EDWARD bestaat uit twee enorme wielen met een bak er tussen gemonteerd.

Spectaculair diwiel lost transportprobleem binnenstad op

Stel je voor: twee enorme wielen waar je tussen zit. Studenten van de universiteit van Adelaide in Australië hebben een elektrische dicyle (diwiel) ontworpen en gebouwd. Met enige aanpassingen kan dit opmerkelijke voertuig de transportproblemen in de binnensteden oplossen. Het team van veertien werktuigbouwstudenten hebben het idee van een diwiel letterlijk op zijn kop gezet. Op deze manier hebben ze een voertuig gecreëerd dat zou kunnen worden gebruikt om mensen veilig te transporteren met een minimaal energieverbruik.

EDWARD bestaat uit twee enorme wielen met een bak er tussen gemonteerd.
EDWARD bestaat uit twee enorme wielen met een bak er tussen gemonteerd.

Een bekend probleem bij dicycles is het opslaan en weer afstaan van bewegingsenergie. Als je met een diwheel remt, wordt de bewegingsenergie van de bak die aan de as hangt, niet geabsorbeerd, waardoor deze enorm gaat schommelen en misschien zelfs over de kop slaat. In ieder geval bezorgt dit de inzittenden een gevoel van zeeziekte.

Deze problemen hebben de studenten opgelost door de as vrij te laten draaien. Elektronica en mechanische hulpstukken corrigeren de bewegingen en absorberen de energie als het voertuig draait of remt. Het gevolg hiervan is dat het bizarre voertuig niet alleen comfortabel rijdt, maar ook erg energiezuinig is. De bedenkers denken dat hun voertuig dé oplossing is voor het transportprobleem in binnensteden. Maar is het niet veel slimmer die wielen kleiner te maken, achter elkaar te zetten en er dan op te gaan zitten?

Bron: Universiteit van Adelaide

1 gedachte over “Spectaculair diwiel lost transportprobleem binnenstad op”

Laat een reactie achter