Een van de gevolgen va het terugtrekken van de Amerikaanse troepen zou een kernaanval van China op een zich herbewapenend Japan kunnen zijn.

Hoe zou de wereld er uit zien zonder Amerikaans leger?

Het Amerikaanse leger is overal ter wereld actief. Deze aanwezigheid is bepaald niet onomstreden. Zowel in het buitenland als in de VS zelf, want het leger kost zeker 600 miljard dollar per jaar. Dat is 2000 dollar per Amerikaan, waar heel wat nuttige dingen, zoals nieuwe bruggen en ziekenhuizen, in het Amerikaanse binnenland voor aangelegd kunnen worden. Wat zouden de gevolgen zijn als een Amerikaanse president zou besluiten om het Amerikaanse leger wereldwijd terug te trekken?

Volgens deze documentaire heeft Amerikaans ingrepen wereldwijd levens gered en is onder meer Europa niet in staat de eigen boontjes te doppen, wat bleek uit de vernederende aftocht van de Nederlanders, met daarop volgende massamoord op mannelijke moslimstrijders en -burgers in Srebrenica.

De documentaire voorziet een (nog verder) ontploft Midden-Oosten, een aanval van Noord-Korea en een atoomaanval van China op Japan als Japan zich herbewapent.
Deze oudere documentaire – Kim Jong Il leefde nog toen deze werd gemaakt – is toch erg actueel, omdat presidentskandidaat Trump het Amerikaanse leger wil terugtrekken uit onder meer Europa, tenzij de Europeanen weer aan de NAVO-norm gaan voldoen.

Mijn mening: van de Amerikanen kan niet gevergd worden dat ze politieman spelen voor de rest van de wereld. Het is reëel dat in ieder geval de Europeanen en rijke landen als Zuid-Korea en Japan hun steentje bij gaan dragen. Ook mag er wel wat meer waardering komen voor de Amerikanen, die keer op keer de hete kastanjes uit het vuur moeten halen omdat anderen te laf zijn hun verantwoordelijkheid te nemen.


De VS en Europa moeten met opkomende democratische grootmachten als Japan, Zuid-Korea, India, Zuid-Afrika en Brazilië (en hopelijk op termijn ook Rusland) een wereldwijd veiligheidsnetwerk opspannen om zo te voorkomen dat conflicten nog verder uit de hand gaan lopen. Gezien de snelle ontwikkeling van techniek wordt het steeds eenvoudiger om massavernietigingswapens te ontwikkelen en produceren. Voor bizarre, onvoorspelbare (Noord-Korea) of apocalyptische (Iran) dictaturen is geen plaats meer. Daarvoor staat er teveel op het spel.

20 gedachten over “Hoe zou de wereld er uit zien zonder Amerikaans leger?”

 1. Als je domineren met oorlogstuig het enige alternatief vindt om “onze vijand” te domineren, dan is het artikel perfect.

  Je kan je ook afvragen, waar wij, U.S.A. Zich mee bemoeit.
  IK zou het geld ergens anders in steken, en de vijand zit volgens mij in ons hoofd.
  De koude oorlog is al bijna 20 jaar voorbij!!

  1. Ja Eend idd. Maar veiliger is die wereld er toch niet op geworden. De wereld zit tot aan de nek vol met psychopaten, machtswellustelingen, geloofsfanatici en andere ‘bullies’ die maar al te graag de baas willen spelen over hun medemensen. En als je niet wilt dat dit tuig je onderwerpt zul je toch je defensie op orde moeten hebben.

