Simpel maar geniaal: een USB-stick inmetselen in de muur en klaar is uw anonieme data-wissel.

Alternatieven voor internet

Internet is in veel opzichten een geweldig systeem. Het maakt het in principe mogelijk dat mensen overal ter wereld met elkaar kunnen communiceren en heeft het monopolie van de mainstream massamedia effectief doorbroken. Voor de komst van internet waren er alleen een handvol piratenzenders en -schepen waar de overheid fanatiek op joeg. Nu kan iedereen op zolder kritisch en grensverleggend nieuws publiceren.

De Pirate Box. Wissel hiermee anoniem plannen uit om de absolute wereldheerschappij te veroveren.
De Pirate Box. Wissel hiermee anoniem plannen uit om de absolute wereldheerschappij te veroveren.

Internet kent echter ook een aantal ernstige nadelen, reden waarom we ons zorgen maken. Zijn er geen alternatieven?
Letterlijk alles wat je op internet doet is namelijk na te trekken door autoriteiten die vanzelfsprekend altijd het beste met de bevolking voor hebben (al begrijpt de bevolking dat niet altijd, dus is het voor hun bestwil nodig dat ze af en toe aan worden gepakt, in het algemeen belang).
Verder zorgt internet voor een lagere redundantie. Internet op zich is zeer redundant – het systeem is immers door het Amerikaanse leger ontworpen om de vernietiging van centrale servers te overleven – maar vrijwel alle communicatie loopt nu via internet – zelfs in toenemende mate het telefoonverkeer. Lukt het op de een of andere manier de centrale infrastructuur van internet plat te leggen – er zijn maar dertien centrale DNS-servers, bijvoorbeeld – dan betekent dit een totale informatie-blackout. De meeste mensen zullen zelfs geen televisie meer kunnen ontvangen omdat tv-signalen in toenemende mate via internet worden verspreid. Alleen ouderwetse AM- en FM-radio’s en satelliet-TV zal nog werken. Mogelijk.
Ook proberen overheden, waaronder de Europese UnieBritse en de Amerikaanse, steeds meer greep op de inhoud van internet te krijgen, m.a.w. censuur.

Simpel maar geniaal: een USB-stick inmetselen in de muur en klaar is uw anonieme data-wissel.
Simpel maar geniaal: een USB-stick inmetselen in de muur en klaar is uw anonieme data-wissel.

Gelukkig blijken diverse visionairen zich deze vraag al te hebben gesteld en simpele tot ingewikkelder oplossingen te hebben bedacht voor de dag waarvan niemand hoopt dat deze ooit zal aanbreken: het einde van open internet of de komst van de politiestaat. Een kort overzicht van de ideeën. Gebruik deze of bedenk andere. Kennen jullie nog meer manieren? Post ze hieronder, we zuillen ze in dit artikel verwerken.

Dead drops
De dead drop of anonieme brievenbus staat toe boodschappen en voorwerpen uit te wisselen zonder dat twee mensen elkaar hoeven te ontmoeten. Deze klassieker uit de Koude Oorlog, heeft van New Yorker Aram Bartholl een nieuw jasje gekregen.  Een USB-stick wordt ingemetseld in een muur of andere stabiele publiek bereikbare plaats. Hierop kunnen gegevens worden geplaatst die anoniem gedeeld kunnen worden. Gebruik bij voorkeur tekstbestanden (.txt). In bijvoorbeeld Microsoft Word-bestanden wordt allerlei informatie over de gebruiker meegestuurd.

Pirate Box
Kunstenaar David Darts, ook uit de Big Apple, bedacht de Pirate Box, een WiFi router zonder internet. Het apparaatje bestaat uit een Linux servertje met een webhost. Het gebruik is simpel. Zodra je binnen bereik bent van het draadloze netwerk, kan je verbinding leggen en bestanden uploaden of downloaden. Het apparaat is voor onder de honderd euro zelf te bouwen en werkt onder de open-source FLOSS software.

