeft om zichzelf te ontwikkelen? Rawls is niet iemand die gelijkheid voor iedereen predikt, hij heeft het vooral over gelijkheid van kansen voor iedereen. Uiteindelijk is het namelijk het individu zelf dat verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven en is het dus ook aan het individu om de kansen die er liggen te grijpen. De maatschappij is er ook bij gebaat om iedereen dezelfde kansen te geven, omdat op die manier de beste mensen op de beschikbare posities terechtkomen.
(Kunstenaar afbeelding: Goro Fujita)
“Whether people are beautiful and friendly or unattractive and disruptive, ultimately they are human beings, just like oneself. Like oneself, they want happiness and do not want suffering. Furthermore, their right to overcome suffering and be happy is equal to one`s own. Now, when you recognize that all beings are equal in both their desire for happiness and their right to obtain it, you automatically feel empathy and closeness for them. Through accustoming your mind to this sense of universal altruism, you develop a feeling of responsibility for others: the wish to help them actively overcome their problems. Nor is this wish selective; it applies equally to all. As long as they are human beings experiencing pleasure and pain just as you do, there is no logical basis to discriminate between them or to alter your concern for them if they behave negatively.â€
Op deze gedachte van De Dalai Lama is een ander mooi fragment van toepassing die zich meer richt op hoe het individu zichzelf kan zien. Geschreven door Marianne Williamson en gebruikt door Nelson Mandela in zijn toespraak toen hij president van Zuid Afrika werd, althans dat is het verhaal. Het fragment is in ieder geval zeer inspirerend.
“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, and fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of the universe. Your playing small doesn’t serve the world. There’s nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We are born to make manifest the glory that is within us. It’s not just in some of us, it’s in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.”
Tot zover deze drie denkbeelden van deze drie wijze mensen. Hopelijk leiden ze net als grootschalige bekendheid van de 30 mensenrechten tot een vreedzamere wereld. Een wereld die voortkomt uit begrip en overeenstemming omdat mensen er zelf over nagedacht hebben. Op die manier kan een vreedzame wereld langzaam maar zeker realiteit worden. Als mensen begrijpen waarom ze er zelf voordeel van hebben een eerlijke wereld te hebben die in vrede leeft dan zullen ze dit uitdragen naar buiten toe en beschermen tegen mensen die hun eigenbelangen sterker laten wegen dan het belang van de hele samenleving. Deze drie lessen van drie wijze mensen brengen dit doel van een vreedzame wereld voor allen wellicht drie stappen dichterbij!
Tips voor verdere informatie
-) Nederlandsetalige boeken & officiële website van de Dalai Lama.
-) Het meest bekende werk van John Rawls: “A theory of Justice“.
“Makers of Empires, they have fought for bigger things than crowns
and higher seats than thrones.
Your homes are set upon the land a dreamer foundâ€
-The Masterkey-
Het artikel straalt een mooie serene rust uit.
Mediterende of bezinnende volwassenen komen soms ook in die waarde. Kinderen kun je daartoe opvoeden, bijv. door toepasselijke beeldverhalen en heel leuk: met de serie Winnie-de-Poeh boekjes van Uitgeverij Sirius en Siderius. Kinderen van 7-14 jaar zijn ook in staat eerbied en bewondering op te brengen, ook voor bepaalde mensen. In plaats van abstracte morele principes kun je dan verhalen vertellen over mensen met een voorbeeldfunctie, zoals in de tekst genoemd en van mensen als Jeanne d`Arc, Florence Nightingale, of Gandhi die stond voor wijsheid en verandering, Jezus; voor inzicht en wijsheid.
Volwassenen kennen ook wel Carl Rogers, die onbevooroordeeld en actief luistert, Maria Montessori die gelooft in het “innerlijk weten” van elk kind, Warren Bennis met zijn werk op het gebied van leiderschap, en Willis Harman; die de grootste visionair is Germen :)
Het is verder belangrijk om een eigen identiteit te hebben. Hoe meer balans je van binnen vindt, hoe minder je jezelf met anderen zult vergelijken. Elk individu heeft een kracht of een persoonlijkheid in zich van een held/in, die zich in kan zetten om een specifieke situatie te veranderen.
Ps. De belangrijkste vrouwelijke persoon in mijn leven was Maria Magdalena (liefde en wijsheid)..
Hallo Julie, bedankt voor de namen die je noemt. Zitten een aantal nieuwe voor mij bij die ik eens even ga opzoeken op de google en de wikipedia. :-)
Een authentieke, eerlijke en gezonde maatschappij, wie droomt daar niet van? Stop maar met dromen en word wakker, want daar hoef je niks voor te doen. Laat de kinderen -lees- de onschuld, -lees- het bewustzijn met rust laten, zodat ze op hun eigen wijze kunnen opgroeien. De Lama is een politicus niets meer  en niets minder. Nelson Mandela is wijs geworden in zijn 40 jaren gevangenschap kon nergens heen en leefde daardoor vanuit HET ZELF, vanuit het niet denken vandaar zijn mooie verhaal, maar is helaas ook gecorrumpeerd. (Elders)
Dat wil niet zeggen dat je niet zou mogen denken, van Mij wel zolang je maar weet dat je in de kern niemand (niet denken) bent. Je geest, het denken, mind is niks meer of minder dan een biologishe computer. De mens denkt die computer te zijn. Het Zelf (niet denken) en de menselijke geest (mind, ego) maken een heel mens, het individu het ware individu. Tussen egoisme en individualisme ligt een wereld van verschil. Je bent niet dit of dat maar dit EN dat.
Ik heb Mij tijden “”schuil”” gehouden maar zal Nu met mijn visie naar buiten treden, middels “mijn”gedichtenbundel die niet meer verkrijgbaar is in de winkel maar wel via natuurlijk@dds.nl en middels lezingen die zullen volgen als er iemand ruimte hiervoor kan aanbieden.
Kijk wat er met de onschuld (de kinderen) in de wereld gebeurd, zij wordt verkracht. Het is tijd om wakker te worden
Nog even,…
Wow
http://www.enterwow.com
Â
Â