 2. The Crazy Ape РSzent-Gy̦rgyi
  https://www.amazon.com/Crazy-Ape-Albert-Szent-Györgyi/dp/080652930X

  A Nobel Prize winner, Dr. Szent-Györgyi concerns himself with the underlying forces and conditions that have prevented the realization of the higher possibilities of the American Dream, and, by extension, of all mankind. He addresses himself especially to the youth of the world in his attempt to show how man, the more he progresses technologically, seems the more to regress psychologically and socially, until he resembles his primate ancestors in a state of high schizophrenia. The fundamental question asked by this book is: Why is it that most of the scientific research that is done to elevate human life serves in the end to destroy it? That this phenomenon exists is unarguable. How to alter it is the problem the author tackles. He finds the possibility, indeed the instrument of our survival, in our youth. Dr. Szent-Györgyi calls upon youth the world over to organize and exercise their power to create a new world. He implores them not to waste their energies in petulance and frustration―the world is ripe for the radical changes needed for man’s survival, and for youth to fritter away their opportunity would be to compound the tragedy and seal the fate of mankind.

 3. Ik kan helaas de documentaire niet zien op deze pagina (heb ik wel vaker last van op de Visionair-site). Maar zo op het eerste gezicht zou je misschien kunnen denken dat het tijd wordt dat Japan ook paddo-bommetjes krijgt; tegen China dat helaas steeds meer een bully wordt daar in de regio. Als de Japanners dat soort bommetjes al niet stiekem ergens in een ondergronds laboratorium hebben gemaakt.

  1. Voor de Japanners is te hopen dat ze niet zo diep met de kop in het zand zitten als de naïeve Europeanen. Het is wel duidelijk onderhand dat de USA niet meer de economische macht hebben om hun wereldwijde politietaak nog lang te kunnen financieren. En dan zal japan toch zelf voor haar veiligheid moeten opkomen. Maar ik vermoed dat de doorgaans nuchtere japanners toch wel wat bommetjes achter de hand hebben en via onzichtbare diplomatieke kanalen de chinezen en noord-koreanen duidelijk hebben gemaakt dat ze deze ook in noodgevallen zullen gebruiken….

 4. Tikfoutje in eerste regel: “niet ON-omstreden” moet het zijn. Verder spelen de Amerikanen geen politie-agentje van de wereld maar romen ze via de petrodollar van bijna alle mensen ter wereld arbeid af. (geld=arbeid). Dit systeem dient uiteraard militair verdedigd te worden. De sterk oplopende staatsschuld aldaar toont aan dat dit nu meer kost dan het oplevert hetgeen de toenemende onrust in de wereld verklaart. Grote oorlogen vinden altijd plaats als het baasje van de wereld verzwakt. Zie Wo-I en II nadat Engeland zijn wereldmacht verloor en Duitsland, Japan en USA om de buit gingen knokken.

 5. Ik word gewoon misselijk na een paar minuten van die propaganda-onzin, sorry.

  De Amerikanen laten een spoor van vernieling en chaos achter overal waar ze komen ‘helpen’. Jemig, dat is toch onderhand wel duidelijk?

  Hoe zou de wereld er uit zien zonder Amerikaans leger? Heel wat beter,
  Zonder de CIA: nog beter.

 6. Ik ben het met quark eens. Waar halen de Amerikanen het recht vandaan om de wereldheerschappij in hun handen te houden. Onder het mom van beschermen plunderen ze al die landen. Regelrechte maffia praktijken.
  En die landen die hun spelletje niet meespelen zijn toevallig net die landen waar een burgeroorlog heerst en waar de leider reeds vermoord is of op die nominatie staat. Ghadafie moest weg, hij wilde van de petrodollar af, idem voor Saddam, en nu is Assad aan de beurt. Rusland wordt met alle mogelijke middelen zwart gemaakt om daar een “Russische Lente” te kunnen starten.
  Hier hebben ze pech want de ‘beer’ is ietsje sterker.
  Amerika is volop bezig in Syrië, zonder ook maar 1 enkel mandaat, maar omdat zij zich wereldleider voelen ‘mogen’ ze dat. Maar Rusland laat dat niet toe, en dat doet pijn, dus nog maar meer aanvallen om de schuld op Rusland te schuiven. Ze worden wanhopig daar in Amerika en gaan ze nu de gekste fratsen uit halen. Weer ‘per ongeluk’ op hun Iraakse bondgenoten geschoten, 20 doden.
  Waarom erkent Amerika het Internationaal Hof in Den Haag niet?

Laat een reactie achter