Pastafaristen van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster vieren de erkenning van hun geloof in Polen.

Video: Tien bizarre godsdiensten

Even lachen. Uitgekeken op de kastendiscriminatie, hand afhakken, duiveluitdrijvingen, vermoorden van ex-moslims en andere uitingen van geloof? Ja, er zijn gelovigen met humor. Zoals blijkt uit de tien religies die hieronder voorbijkomen.

Als gelovigen zich meer zouden realiseren dat er geen wetenschappelijke claim is voor hun beweringen over bovennnatuurlijke zaken, zouden ze bescheidener zijn en minder overtuigd van het eigen onverbiddelijke gelijk.

Ook hoeft een geloof met veel aanhangers niet meer zeggenskracht te hebben dan een klein geloof. Vaak zelfs niet. Immers, vooral een uitgesproken dom en weinig uitdagend geloof wint snel aan populariteit. En wat veel aanhangers van grote geloven zich niet realiseren: ook hun geloof begon als een kleine sekte…

Pastafaristen van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster vieren de erkenning van hun geloof in Polen.
Pastafaristen van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster vieren de erkenning van hun geloof in Polen.

10 gedachten over “Video: Tien bizarre godsdiensten”

  1. Zo ook het huidige internet geloof/verslaving. Je geeft jezelf weg, want alles wordt opgeslagen en kan tegen je gebruikt worden. De goeroe is data en diegene die het beheerst. In een groep heb je altijd een leider(s). Krijgt die teveel macht en kan die er niet mee omgaan, dan verliest die zichzelf. En omdat aanhangers teveel in deze goeroe/leider geloofd, kan deze alles doen wat ie maar wil. Het geld systeem speelt vaak een rol. Om de groep bij elkaar te houden heb je geld nodig(gebouw). In huidig systeem wordt alles steeds duurder, dus je hebt steeds meer geld nodig om het allemaal te onderhouden. Dus moeten er steeds meer mensen bijkomen om het nog te kunnen betalen of je moet iets hebben waarmee je geld kunt verdienen. Het piramide systeem werkt overal hetzelfde en er om lachen is naïef. Je kunt zelf in zo’n systeem zitten zonder dat je het zelf door hebt. Sterker nog, we zitten al allemaal onder zo’n systeem. Voor jezelf(omgeving) moet je proberen om dingen niet tegen je wil in te doen(als je het gevoel hebt dat het niet klopt), want dan verlies je nog meer vrijheid/stukje van jezelf. Wijze mensen zijn schaars. Iemand die over veel kennis bezit qua kennis(geleerde) hoef niet perse wijs te zijn. Iemand die laagopgeleid is voor het systeem en schoonmaker is, kan zichzelf algemeen hebben ontwikkelt en hoeft dus niet perse dom te zijn. In de wetenschap heb je iets van 9 verschillende vormen van intelligentie. In huidig systeem/school wordt maar iets van 3 a 4 vormen gebruikt. Feitelijk is al het levende uniek/belangrijk en dus “slim”/gelijk. Alles werkt met + en += + enz. Dus zonder de ander kan diegene niet “slim” zijn. Dus zijn ze gelijk. Misbruik/jezelf weggeven moet je dus proberen te voorkomen om de harmonie(kosmische) te blijven te behouden. Wat ik jammer vind: wetenschap wordt vaak bedacht uit goede bedoelingen, maar daarna wordt het vaak misbruikt/tegen je gebruikt. Komt door het systeem/macht. Dat mag wel wat meer balans in komen. Een leven duurt maar kort in verhouding en de natuur ruimt ook levende op. Huidige technologie gaat te snel(geen werk), waardoor zingeving(leven opbouwen) voor veel mensen vervalt. Wil je dan zingeving vinden, dan val je vanzelf terug op de kosmische orde. Als het systeem dus geen rekening houdt met de kosmische orde, dan is er geen harmonie meer. Dan krijg je Sodom en Gomorra toestanden. Dus ook hier weer het + en + =+ enz. verhaal(natuurwet). Ook dit staat beschreven in de bijbel. Ik ben niet gelovig(in die zin), maar lees het als wetenschap. Geloven betekent eigenlijk, geloven in jezelf.(ik/god) ben ik/god), zoals ergens op een oude geloof tablet staat geschreven) Dat jij er ook mag zijn en dat je samen er iets leuks(goede energie) van moet maken.(het leven duurt kort) Oordelen doet god/karma/natuurwet wel. Vrede zij met u.

