Hoeveel van de 30 mensenrechten ken jij?

Update, mei 2014 heeft de website van Mensenrechten Nederland – www.mensenrechten.org – een transformatie ondergaan. De website is inmiddels helemaal vernieuwd en is overgezet naar WordPress. De inhoud is nog grotendeels hetzelfde gebleven zie ook de onderstaande videos. Wel zijn er inmiddels een flink aantal artikelen toegevoegd over onder meer zelfeigenaarschap. Hierbij een uitnodiging aan eenieder op een kijken te nemen op de vernieuwde site: www.mensenrechten.org, en moge het meehelpen Nederland een stukje bekender te maken met de 30 universele rechten van de mens!

Mensen in Nederland zijn over het algemeen niet goed bekend met de 30 mensenrechten.

Wellicht is een stukje educatie in de geschiedenis van de mensenrechten en wat deze 30 mensenrechten precies inhouden dan ook geen overbodige luxe. Als eerste een Nederlands ondertitelde korte film over de geschiedenis van mensenrechten. Wat was er voor nodig om tot de mensenrechten te komen, hoe staat het er vandaag de dag mee en hoe ziet de toekomst van mensenrechten eruit?


Er zijn 30 verschillende mensenrechten die in principe van kracht zouden moeten zijn in alle 192 staten die de declaratie van mensenrechten hebben ondertekend. Dit zijn alle leden van de VN. Helaas zijn mensenrechten slechts een afspraak en niet juridisch afdwingbaar. Desalniettemin helpt het enorm als burgers van een land bekend zijn met hun 30 mensenrechten zodat ze hun overheid en elkaar erop kunnen wijzen als deze rechten (on)bewust worden geschonden. In onderstaande videospeler 30 korte filmpjes over de 30 mensenrechten.


Ter afsluiting het antwoord wat Eleanor Roosevelt gaf op de vraag waar mensenrechten volgens haar eigenlijk beginnen: “Op elke hoek van de straat, in elk gehucht dat te klein is voor een landkaart. Het is een zaak van het individu, of het bedrijf waar het individu werkt. Dat zijn de plaatsen waar iedere man, iedere vrouw en ieder kind gelijk behandeld wil worden, gelijk berecht wil worden, gelijke kansen wil hebben. Als deze rechten op deze plaatsen geen betekenis hebben, hebben ze dat nergens. Als mensen deze rechten op kleine schaal niet in acht nemen, kunnen we ook geen verbetering verwachten op grote schaal.”

Meer informatie:
www.mensenrechten.org – Nederlandse website over mensenrechten
nl.humanrights.com – Makers van bovenstaande films, en ze bieden ook een gratis lespakket voor docenten aan via hun site
www.jvmr.nl – Steun de petitie van Jongeren voor Mensenrechten om de 30 mensenrechten opgenomen te krijgen in het onderwijs
www.udhr.org/history/question.htm – Veelgestelde vragen met antwoorden over mensenrechten

human-rights-day

4 gedachten over “Hoeveel van de 30 mensenrechten ken jij?”

 1. Eleanor Roosevelt is een gladde spreekster. Zij legt de verantwoordelijkheid bij individuen, of bij bedrijven waar het individu werkt. Vergeet niet dat haar man opdracht gaf tot massavernietigingen van individuen in o.a Dresden Hirosjima en Nagasaki.

  1. Ik vind persoonlijk dit stukje van Jeremy Locke dan ook veel beter, uit The End of All Evil. Het idee van rechten op zichzelf is niet zuiver.

   Rights

   There is no such thing as a right. All people are inherently free. The idea of right was created by men who sought to free people from some of the burdens of government, but who still believed that governments were supreme over men.

   The problem with rights, is that they offer certain delineated permissions, granted to men by government. After these, government can still dispose of you as it pleases. Even in measures of restriction, this still teaches people that they have less value than law.

   The truth is that you are free, and there is no authority that has any claim upon you, ever. You are, by your nature, already free. This is the value of a human being.

   The End of All Evil, by Jeremy Locke

 2. Eleanor Roosevelt doet wat alle machthebbers doen; mensenrechten terugvoeren naar individuele verantwoordelijkheid.  Machthebbers weten dat een maatschappij van individuen nooit tot eendrachtige samenwerking komt om gezamelijk voor mensenrechten op te komen. De huidige individualisering van de maatschappij is een mindcontrol spelletje dat samenwerking  verhindert.
  The truth is that you are free, and there is no authority that has any claim upon you, ever. You are, by your nature, already free. This is the value of a human being.
  Dit is een leugen, de waarheid is dat er een autoriteit is die je zegt wat je moet doen, belasting betaalt, verzekeringspremies afdraagt en bij alcoholcontrole je verplicht te blazen of anders bloed van je neemt. Dat is de waarheid. Als er iemand is voor wie dit niet geldt die kan zich hier melden.

  1. Dat is precies waar het boek over gaat. Dat al die zaken die je noemt onrechtmatig zijn. En dat de natuurlijke vrijheid van mensen momenteel enorm geschonden worden. Het idee van mensenrechten zelf is absurd omdat het in strijd is met The Natural Law. 

   Ik zou zeggen lees het hele boekje eens door. Slechts 100 paginas in zeer simpel Engels.

   - The End of All Evil, by Jeremy Locke

Laat een reactie achter