Armoede, zoals in deze sloppenwijk in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, komt veel voor in Oost-Europa.

Discriminatie Oost-Europeanen dom en kortzichtig

Al jaren doet de Nederlandse staat krampachtig haar best Oost-Europeanen te weren uit Nederland. Ook partijen als de PVV doen er alles aan om de immigratie van mensen uit het voormalige Oostblok te stoppen. Niet alleen onrechtvaardig, het is bovendien ook dom.

Oost-Europa: vrijheid en armoede
Na de val van het IJzeren Gordijn konden de Oost-Europeanen voor het eerst in hun leven kennismaken met een iets democratischer bestuursvorm. De laatste jaren gaat het vooral in de landen die zijn toegetreden tot de Europese Unie wat beter, maar de armoede in vooral Roemenië en Bulgarije is nog steeds schrijnend. De salarissen in deze twee landen liggen op ongeveer een tiende van die in Nederland en het pensioenstelsel is, voorzichtig uitgedrukt, heel wat minder riant dan dat van de gemiddelde babyboomer. Geen wonder dus dat een groot deel van de jonge mensen in deze landen weggetrokken is als arbeidsmigrant naar het westen. Er is bijvoorbeeld een grote Bulgaarse gemeenschap in Spanje. Polen trekken meer naar de Britse Eilanden en Duitsland.

Armoede, zoals in deze sloppenwijk in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, komt veel voor in Oost-Europa.
Armoede, zoals in deze sloppenwijk in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, komt veel voor in Oost-Europa.

Harde, goed geschoolde werkers die zich graag aanpassen
Het onderwijs in Oost-Europa is vergelijkbaar met het onderwijs hier. Het alfabetisme en opleidingsniveau is dan ook vergelijkbaar met dat in Nederland of zelfs, na de onderwijsvernieuwingen hier, iets beter. Alhoewel gesprekken met Bulgaren me hebben geleerd dat door bezuinigingen op onderwijs en rampzalige hervormingen naar West-Europees model, de jongste generatie slechter onderwijs krijgt.

Kortom: het gaat om vindingrijke, goed opgeleide mensen die in een arme, harde samenleving zijn opgegroeid. Vooral Polen staan bekend om hun grote werklust. Desondanks worden ze op niet erg gastvrije wijze opgevangen en werden vaak zwaar uitgebuit door malafide uitzendbureaus. Dit staat in schril contrast met de ontvangst die Turkse en Marokkaanse immigranten in de jaren zeventig kregen – en waar we heel wat minder voor in ruil hebben gehad dan van de Polen en Hongaren.

Het Poolse succesverhaal
Omdat grote groepen Polen in West-Europa werkten, hebben ze geleerd in een hoge prestatie-omgeving te werken. Toen ze terugkwamen naar Polen namen ze hun ervaring mee. Ze gebruikten dit om ook in Polen zelf bedrijven op te zetten die werken volgens westerse standaarden. Polen wordt nu in hoog tempo een rijk land. In Turkije zie je nu overigens hetzelfde effect. Turken die werkervaring in West-Europa hebben, richtten bouwbedrijven op die nu goede zaken doen in Noord-Irak en Syrië.

Arbeidsmigratie oplossing personeelstekort hier en armoede daar
Nu willen ook de Roemenen en Bulgaren hetzelfde bereiken. Vooral de jongere generatie wil graag een goed bestaan opbouwen. De babyboomers gaan nu massaal met pensioen, dus er is de komende jaren heel veel werkgelegenheid hier. De Nederlandse bedrijven snakken naar hooggekwalificeerd personeel.

Gezien het abominabel slechte onderwijs en rabiaat anti-westerse mentaliteit in islamitische landen – de dichtstbijzijnde bron die in aanmerking komt is daarom India of Zuid-Amerika – zijn Zuid- en Oost-Europa de meest logische plaats om personeel te werven. Het resultaat: meer winsten en dus welvaart hier. En daar, want de meeste emigranten willen graag terug naar hun geboorteland en zullen dus investeren in huizen en bedrijven. Of hun familie geld sturen.

Pan-Europese criminaliteitsbestrijding
Sinds de toelating van de Baltische staten tot de EU is de criminaliteit daar flink gedaald. De reden: de criminelen hebben hun terrein massaal naar West-Europa verlegd. Terecht maken veel West-Europeanen zich zorgen. De oplossing is hier niet de grenzen af te sluiten voor arbeidsmigranten – boeven hebben geen verblijfsvergunning nodig – maar een goede pan-Europese samenwerking om boeven snel op te pakken, uit te kleden en stevig te straffen.

