De Voluntary Human Extinction Movement wil dat de mensheid uitsterft om de aarde te redden.

‘Mensheid moet uitsterven’

De mensheid is een kanker die zo snel mogelijk moet verdwijnen om de aarde te redden. Aldus enkele radicale groepen. Is het beste wat we kunnen doen, geen kinderen meer krijgen, onze rommel netjes opruimen en onze laatste adem uitblazen?

“Six billion people can’t be wrong”
In 1992 zag Chris Korda, de oprichter van de Church of Euthanasia naar eigen zeggen het Licht. De mensheid vernietigt de aarde door haar voortdurende voortplantingsdrift. Er is maar één goede oplossing: de mensheid moet uitsterven. De Kerk kent daarom één gebod: gij zult uzelf niet voortplanten. Wie toch kinderen krijgt, wordt geëxcommuniceerd. De kerk heeft vier zuilen: abortus, euthanasie, sodomie (waaronder alle vormen van seks die niet tot voortplanting leiden worden verstaan) en kannibalisme als alternatief van het eten van vlees.
Van dode personen of dieren dan, want de kerk is strikt vreedzaam. Moord en gedwongen sterilisatie zijn verboden. Gelovigen groeien in het geloof door de vier zuilen zoveel mogelijk te beoefenen. Geen wonder dat de kerk in het puriteinse Amerika de nodige weerstanden oproept van streng-christelijke groepen.
De kerk is niet vies van een stevige rel om zo hun boodschap over te brengen. Zo fabriceerden aanhangers een videoclip van de instorting van de Twin Towers, vergezeld van pornobeelden. Geen wonder dat de groep (ook door voorstanders van bevolkingsbeperking) wordt beschuldigd van mensenhaat.

De Voluntary Human Extinction Movement wil dat de mensheid uitsterft om de aarde te redden.
De Voluntary Human Extinction Movement wil dat de mensheid uitsterft om de aarde te redden.

“May we long live and die out”
Een soortgelijke, maar minder provocatieve groep is de Voluntary Human Extinction Movement VHEMT. De groep is volgens velen opgericht door Les U. Knight in Portland in de noordwestelijke Amerikaanse staat Oregon. Het doel van de groep is het volledige uitsterven van de mensheid. Ook deze groep zegt vreedzame middelen te hanteren. VHEMT wil dat de mensheid uitsterft door alleen op te houden kinderen te krijgen. Dit is, aldus Knight, de enige manier om te voorkomen dat er nog meer dier- en plantensoorten het loodje leggen door de vraatzuchtige, steeds uitdijende hoeveelheid mensenvlees.

Op een vraag van auteur dezes hoe de aardse ecosfeer de mens overleeft als de zon over één miljard jaar de aarde droogkookt, antwoordde hij dat we maar eerst de dode plekken hier, zoals Tsjernobyl, weer bewoonbaar voor natuurlijke organismen  moeten maken voor we ons druk maken over andere planeten. Overigens is Tsjernobyl nu veranderd in een groen paradijs. Dieren leven veel korter dan mensen en zijn dus al dood voor stralingziekten toeslaan. De afwezigheid van mensen bleek alles wat de natuur nodig had.
Eco-terrorisme
Nog radicaler en behoorlijk creepy is het nu spoorloze Gaia Liberation Front. Deze groep streeft naar eigen zeggen naar het ontwikkelen van middelen om de mensheid uit te laten sterven. Om voor de hand liggende redenen houden ze zich op de vlakte. Het GLF ziet de mensheid als een vorm van kanker en is bereid om alle mogelijke ecologisch verantwoorde middelen in te zetten om de mensheid uit te roeien. Sterilisatie, al dan niet vrijwillig, is niet voldoende. Er mag volgens het GLF geen enkel mens ontsnappen, want voor je het weet hebben ze zich weer vermenigvuldigd tot een miljardenbevolking.
Van de groep zijn maar twee sporen op internet te vinden: het Statement of Purpose (gehost op de server van de Church of Euthanasia) en een tekst die de mensheid als kanker beschrijft. Ook staat er op Korda’s website een interview van Knight met iemand van het GLF.

18 gedachten over “‘Mensheid moet uitsterven’”

 1. Gedurende 2007 heb ik gewerkt in de bush van zuid-Afrika. Ongelooflijk wat een leed ik daar heb aanschouwd, vaak bewerkstelligd door een kleine (maar zeer snel groeiende!)groep mensen vanuit onwetend- & onverschilligheid, maar ook zogenaamde ‘noodzaak tot overleven’. Eén van de Rangers met wie ik werkte was er van overtuigd dat wij als mens de aarde niet (meer) verdienen en kon dat bijzonder overtuigend uitleggen, ja zelfs onderbouwen met cijfers en feiten. Sindsdien ben ik in de war…

  1. Peter,

   Ik kan niet meer doen dan proberen je een hart onder de riem te steken. Je hebt er niet om gevraagd om geboren te worden, om deze reden heb jij net als elk ander levend wezen jouw stukje aarde wel degelijk verdiend. Iedereen heeft het recht om geboren te worden en het recht om te leven, je bent niet op de aarde gezet om anderen te behagen. Of andere mensen, waar dan ook ter wereld, wel of geen mening hebben over zaken, het doet er niet toe. Alleen jouw mening telt zolang je geen schade aanricht met je mening. Als jij door de mening van een ander vindt dat je geen recht hebt op jouw stukje aarde dan richt je schade aan bij jezelf.

