Metalen en mineralen essentieel voor groei

Onze industriële maatschappij valt stil zonder metalen en essentiële mineralen. De metalen zijn essentieel voor produktie en transport van energie, voor machines, voor voertuigen (inclusief landbouwvoertuigen) en voor wegen en leidingen. De moderne electronische industrie kan niet zonder een grote groep zeldzame metalen en andere elementen, die loopt van antimoon tot zink. Winning van deze elementen wordt moeilijker en sommige worden snel schaars.

In principe kun je eindige grondstoffen niet op duurzame wijze exploiteren: elke vorm van grondstofverbruik, brengt het ‘opraken’ dichterbij.
Maar tijdens de 20ste eeuw zorgde verbeteringen in de techniek ervoor dat de economisch winbare reserves van de meeste mineralen steeds groter werden. De ertsen werden steeds armer naarmate de makkelijk winbare reserves uitgeput raakten, maar deze trend werd gecompenseerd door toepassen van nieuwe technologie en goedkope energie in mijnbouw en zuivering. Door globalisering werden ook grondstofvoorraden in lage lonen landen op andere continenten economisch winbaar. Recycling en substitutie droegen er ook aan bij dat prijzen laag bleven.

Aan dat tijdperk lijkt een eind gekomen. In het afgelopen decennium is de produktie van veel economisch belangrijke grondstoffen niet verder toegenomen en soms zelfs afgenomen; terwijl de prijzen juist sterk stijgen. Volledige artikel

1 gedachte over “Metalen en mineralen essentieel voor groei”

Laat een reactie achter