Uitvinder Jonathan Liow met de SolarBall

Drie liter drinkwater per dag op zonne-energie

Met een simpele, maar baanbrekende uitvinding is uitvinder Jonathan Liow er in geslaagd om een zeer netelig probleem in onder andere dorpen zonder schoon drinkwater en vluchtelingenkampen op te lossen.

Er vallen ieder jaar vijf miljoen doden door vervuild drinkwater.

Uitvinder Jonathan Liow met de SolarBall
Uitvinder Jonathan Liow met de SolarBall

Dit krijgt weinig aandacht in de media omdat uitgedroogde kindertjes een stuk minder mediageniek zijn dan kruisraketten en brallende dictators, maar dit is verreweg de grootste humanitaire ramp in de wereld.

De uitvinding van Jonathan Liow, de SolarBall, is zowel simpel als baanbrekend. Een grote transparante bol verzamelt zonne-energie waardoor het water verdampt. Het gedestilleerde water drupt naar beneden en kan worden afgetapt en gedronken. Drie liter water is wat een volwassen mens per dag nodig heeft in een woestijnklimaat.

De bol is vervaardigd van het zeer sterke polycarbonaat. Door de eenvoudige constructie is de bol robuust en kan eenvoudig worden vervaardigd.

Als de negenhonderd miljoen mensen die op dit moment een gebrek aan schoon drinkwater hebben, alle een SolarBall zouden bezitten – iets wat niet meer dan enkele tientjes per persoon zou kosten – zou dit miljoenen levens per jaar redden.

Misschien iets om over na te denken als weer eens de zoveelste politicus op televisie verrukt kraait over het redden van mensenlevens, door peperdure straaljagers explosieve eitjes te laten leggen…

Bron/meer informatie
ABC Australia

4 gedachten over “Drie liter drinkwater per dag op zonne-energie”

  1. massaal produceren die handel en versturen naar rampgebieden of waar goed drinkwater slecht bereibaar is. ook zou je deze solarballen in het groot kunnen produceren voor dorpen of tentenkampen.

    Van de week stond hier toch een artikel dat wetenschap de derde were;d meer helpt dan onze giften? zie hier het bewijs :)

  2. nog een kleine toevoeging: Dit is ook reuze handig voor astronauten op mars of waar dan ook. als er maar genoeg vocht en zonlicht is, kan je zo je eigen drinkwater maken.

    sowieso deze uitvinder nomineren voor een nobel prijs.

  3. Briljante uitvinding, simpel doeltreffend om zowel vervuild maar vooral ook zout water eenvoudig om te zetten in het alsmaar schaarser wordende drinkwater.

    Inderdaad nobel-prijs waardig!

Laat een reactie achter