  2. wat een ongelofelijk geklets; ik heb dankzij de bijbel Atlantis ontdekt waar wetenschappers met academische titels al eeuwen mee bezig zijn. Het Nieuwe Testament is een ooggetuigenverslag. Er zijn genoeg rechters en advocaten die dit ooggetuigenverslag serieus nemen. Niet gelovigen maar jullie zijn dom en onwetend. Met je eeuwige vooroordelen over domme gelovigen.

  3. Jan, je hebt meer geloven/culturen/gedachtegoed. Focus je jezelf maar op 1 geloof, dan zit je al op de gevarenrand van jezelf weggeven aan dat geloof. In de tijd van Christus bestond ook al macht. Macht heeft altijd bestaan. Zit in de mens. Boeken werden geschreven door machthebbers(je moet papier enz hebben in die tijd een duur iets) Je moet dus ook buiten de bijbel/box kunnen denken. Daarmee zeg ik niet dat de bijbel niet waar is. Ik heb het meer over het misbruik van macht over geloven/gelovige mensen/groep mensen. Ik krijg wel eens de vraag: Waarin geloof jij? En zo gauw als je iets zegt probeert men je in een hokje te duwen. Vaak als Athiest. Maar dat ben ik niet. Ik “moet” in mezelf geloven. Met behulp van wijsheid en kosmische orde/harmonie. En volgens mij doet iedereen dat.

  4. ik mis nog een bizarre godsdienst in het rijtje: het vooruitgangsgeloof: namelijk geloof in wetenschap is gebaseerd op een vooruitgangsgeloof. Dit gezegd hebbende, zou het mooi zijn als de auteur eerst eens onderscheid maakte tussen geloof en godsdienst.

  5. Ik ben vooral bang van de vaak veel te krachtige indoctrinatie die veel gelovigen van een godsdienst toepassen om hun gelijk aan anderen hun gelijk te verkondigen. Ik kan me daarom het verhaal van Elise goed begrijpen. Ik ben zelf christelijk opgegroeid maar doe er nu actief niets mee naar de buitenwereld. Als ik een wereldverbeteraar dan vind zeg ik altijd tegen de persoon dat ik daar niet over praten wil met anderen omdat dat een zaak is tussen mij en onze lieve heer… zo noem ik dat dan maar omdat ik een verhitte discussie en indoctrinatie naar mij geprojecteerd wil voorkomen.

  6. ik ben zelf buiten de kerk om bekeerd en ik heb een vermoeden dat de indoctrinatie door de kerk sterk wordt overschat. Kerken zijn eerder slaapverwekkend. Ik geloof niet zo in mensen die hun geloof willen opdringen. Wat ik wel geloof is dat veel kerkgangers een bepaalde preutsheid willen opdringen. Seksualiteit is wel onderhevig aan indoctrinatie.

  7. Iedereen gebruikt wel logische redenaties en logische c.q. causale verbanden bij het handelen. Volgens de idee van ‘Ockhams Scheermes (Razorr…)’ moet je niet je toevlucht nemen tot een ander verklaringsmodel als je met het ene wat je al gebruikt alles al kunt verklaren of mag verwachten alles te kunnen verklaren.
    Dus religie is overbodig omdat religie geen betere verklaring biedt voor hetgeen zich in dit universum (of deze universums/universa) afspeelt. Simpel!

Laat een reactie achter