Netsukuku
De Italiaanse wiskundige Andrea Lo Pumo bedacht Netsukuku, een alternatief voor internet dat ontstaat door wifi-routers aan elkaar te knopen. De gebruiker hoeft alleen de software te installeren op zijn laptop of pc. Netsukuku is op dit moment nog volop in ontwikkeling, nog geen enkele stad is uitgerust met een werkend systeem. Netsukuku is een geheel plat netwerk: er zijn geen centrale servers en er is geen internetprovider nodig. Dit kan door een fractale opbouw van netwerken: een eindnode kan uitgroeien tot een centrale hub indien nodig. De maximale werkgeheugenbelasting is in het ergste geval 350 kilobyte (een duizendste van het gemiddelde computergeheugen). Nog beter nieuws is dat datapakketjes niet op een bepaalde computer zijn te traceren. Kortom: sommige Italiaanse politici en een bepaalde zeer sympathieke mevrouw zullen hier niet blij mee zijn. Helaas is er nog steeds geen werkende versie die uitgerold kan worden, maar Lo Pumo is druk aan het werk.

14 gedachten over “Alternatieven voor internet”

  1. Lekker 1984, met name die USB-stick. Wel kwetsbaar, een beetje spelend hamertje-tik-kind dat langsloopt en je bent het kwijt. Ook de stasi kan denken: He, een usb-stick, laat ik eens kijken wat daar op staat. Wel het leukste gedeelte; een spannend jongensboek, beetje Snuf de hond…

  2. Het Netsukuku idee heeft de meeste kans van slagen.
    Verder denk ik gewoon dat er een data ontvang/zend techniek via de ether gelanceerd gaat worden.
    Sommige plaatsen op de wereld zullen een tussenstation vormen ivm kromming van de horizon.

    Denk gewoon aan de zend piraten.

    1. wHITeHaT.

      Jij vertelt precies hetzelfde verhaal dat ik aan een bevriende etherpiraat heb verteld, toen zijn mast omknapte, en hij het opgeven wou. Een half jaar bouwen aan een mast van zestig meter, en dan knapt ie af op een oud scharnier. Strontflauw was die man, maar hij heeft de moed toch niet opgegeven, en de mast staat weer in volle glorie. Ik hou persoonlijk absoluut niet van piratenmuziek, maar dat neemt niet weg, dat ze in tijden van nood, de communicatie op gang kunnen houden. Geef mensen de ruimte, zolang ze niet storen, stoor hun dan ook niet.

        1. Inderdaad is die muzieksoort (Nederlandstalige schlagers) niet specifiek voor piraten.
          Wel is het Hilversumse establishment er niet van gecharmeerd, waardoor liefhebbers van deze muzieksoort uitwijken naar piratenzenders.
          Weer een bewijs overigens van wat voor een enorme zegen internet is, en wat voor een ramp het zou zijn als de overheid er de stekker uit trekt.

  3. Een Netsukuku systeem heeft denk ik de meeste kans van slagen, en kan vrij gemakkelijk een hoogwaardig netwerk realiseren. Met name als er naast routers ook ‘passers’ zouden worden toegevoegd, en de routers tevens voorzien worden van deze ‘passers’. (Een passer is enkel een doorgeef luik, het ‘passes’ informatie van de ene router naar anderen in het bereik van de ‘passer’, Routers zouden over dezelfde technologie dienen te beschikken, om zodoende de router te ontlasten).

    Verder zou de Torrent techniek zich verder kunnen ontwikkelen om ook websites zelf decentraal te ontvangen, of wel via diverse routers/passers optimaal gebruik te maken van de aanwezige netwerk capaciteit.

    De router/passer technologie dient nog een ander doel, namelijk het stimuleren van het gebruik door consumenten. Want waarom zou mijn buurman betalen voor mijn internet verbinding, of ik voor zijn/haar verbinding; Als deze vervolgens gebruik maakt van mijn bandbreedte en dus mijn eigen verbinding verminderd. Als mijn router echter mijn eigen gebruik voor laat gaan (route) en enkel over gebleven bandbreedte beschikbaar stelt om het huidige ‘internet’ te benaderen wordt ik niet benadeeld door het ‘openzetten’ van mijn verbinding; Indien ik volledige bandbreedte gebruik, functioneerd mijn router als ‘passer’ mijn verbinding met het internet wordt niet belast, maar de router ‘passed’ de informatie door naar een andere ‘node’ in het netwerk die mogelijk wel bandbreedte vrij heeft om het informatie verzoek af te handelen, danwel, mijn router haalt een gedeelte van mijn benodigde informatie van een andere node, terwijl hij het informatie verzoek van mijn buurman afhandeld. En natuurlijk kan ik (en een ieder ander) beschikken over vrije bandbreedte op andere nodes, zodat deze wel kan toenemen, maar nooit minder wordt dan de bandbreedte waarvoor ik betaal. Denk dat dat de acceptatie van het delen van bandbreedte aanzienlijk kan stimuleren…

