Pygmeeën zijn door hun kleine lengte en hun unieke cultuur uitstekend aangepast aan het leven in het oerwoud. Helaas worden ze door hun kleine lengte zwaar gediscrimineerd.

‘Mens moet kabouter worden om wereld te redden’

Een stel Amerikanen kwam wat langer geleden met een opmerkelijk plan om de aarde te redden. Niet minder mensen, maar minder mens. Zal de mens verkleinen tot pygmeeënformaat de aarde leefbaarder maken?

Ons lichaamsgewicht hangt met de derde macht af van onze lengte. Dat gaat hard. Een dwerg van 1,20 meter is twee maal twee maal twee, dus acht keer zo licht als de langste man ter wereld van 2,40 meter. Iemand met een acht keer groter lichaam heeft ook vele malen meer voedsel en kleding nodig dan iemand met een klein lichaam. Omdat de Nederlandse bevolking gemiddeld steeds langer wordt, is de bouwhoogte begin deze eeuw opgetrokken van 2,50 meter naar 3 meter. Dat betekent een toename van de bouwkosten met meer dan tien procent. Denk ook aan het energieverbruik, want een groter bouwvolume betekent ook dat veel meer warmte nodig is om de temperatuur op peil te houden.

Pygmeeën zijn door hun kleine lengte en hun unieke cultuur uitstekend aangepast aan het leven in het oerwoud. Helaas worden ze door hun kleine lengte zwaar gediscrimineerd.
Pygmeeën zijn door hun kleine lengte en hun unieke cultuur uitstekend aangepast aan het leven in het oerwoud. Helaas worden ze zwaar gediscrimineerd.

Je merkt het verschil als je als Nederlandse reus (schrijver dezes is bijna twee meter lang) in een land waar de mensen veel kleiner zijn dan hier rondreist. In huizen moet je bukken, in bussen is één zitplaats al gauw niet genoeg (waardoor ik uitweek naar het dak van de bus, alleen wel uitkijken voor de takken). Kleine mensen zijn de droom van vliegtuigontwerpers. En inderdaad: kleinere mensen hebben veel minder voedsel nodig dan reuzen.

Kortom: slagen we er in om onze lengte met bijvoorbeeld een derde terug te brengen, van Hollands naar pygmeeënformaat bijvoorbeeld, dan besparen we maar liefst tweederde op voedsel. We produceren ook minder afval. Het deel van ons lichaam waar het het meeste om draait is ons hoofd, om precies te zijn die anderhalve kilo gekronkeld hyperactief zenuwweefsel waarin zich volgens de huidige stand van de wetenschap onze ziel en zaligheid afspeelt. Als we onze herseninhoud intact laten – veel groter en beter dan nu kan ons brein toch niet worden volgens veel neurologen – kan de rest van ons lichaam worden verkleind.

Dit idee heeft echter de nodige nadelen. Sociaal gezien is het namelijk erg handig om lang te zijn. Lange mensen verdienen meer (wat ook wel nodig is uiteraard, omdat ze meer gebruiken) en vooral lange mannen worden als natuurlijke leiders gezien. Er is maar één geval waarin een kortere Amerikaanse presidentskandidaat een langere versloeg – dat was in de verkiezingsstrijd van Nixon versus Ford. Kortom: wie zichzelf doelbewust verkleint, veroordeelt zichzelf tot een leven als verschoppeling.

Zal de lange mens uitsterven net zoals de dino? In periodes van voedselschaarste zijn kleine mensen in ieder geval enorm in het voordeel. Weliswaar kunnen grote mensen harder meppen, maar ze worden ook vaker als bedreiging gezien. In ieder geval is de kans zeker aanwezig dat voor ruimtevluchten vooral kleine mensen worden uitgezocht. Daarvoor hoeft immers veel minder voedsel mee te worden genomen. Dus wie weet maken de onderdeurtjes, waar hun hele leven lang letterlijk op neergekeken werd, over een paar decennia wel een grote lange neus naar de knarsentandende langbenen terwijl ze op weg zijn naar Mars of Ganymedes…

9 gedachten over “‘Mens moet kabouter worden om wereld te redden’”

  1. Maar je hebt toch in geval van oorlog grotere sterkere mensen nodig.
    Maar stel als een man en een vrouw even lang zijn, even sterk en even zwaar, wie verbruikt er dan de meeste energie? Volgens mij de mannen. We zouden beter dan de grote sterke mannen laten vervangen door grote sterke vrouwen. Niet echt fijn voor veel mannen maar misschien wel de oplossing voor een zware voedsel crisis. Voedsel crisis lijdt altijd tot oorlog en als vijand groter en sterker is heb je een probleem. Dus de rollen omdraaien van sterkere mannen en zwakkere vrouwen naar sterkere vrouwen en zwakkere mannen. Ben zelf ook een man, maar aangezien mijn gematigde lengte (1,78m)ben ik er toch al aangewend dat ruim de helft van de meiden om me heen groter en/of sterker zijn. Bovendien heeft mijn ervaring me geleerd dat juist die meiden toch de kleinere en/of zwakkere mannen met respect behandelen. En deze competitie is er ook niet of nouwelijks tussen alleen vrouwen. Terwijl onder mannen deze competitie er wel is. Dus het lijkt me zo dat als mannen gem. zwakker zouden zijn dan de meiden, er meer vrede en onderlinge acceptatie zou zijn in de wereld.

    Bovendien hoeft dan ook minder bos gekapt te worden voor de landbouw en geen woningtekort meer omdat dorpen en steden kunnen uitgroeien, en er kunnen complete bossen worden aangepland voor meer zuurstof in de atmosfeer.

  2. Een klein detail dat de strekking niet verandert; een persoon met de helft van de lengte zal iets van 5-6x zo weinig wegen i.p.v. 8x omdat lange mensen een wat ‘uitgerekter’ type lichaam hebben in het algemeen. De BMI definitie gaat uit van een factor 4 wat weer aan de lage kant is. Bij extreme lengtes kan dit weer anders liggen.

  3. Als je allemaal even lang bent, en niet zo groot, dan zou dit verschil zonder problemen gerealiseerd kunnen worden. Men moet wel willen natuurlijk, niet elk mens wil kabouter kinderen hebben, of zich genetisch aan laten passen daarvoor. Je daarentegen wel hoge boetes, of een lengtebelasting op lengte gaan leggen, maar dat heeft ook nadelen, ze zullen maar boos worden, die langerds….

  4. Als visionair zou uw visie verder moeten reiken dan deze opmerking : In ieder geval is de kans zeker aanwezig dat voor ruimtevluchten vooral kleine mensen worden uitgezocht. Daarvoor hoeft immers veel minder voedsel mee te worden genomen. Dus wie weet maken de onderdeurtjes, waar hun hele leven lang letterlijk op neergekeken werd, over een paar decennia wel een grote lange neus naar de knarsentandende langbenen terwijl ze op weg zijn naar Mars of Ganymedes…

    Ruimtereizen wordt voor ieder mens toegankelijk, en daar is geen astronautenopleiding voor nodig … de mens gaat herkennen zijn Merkabah _lichtlichaam_ en zal vele planeten gaan bezoeken ~*L*~

Laat een reactie achter