Driehonderd mensen per jaar sterven omdat ze niet op tijd een donororgaan krijgen. Er worden ook hondervijftig mensen per jaar vermoord. Kunnen moordenaars niet donororganen leveren?

Laat moordenaars donororgaan afstaan

Nederland kent een enorm tekort aan donororganen. Slechts een klein deel van de bevolking heeft een donorcodicil ingevuld en slechts een klein deel van alle sterfgevallen levert een bruikbaar donororgaan op.
Een levende orgaandonor is in veel opzichten ideaal. Waarom niet iemand die het leven van een medemens heeft genomen dwingen om het leven van een ander mens te redden?

Situatie met donororganen penibel
In Nederland overlijden honderd mensen per jaar die op de wachtlijst staan voor een donororgaan.

Honderd mensen per jaar sterven omdat ze niet op tijd een donororgaan krijgen. Er worden ook honderdvijftig mensen per jaar vermoord. Kunnen moordenaars niet donororganen leveren?
Honderd mensen per jaar sterven omdat ze niet op tijd een donororgaan krijgen. Er worden ook honderdvijftig mensen per jaar vermoord. Kunnen moordenaars niet donororganen leveren?
De reden is dat er maar weinig sterfgevallen zijn waarbij het lichaam nog in een goede conditie is. De belangrijkste doodsoorzaken: hart-vaatziekten en kanker, zijn ouderdomsziekten waarbij het lichaam van de patiënt na een langdurig ziekbed is gesloopt en in het geval van kankerpatiënten is bezaaid met tumorcellen. In feite komen vooral verkeersslachtoffers in aanmerking voor transplantaties. Echter: door de boeteregen en allerlei maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen worden dit er steeds minder. Kortom: we kampen met een structureel tekort aan donororganen.

Steeds meer wanhopige patiënten met een de-facto doodvonnis gaan op zoek naar een nier of ander donororgaan in een arm land. De donor, vaak nauwelijks geschoold en afkomstig uit een achtergestelde groep, ontvangt maar een klein deel van het geld dat de Nederlandse patiënt betaalt. Het meeste geld verdwijnt in de zakken van tussenpersonen. Kortom: een schrijnend geval van uitbuiting van arme mensen; alleen als vrijwel alle geld bij de donor terecht zou komen zou er iets voor deze constructie te zeggen zijn.

Een nier of stuk lever voor een leven
In Nederland worden per jaar rond de 150 moorden gepleegd. Verreweg de meeste moorden vinden door één dader plaats. Het gaat hier meestal om jonge mannen in een uitstekende lichamelijke conditie. Kortom: een uitstekende bron van donororganen in een goede conditie.

Ethici zullen dit een ernstige schending van de lichamelijke integriteit noemen. Dat klopt. Gedwongen orgaantransplantatie is dat zeker. Echter: een moord is een nog veel ernstiger inbreuk op de lichamelijke integriteit. Ook de jarenlange vrijheidsbeperking die een gevangenisstraf inhoudt, is een schending van de mensenrechten. Elke bestraffing betekent het schenden van rechten van de veroordeelde. In tegenstelling tot andere straffen redt deze straf een leven: heeft dus netto een positief effect. Het enige positieve effect van gevangenisstraf is dat een misdadiger een paar jaar geen ellende kan aanrichten.

Therapeutische waarde
Voor nabestaanden van het slachtoffer kan het goed zijn om te weten dat in ieder geval de moordenaar ook een lichamelijke prijs betaalt voor zijn misdaad en dat in ieder geval de dood van zijn of haar dierbare niet tevergeefs is geweest (de reden dat nabestaanden vaak toestemming geven voor transplantatie). Ook kan dit de moordenaar (als dit geen psychopaat is) helpen om in het reine te komen met de schuldgevoelens, die deze in veel gevallen heeft door zijn daad.

11 gedachten over “Laat moordenaars donororgaan afstaan”

 1. krijg ik mijn orgaan ook terug als blijkt dat ik ten onrechte veroordeeld ben??? met letselschade vergoeding graag!!!
  ik ben soeverein wezen en ik ben de enige die bepaalt wat er met mijn lichaam gebeurt.

  Eerst is het bij moord en later bij parkeerboets , zo gaat dat met alles…want dat past binnen de NWO agenda

  1. Wie iemand vermoordt heeft daarmee al aangegeven dat hij de soevereiniteit van een ander niet respecteert. Door een leven te redden doet hij als het ware iets terug. Trouwens je argument kan ook gebruikt worden om tegen gevangenisstraf te zijn: daarmee tast je iemand soevereiniteit van beweging aan. Met een boete tast je iemands financiële soevereiniteit aan en zo kan je nog wel even doorgaan.

 2. De alinea met:Therapeutische waarde > is pure speculatie. bij de een zal het therapeutisch werken en bij de ander niet. wat een waardeloos artikel eigenlijk.

  Als Gemert weer een visionaire ingeving heeft, doneer dan zijn 2 type-vingers aan iemand die zijn vingers heeft verloren.

  1. Dodo,

   Een artikel waar je 3 commentaren op geeft waar over nagedacht kan worden kan geen waardeloos artikel zijn, jij hebt erover nagedacht en je zet anderen aan tot nadenken met je commentaren….waardeloos?

 3. Zuiver ethisch gezien, als ik moet kiezen tussen een persoon dood laten gaan of een moordenaar een orgaan af laten staan (zodanig zijn/haar leven fysiek niet verandert) zou ik voor het eerste kiezen. (Vanzelfsprekend geldt dit alleen voor moordenaars die hun misdaad hebben begaan nadat de wet ingevoerd is)

  Echter, het gaat erg ver en ik zou sterk de voorkeur geven aan allereerst iedereen verplicht donor te laten zijn, of iig totdat iemand aangeeft dit niet te willen. Persoonlijk vind ik het ethisch verwerpelijk als je liever je organen in je lichaam houdt na je dood dan dat je er (misschien) een leven mee redt. Nogmaals dat is zuiver persoonlijk, veel mensen hebben heel andere ethische opvattingen, en ethiek is subjectief.

  Het petrischaalorgaan zou hoe dan ook geweldig zijn.

 4. Het is ondertussen al bewezen dat donororganen geheugencellen bevatten waardoor de nieuwe eigenaar van het orgaan een karakterverandering kan ondergaan. het is dus een zeer slecht idee om donororganen van moordenaars aan “onschuldige“ mensen te geven. (er bestaan bijna geen onschuldige mensen maar dat is weer een ander verhaal). Wat mij betreft mogen ze mensen die willens en wetens met voorbedachte rade iemand anders vermoorden gewoon tegen een muur op zetten en kapot schieten. Ze moeten hier in nederland gewoon weer de doodstraf invoeren, dan zijn we heel snel van een hoop tuig verlost. Laat die donororganen maar in een petrischaaltje groeien…uhm…in machines natuurlijk ..lolll, we zijn ondertussen zover dat ze aan dna kunnen zien welke karaktertrekken overheersen zodat die donororganen geen schade kunnen aanrichten, we willen immers niet nog meer potentiele psychopaten op de wereld…of wel?

Laat een reactie achter