    In het bovenstaande netwerk wordt ook het gebruik van torrent techniek duidelijk, als ik namelijk door een buurt loop waar 10 mensen voor 90% gebruik maken van hun bandbreedte, kan ik via de ‘passer/router’ en torrent techniek toch 100% bandbreedte krijgen op bijvoorbeeld mijn smartphone…

    Netwerk ammateuren kunnen in een dergelijk systeem vrij gemakkelijk een piratebox plaatsen, of een servertje; interessant zou misschien ook zijn om locale website structuren te creeren onder de noemer: http://www.yoursite.local oid. waarbij de DNS van locale websites ‘ergens’ opgeslagen wordt (bv. bij een gemeente server). Valt een backbone uit dan kan iig dit locale netwerk nog geraadpleegt worden, in het geval dat dergelijke netwerken een grote vlucht nemen kunnen grote delen van het internet bereikt worden buiten dergelijke backbone om.

    Nu ben in geen internet expert en met name de DNS servers die een www aan een IP koppelen zijn vooralsnog de ‘zwakke’ plekken van het internet, decentrale opslag van dergelijke koppelingen die synchroniseren met centrale opslag, op bijvoorbeeld bovenvermeld lokaal niveau zouden uitkomst kunnen bieden. Vooral als deze lokale opslag locaties nog wel via het boven omschreven netwerk bereikt kunnen worden: gemeente A en B zijn via passer nodes X & Y verbonden en beide netwerken hebben aldus beschikking over een .local

  4. Misschien een ‘domme vraag’ maar wat heeft die Pirate Box als voordeel?
    Je kunt iedere WIFI-router zonder internet gebruiken, de router deelt dan alleen bestanden met de apparaten op het lokale netwerk (i.c.m. MAC-adres filtering). Zo nodig kan je ook nog een andere Router (draadloos) verbinden met de router.
    Een dongel, met een mobiel IP-adres of telefoonnummer, kan je ook anoniem surfen.

    1. Het ‘voordeel’ is dat deze box niet verbonden is met het internet, terwijl je er wel bestanden kan up/down-loaden, of mogelijk zelfs diverse lokale websites op kan bezoeken.

      Je zou bv. al je auteurs rechtelijk beschermde films/muziek kunnen delen met iedereen die ‘langs komt’ zonder dat het delen van deze films op het internet is vast te stellen…

  5. Ik ben zelf eigenaar van een “Fon-modem”. Fon voor de gene die het niet kent zijn wifi routers met twee netwerken. Een openbaar en een prive.

    De openbare is beschikbaar voor iedereen die ook een “fon” modem heeft en onderweg ergens op internet wil. BT (britisch Telecom) heeft al hu modem bij hun klanten uitgerust met een openbaar publiek deel. En daardoor kan iedereen overal op internet. Dus niets betalen voor mobiel internet gebruik!

    Daarnaast heb ik een onbeveilgde wifi-router aanstaan, zodat vrienden en kennissen of passanten makkelijk gebruik kunnen maken van mijn internet verbinding. Wat is er immers handiger dan een “open” internet toegangspunt te hebben… DMV Mac-filtering zouden onbekende slechts een beperkt bandbreedte kunnen krijgen en bekende gewoon de volle bandbreedte.

    Ik begrijp zowieso niet zo goed waarom iedereen zo bang is om internet te delen met anderen…. Een kamaraad van mij verzorgd of leverd aan de hele gallerij in de flat een super snelle internet verbinding eniedereen betaald slecht een fractie van de normale kosten voor een “eigen” ISP dienst…

    Van delen word je ALTIJD beter….. Maar dat snappen we niet meer in deze tijd….

    Ik ben een voorstander om allemaal gewoon de beveiliging van de routers af te halen en gewoon netjes met iemand anders zijn bandbreedte om gaan… gewoon digi-fatsoen dus. En mac-adressen die veel data gebruiken gewoon  blokken…… Het is toch fijn als je overal je e-mail kan checken, even kan skypen of een tweet kan verzenden. 

    Even om het plaatje kompleet te maken, ik woon buitenaf. en niet in een studenten flat, waar iedereen het open netwerk probeert te pakken…. Maar als ze allemaal open zijn… Heeft iedereen voordeel!

     

Laat een reactie achter