11 gedachten over “Discriminatie Oost-Europeanen dom en kortzichtig”

 1. Ik heb veel met Polen samengewerkt. Er zitten harde werkers tussen, dat is zeker waar. Het vervelende is vooral de botsing van arbeidsethos. In Nederland – en ik heb ze in mijn eigen omgeving zitten – wordt nogal veel aangelummeld, het hoeft niet altijd even nodig. Als de banen dan worden overgenomen door mensen die een stap harder lopen voor hetzelfde geld, dan wordt er geklaagd. Het is vooral een gebrek aan werklust en kortzichtigheid die veel Nederlanders nekt. Ik denk dat mensen uit het Oosten voor veel werkgevers meer problemen oplossen dan het werk zelf. Ook het UWV kan buitenspel worden gezet, aangezien ook daar niet voldoende effectief – ambtenarencultuur – wordt gewerkt. Echt, veel Nederlanders hebben gewoon een schop onder hun luie donder nodig, het wordt ze veel te gemakkelijk gemaakt.
   

  1. Rechtse retoriek volgens mij, het is crises en de arbeid`s markt zit op slot.
   Ik heb al 1000 keer gesolliciteerd, dat ben je ook verplicht anders wordt je uitkering stop gezet, (en ik ben 45+ , dan hebben ze je liever niet).
   Als de economie weer opgekrabbeld is is er vast weer een tekort van metaal bewerkers (want dat ben ik) dus dan zullen die bazen wel anders over mij piepen.

 2. Aan de ene kant ben ik het helemaal eens dat een deel van werkend autochtoon Nederland inderdaad een flinke schop onder de kont kan gebruiken wat betreft arbeids ethos: nekpijntje? 10 weken thuis, Maximaal naar de fysiotherapie ( want ik betaal zo veel voor de ziektekosten…) Snotneus? Weekje met ”griep”  thuis.  En ik weet waar ik het over heb, ik kan er zo wat opnoemen.
  Anderzijds: zouden wij ook niet keihard en gedisciplineerd werken als we in bijvoorbeeld Duitsland het viervoudige netto zouden verdienen dan in Nederland?
  Ook ik heb veel met Polen te maken in mijn werkomgeving ( en Portugezen, Grieken, Russen, Turken en Marokkanen ) en over het algemeen zijn het prima, joviale collega’s en harde werkers.
  Ook niets dan lof voor de Portugezen.
  Heel wat minder ben ik te spreken over een deel van de Turken en Marokkanen.

 3. als onze autochtone bevolking niet zo z’n best doet, is dat m.i. vooral de schuld van mijn generatie.
  In de jaren 70, flowerpower en zo, kwam de mode van de vrije opvoeding in zwang. Ik heb altijd geroepen dat wie mij het verschil kan noemen tussen een vrije opvoeding en geen opvoeding, van mij een dubbeltje krijgt. Ik heb er nooit één behoeven te betalen.
  Wij, na de oorlog, kregen nog gezonde klapjes als we ons buiten de orde begaven. Nu mag je het Marokkaanse rotjochie van drie huizen verderop niet eens meer een schop onder zijn kont geven, laat staan dat we onze eigen kinderen nog indien nodig fris kastijden. Dus of het beter zal worden met onze (klein-)kinderen??
   
  Er werd onlangs nog een reden genoemd, waarom onze jonge mensen maar matig aanpakken: ze hebben in de gaten dat als ze zich bovengemiddeld inzetten en boven de onderlaag van de bevolking uit gaan steken, dat hun betere inkomen dan vrijwel geheel wordt wegbelast door de roverheid. Daar schrok ik van, maar kan ik mij inmiddels wel voorstellen.
   