   1. Hi Barry, dank je voor je vriendelijke woorden!In de sociaal-maatschappelijk context van hetgeen hierboven beschreven kan ik er helaas niet mee uit de voeten. Zo heb heb ik er zelf in het geheel geen moeite mee te zijn geboren; doorgaans tracht ik het leven zo intens mogelijk op te snuiven, en houd ik mij redelijk staande, geloof me. Het is de onophoudelijke botheid waarmee ik mensen om mij heen (in het bovenstaande betreft dat de meedogenlijke stropers) door het leven zie gaan, overigens op alle denkbare niveau’s. In het micro-kosmos-voorbeeld van hierboven ligt het bizarre in het gegeven dat de de ‘beschermende Rangers’ zonder problemen het leven nemen van die stroper, en zich daarbij (ook) het recht aan hun kant menen te hebben. We nemen elkaar het leven voor ‘de goede zaak’, zoals in de terrorist/vrijheidstrijder tegenstelling. Morele, vaak westerse, redenatie snijdt simpelweg geen hout. Ik weet wel wie het zeker aflegt in dit geval! Het is een klassieke catch 22, zoals zo vaak. In ieder geval bedankt voor je reactie en een fijn paasweekend gewenst! :-)

 2. Laten we eerst maar eens beginnen met het allergrootste kankergezwel dat verantwoordelijk is voor alle ellende op deze planeet uit te roeien, namelijk overheden!

 3. There’s got to be some reason for all this misery
  A secret evil corporation somewhere overseas
  They’re pulling strings, arranging things; It’s a conspiracy

  Or what about the ones who shape the course of history
  What if we petitioned for one grand apology?
  I’ll write to my prime minister; You, write your president

  Everybody’s wondering how the world could get this way
  If God is good, and how it could be filled with so much pain
  It’s not the age-old mystery we made it out to be
  Yeah, there’s a problem with the world; And the problem with the world is me

  Some will say the devil and his legions; They put us in a headlock of submission; But they lost all power over me; A long, long time ago(…)
  http://www.youtube.com/watch?v=D_difa2Us-I

  1. A secret evil corporation somewhere overseas

   tja, voor iedereen is overseas weer ergens anders
   dan zitten ze overal

   of is dat wat bedoeld wordt.
   Of een metafoor voor hun onzichtbaarheid.

   Die tekst geeft daar geen antwoord op

   En misschien maakt dat ook niet uit.

 4. Iemand die hier constructief mee omgaat is Marko Pogacnik. Volgens deze Sloveense kunstenaar en geomant heeft ieder landschap en zelfs iedere plek een eigen vitaliteit, die niet zelden door menselijk ingrijpen is aangetast. Pogacnik laat zien dat wij allemaal in staat zijn de subtiele energiën van de aarde waar te nemen. In zijn boek doet hij verslag van zijn werk als “landschapsgenezer” en geeft hij adviezen waarmee ieder die wil in zijn eigen leefomgeving aan de slag kan. (je kunt klikken in de inhoudsopgave.)
  http://books.google.nl/books?id=hVrdiR-wHSgC&printsec=frontcover&dq=M.+Pogacnik&source=bl&ots=AFD1uN7aRj&sig=GoFii937gpxH3MtAUVePsRSg0tQ&hl=nl&ei=jwOwTa-sHs2ZOrrlybMJ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBsQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

 5. Een beetje generaliseren zijn deze enkele radicale groepen blijkbaar niet vies van. Heel de wereld de cel in want 2% heeft iets op zijn geweten. <- een vergelijkbaar voorbeeld. Hopen dat dit soort groepen niet op de top zitten dan..

 6. De natuur doet enorm haar best om het mensental in evenwicht te krijgen. Ze zorgt voor ziektes bij pasgeborenen en volwassenen. Daar waar teveel mensen bij elkaar wonen, zorgt de natuur (of God als je wilt) voor infectieziektes. Maar de mens is de natuur steeds te “slim?” af, en bedenkt trucs om niet te hoeven sterven. Daarmee plaatst de mens zich boven de natuur, wat een slechte zaak is.
  Dit zie je ook bij oudere mensen die ziek zijn en gaan sterven, zij worden opgelapt en kunnen dan weer enkele decenia mee, meestal met honderen in een groot verzorgingstehuis. Een mens mag niet meer sterven, terwijl dat onderdeel van het leven is!
  De afbreuk die wij plegen op de natuur om ons heen is enorm.
  Daarnaast maken wij onszelf als mens volledig afhankelijk van de techniek en zijn wij autonoom ten dode opgeschreven. Wat gebeurt er als we onze kinderen niet meer inenten? Door de survival of the fittest te omzeilen met techniek, doen we onszelf uiteindelijk de das om.

  Groeten,

  Frank

  1. Helemaal gelijk. Elders op deze site (de onsterfelijke elite) betoog ik dat als wij werkelijk vinden dat machines zo ongelooflijk superieur zijn we waarschijnlijk zelf machines zullen worden.
   Het is het een of het ander of je kiest voor de natuur en dan heb je als biologische mensheid een toekomst of je kiest voor de machines en dat word je er op een gegeven moment zelf een.
   Aangezien dingen lopen zoals ze nu lopen denk ik dat het tweede scenario werkelijkheid wordt, helaas……..

Laat een reactie achter