Levend huis Fab Tree Hab

Een huis is duur en kost veel onderhoud. Een boom niet. Je hoeft niets te doen en hij wordt elk jaar groter. Geen wonder dat er slimmeriken met groene vingers hebben nagedacht over levende huizen, zoals de Fab Tree Hab.

Wij mensen zijn een ongeduldig soort. Daarom vinden wij het meestal prettiger om bomen om te hakken en daar een huis van te bouwen, dan bomen zo te leiden dat ze in de vorm van een huis groeien. Dit, terwijl we als we lang genoeg vooruitplannen, dat heel goed kunnen doen. Want voordat een pasgeboren kind een huis nodig heeft, ben je al weer twintig jaar verder. In die tijd is een boom redelijk volgroeid. Ook overheden, en woningbouwverenigingen kunnen doen. want het is redelijk nauwkeurig bekend hoeveel kinderen er worden geboren, en dus ook hoeveel huizen er over twintig jaar nodig zijn.

Levend huis: de Fab Tree Hab

levend huis fab tree hab
Elke fase kent tussenstappen van vijf jaar. Na vijfentwintig jaar worden de takken gevlochten en is het huis bewoonbaar. Bron: dr. Mitchell Joachim, CC-BY-2.0

MIT architect Mitchell Joachim van de Media Lab’s Smart Cities groep heeft een levend huis bedacht, dat in de tropen in enkele jaren bewoonbaar is. In gematigde streken gaan hier enige decennia overheen, tenzij je gebruik maakt van snel groeiende soorten als de Paulownia tomentosa boom.  

Dit is de snelstgroeiende boom ter wereld. Deze kan aan worden gevuld met langzamer groeiende, maar duurzamer soorten als de Quercus robur of boseik die op termijn de functie van de snelgroeiende soort over kunnen nemen.

Boom wordt huis

Gedurende de eerste jaren worden de bomen als een boog naar de grond gebogen. De open vlakken worden met gevlochten levende takken opgevuld. De open ruimtes die daartussen overblijven worden afgedicht met leem, waarin openingen voor ramen worden uitgespaard en plantjes worden gepoot. Dit biedt voldoende isolatie. Naarmate de boom het leem doorwortelt, wordt het ook sterker. En wordt het huis steeds meer een levend huis.

Ramen op het zuiden en ventilatieopeningen houden het huis het hele jaar door bewoonbaar. Uiteraard heeft de ontwerper ook gedacht aan biologische afvalwaterzuivering.

Het Fab Tree House heeft één nadeel: je moet er wel heel erg veel geduld voor hebben. Aan de andere kant: dat moet je ook hebben voor je die tophypotheek hebt afbetaald. En wat is leuker? Elke maand een afschrift van de bank of elke maand een nieuwe twijg of bloem?

Aanpassingen maken het levende huis Fab Tree Hab sneller bewoonbaar

Aan de andere kant: het ontwerp kan in principe aangepast worden, zodat het huis sneller bewoonbaar is. Daarvoor kan je tijdelijke scaffolds gebruiken, die je weg haalt op het moment dat de boom groot genoeg is om de draagfunctie over te nemen. Of de scaffolds zijn biologisch afbreekbaar.

Meer informatie over dit unieke levende huis concept vind je bij Mitchell Joachim op zijn website, en natuurlijk bij de man zelf. Een huis met een negatieve CO2 footprint, en wat dat betreft ook nog eens heel prettig om in te wonen, wie wil dat nou niet liever dan een brok beton of een aquarium?

Bron:
MIT Technology Review

Fab Tree Hab, Mitchell Joachim

fab tree hab levend huis
Het Fab Tree House is een levende woning. Ecologischer kan niet en onderhoud is ook geen punt. Wel moet je erg veel geduld hebben. Bron: vrij naar Mitchell Joachim

2 gedachten over “Levend huis Fab Tree Hab”

  1. En wat gebeurt er als de moesson aanbreekt, hoe waterdicht is het dak dan?
    Dan zal er in het verlaagde plafond wel regenwater opgevangen worden.
    Als de bomen doorgroeien scheurt m.i. de hele boel weer van elkaar.
    Romantisch ja, praktisch neen.

    Kijk ook eens naar op de pagina van http://www.xxarchitecten.nl/ , deze zijn behoorlijk ver in milieuvriendelijk ontwerpen van gebouwen.
    Tikkeltje kostbaar maar heel effectief qua energiebesparing.

    Kijk je naar exploitatiekosten voor woningen (of gebouwen in het algemeen)is de keuze van houten kozijnen een hele dure i.v.m. het onderhoud waarbij een verfsysteem elke ca. 5 jr aangebracht moet worden.
    Rubol XD van Sikkens is een mogelijkheid maar echt slim is onderhoudsvrij d.m.v de nieuwe generatie kunststof kozijnen.

    M.i. is het gebruik van aardwarmte als besparingsbron in Nederland de beste optie om ons de komende millennia op temperatuur te houden. (zie ook http://www.new-energy.tv/warmte_koude/aardwarmte_in_nederland_hoe_veelbelovend.html )

    Het is even werken maar daarna onbeperkt warmtewisselen (70 graden Celsius) met de diepere aardlagen

  2. Inmiddels is dit aardwarmte project fully operational en verwarmt het een tuindersbedrijf, een zwembad, sporthal, schoolgebouw en nog een aantal bedrijven.
    Er kunnen nog zeker 6 bedrijven op aangesloten worden.
    De ervaring is dat de capaciteit ruim voldoende is, niemand die deze lange winter aangesloten is geweest op dit systeem heeft het ook maar even koud gehad.
    http://www.new-energy.tv/warmte_koude/aardwarmte_in_nederland_hoe_veelbelovend2.html

Laat een reactie achter