  Inzake Oost Europese arbeidsmigranten, zei Henk Kamp dat eerst al onze luie (niet de zielige) uitkeringtrekkers maar eens in de tuinbouw en zo moeten gaan helpen. Dat klinkt voor mij niet slecht.
  Daar komt bij, dat we al onze industrie zo onderhand naar lagelonenlanden laten wegvloeien. Ik kijk ze wenend na!! Op TV riep Job Cohen dat we er álles aan moeten doen om NEDCAR hier te houden. Ook minister Verhagen riep zo iets.
  Donders (dat mag hier hè?) denk ik dan, ga er dan voor staan!! Voor één euro willen de Jappen de boel aan ons over doen, heb ik 2x horen zeggen.
  Laten we stoppen met die krankzinnige privatiseringen (ook niet van Griekenland vergen dus!!) van nutsbedrijven welke we zo hard nodig hebben, en met  door de overheid (niet van de banken dus!) gecreëerde euro’s, of nog liever marken of guldens, weer dafjes gaan maken in de genationaliseerde (voor 1 euro!!) fabrieken van Nedcar. Dat kost toch miljoenen minder dan al die uitkeringen?
  Trouwens ook onze Oost Europeanen trekken hier al twee keer zoveel uitkeringen als een jaar geleden, zei Kamp. We moeten dus wel verschil blijven maken tussen werkers en parasieten.

  1. ben db bd,
   Met een kind lichamelijk aan te pakken ga je te ver. Uiteindelijk gaat het zich ook tegen je keren.
   En ik denk dat niemand voor de lol uitkeringsgerechtigde is. Iedereen wil wel de voordelen van werk ervaren.

   1. Het verschil tussen deze mensen zoals Polen, en moslims is dat ze hier komen om te werken en weer teruggaan, ze zijn Europeanen en hebben hier geen paspoort nodig. Niet-Europeanen hebben een paspoort nodig en documenten, kunnen hier dan ook stemmen, en een partij oprichten bij voldoende steun.

 4. Ik werk bij een bedrijf met vestigingen in 72 landen, en heb nogal wat van deze landen bezocht. Ook werken er op het hoofdkantoor waar ik nu zit mensen uit veel verschillende landen. Ik kan mij goed vinden in dit artikel, niet alleen de bovengenoemde “Oost-Europeanen” (dit zijn voor mij “Midden Europeanen” maar dat terzijde) maar ook Russen, Chinezen, Indiers en diverse anderen uit meer exotische landen werken hard en hebben een no-bullshit instelling. Ze zijn wel hard, en onze (maar ook Amerikaanse) gevoeligheden snappen ze niet echt. Maar 3 uur reizen om een betere baan te hebben: no problem! En ze steken van ons toch wel een beetje Westerse filosofie op, wat langzaam uitstraalt, vooral bij Russen en Chinezen. Ook veel jonge Zuid-Europeanen doen het hier prima. Ik heb helaas weinig mooie verhalen over Midden-Oosten (buiten Turkije, goede en leergierige mensen) en Afrika, waarschijnlijk te weinig vegelijkbare omstandigheden.

 5. Dat er een personeels te kort zou ontstaan door de vergrijzing is een leugen die al jaren vertelt word en daarom hebben we immigranten nodig.
  Echter de werkelijke reden is als je de arbeidsmarkt maar voldoende over spannen houdt (lees te veel aanbod en te weinig vraag naar arbeid) dan heb je een goed excuus om de loonkosten laag te houden.
  Dit is zelf door minister Zalm toen der tijd zelf toegegeven daarom zijn Oost-Europeanen zo welkom ze helpen om de loonkosten laag te houden niet meer maar eerder minder.
  Daarbij wat gaan we aan dat leger werklozen doen van 40+ ?
  Ja want dat is de leeftijd dat je al uit gerangeerd bent op de arbeidsmarkt gewoon gedumpt word als afval.
  Ja dan mag je ZZP-er worden ook weer zo`n truc om loonkosten laag te houden.
  Dus wat is next?
  Wat gaan we dadelijk doen met dat leger werklozen die dadelijk bij NEDCAR vandaan komen?
  Lekker de WW in en dan lekker op de glijbaan richting bijstand.
  En inderdaad waarom kan NEDCAR niet op eigen benen staan?
  Waarom kunnen ze zelf niets verzinnen? Ohh laat me raden PEAK FANTASY!!!!!!!!
  Inderdaad hersendood zijn is tegenwoordig tot live style verheven.
  Waarschijnlijk worden ze pas geactiveerd als we op facebook gaan en met onze iPHONE spelen want daar lijkt het tegenwoordig veel op.
  Waarom komt niemand op het idee om het leger werklozen 40+ om te scholen?
  Tegenwoordig ben je als 40-tig echt niet meer die uitgebluste 40-tig van 10 a 20 jaar terug.
  Daar hoor je niemand over.
  Maar ja we investeren liever in een bodemloze put wat Europa c.q. EU heet dan investeren in onze eigen mensen.
  WORDEN WE NOG EENS WAKKER HIER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laat een reactie achter