Levend huis

Een huis is duur en kost veel onderhoud. Een boom niet. Je hoeft niets te doen en hij wordt elk jaar groter. Geen wonder dat er slimmeriken met groene vingers hebben nagedacht over levende huizen.

Elke fase kent tussenstappen van vijf jaar. Na vijfentwintig jaar worden de takken gevlochten en is het huis bewoonbaar.

MIT architect Mitchell Joachim van de Media Lab’s Smart Cities groep heeft een levend huis bedacht, dat in de tropen in enkele jaren bewoonbaar is. In gematigde streken gaan hier enige decennia overheen.  Gedurende de eerste jaren worden de bomen als een boog naar de grond gebogen. De open vlakken worden met gevlochten levende takken opgevuld. De open ruimtes die daartussen overblijven worden afgedicht met leem, waarin openingen voor ramen worden uitgespaard en plantjes worden gepoot. Dit biedt voldoende isolatie. Naarmate het leem wordt doorworteld, wordt het ook sterker.

Ramen op het zuiden en ventilatieopeningen houden het huis het hele jaar door bewoonbaar. Uiteraard heeft de ontwerper ook gedacht aan biologische afvalwaterzuivering.

Het Fab Tree House heeft één nadeel: je moet er wel heel erg veel geduld voor hebben. Aan de andere kant: dat moet je ook hebben voor je die tophypotheek hebt afbetaald. En wat is leuker? Elke maand een afschrift van de bank of elke maand een nieuwe twijg of bloem?

Bron:
MIT Technology Review

Het Fab Tree House is een levende woning. Ecologischer kan niet en onderhoud is ook geen punt. Wel moet je erg veel geduld hebben.

2 reacties op “Levend huis”

 1. En wat gebeurt er als de moesson aanbreekt, hoe waterdicht is het dak dan?
  Dan zal er in het verlaagde plafond wel regenwater opgevangen worden.
  Als de bomen doorgroeien scheurt m.i. de hele boel weer van elkaar.
  Romantisch ja, praktisch neen.

  Kijk ook eens naar op de pagina van http://www.xxarchitecten.nl/ , deze zijn behoorlijk ver in milieuvriendelijk ontwerpen van gebouwen.
  Tikkeltje kostbaar maar heel effectief qua energiebesparing.

  Kijk je naar exploitatiekosten voor woningen (of gebouwen in het algemeen)is de keuze van houten kozijnen een hele dure i.v.m. het onderhoud waarbij een verfsysteem elke ca. 5 jr aangebracht moet worden.
  Rubol XD van Sikkens is een mogelijkheid maar echt slim is onderhoudsvrij d.m.v de nieuwe generatie kunststof kozijnen.

  M.i. is het gebruik van aardwarmte als besparingsbron in Nederland de beste optie om ons de komende millennia op temperatuur te houden. (zie ook http://www.new-energy.tv/warmte_koude/aardwarmte_in_nederland_hoe_veelbelovend.html )

  Het is even werken maar daarna onbeperkt warmtewisselen (70 graden Celsius) met de diepere aardlagen

 2. Inmiddels is dit aardwarmte project fully operational en verwarmt het een tuindersbedrijf, een zwembad, sporthal, schoolgebouw en nog een aantal bedrijven.
  Er kunnen nog zeker 6 bedrijven op aangesloten worden.
  De ervaring is dat de capaciteit ruim voldoende is, niemand die deze lange winter aangesloten is geweest op dit systeem heeft het ook maar even koud gehad.
  http://www.new-energy.tv/warmte_koude/aardwarmte_in_nederland_hoe_veelbelovend2.html

Laat een reactie achter

Dutch