Video: wat als er geen Industriële Revolutie was geweest?

Lieflijke bergdorpjes en middeleeuwse stadjes waren een eeuw later niet meer herkenbaar. Stoomlocomotieven en fabrieken stootten dikke roetwolken uit. De Industriële Revolutie was één van de belangrijkste, zo niet de allerbelangrijkste verandering in het Europa van de afgelopen duizend jaar.

Hoe zou de wereld er uit hebben gezien, als de Industriële Revolutie nooit was opgetreden? Bijvoorbeeld, omdat er zich geen steenkoollagen hadden gevormd?
Het antwoord: waarschijnlijk als de onze, al was de ontwikkeling langzamer gegaan. Zo bestond er in de late middeleeuwen al een bloeiende bedrijvigheid rond watermolens, later ook windmolens, door historici een voorloper van de industriële revolutie genoemd Energieslurpende oplossingen, zoals snelwegen, waren waarschijnlijk vervangen door kabelbanen en watertransport.

De industriële revolutie zette het leven van de meeste mensen totaal op zijn kop.

De industriële revolutie zette het leven van de meeste mensen totaal op zijn kop.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Schaak schreef:

    Daar heeft Thea Beckman eens een mooie trilogie over geschreven. Kinderen van moeder aarde. De ene wereld zonder fossiele energie en de andere met. Een boek vanaf 16 jaar maar ook voor volwassenen een zeer goed leesbaar boek.

  2. janifar soloman schreef:

    24/7 Best Term Paper Writing Service & Custom Dissertation Writing Service Available in UK. Best Writers Available at nominal prices. Just send us an email with all the details.

Geef een reactie