De Griekse ambtenaren hebben geen zin ook maar iets in te leveren.

Griekenland: laat banken en pensioenfondsen boeten voor hun wanbeleid

Griekenland dreigt failliet te gaan. Banken en pensioenfondsen proberen met succes de Europese overheden hiervoor op te laten draaien. Tijd om de strop te leggen waar die hoort.

Griekenland: recept voor een ramp
Griekenland is een schitterend vakantieland met een rijke cultuur een gastvrije bevolking. Helaas is belastingontduiking een nationale sport en behoren de ambtenaren tot de hoogstbetaalde ter wereld. De gevolgen konden niet uitblijven. De schulden zijn tot recordhoogte opgelopen.

Banken en verzekeraars, vooral die in Duitsland en Frankrijk, hebben de afgelopen jaren goed verdiend aan de hoge rentes die op de Griekse staatsobligaties uitgekeerd worden. Daarom hebben ze hier ook massaal in geïnvesteerd. De rente op Griekse staatsleningen is echter niet voor niets zo hoog. Het gevaar dat Griekenland niet terug zou betalen, was en is levensgroot.

De Griekse ambtenaren hebben geen zin ook maar iets in te leveren.
De Griekse ambtenaren hebben geen zin ook maar iets in te leveren.

Danaïdenvat Griekenland is het gevolg
De situatie in Griekenland is een mooi voorbeeld van wat de gevolgen zijn van de chantage door grote banken. Geen verstandige belegger gaat geld steken in obligaties van een land, dat op de pof leeft en waarvan de ambtenaren op hun 55e met pensioen gaan en er niet over piekeren deze voorrechten af te staan, ook al verdienen ze er een procent of twee meer aan.

Echter: managers bij pensioenfondsen en banken beleggen niet met hun eigen geld, maar met dat van u. Ze steken zelf de provisies voor hoge winsten nu in hun zak, terwijl u (als belastingbetaler of klant) voor de verliezen opdraait. Geen wonder dus dat de Grieken zich zwaar in de schulden konden steken.

Laat Griekenland failliet gaan
De oplossing voor Griekenland is eenvoudig: laat het land failliet gaan. Het gevolg is dat alle overbetaalde ambtenaren en pensioengerechtigden automatisch hun baan verliezen. Alleen essentieel personeel houdt zijn baan, tegen een marktconform salaris. EU-belastinginspecteurs gaan de corrupte Griekse fiscus helpen reorganiseren. De Griekse kleine ondernemers en hun werknemers zullen een zucht van verlichting slaken.

De pensioenen hier zullen wat lager uitvallen, maar nog altijd hoger zijn dan na de volgende rip-off deal. De vele werkloze Grieken en Spanjaarden kunnen als gastarbeider aan het werk in Nederland en Duitsland en  Griekenland zal een economische success story worden.

Financieel gezonde banken zullen deze sanering overleven. Wankelende banken zullen in de problemen komen, zoals ook elders in het bedrijfsleven. Als spaarders worden beschermd en rekeningen overgenomen door andere banken, blijft de schade beperkt. Financiéle steun is sloechts uitstel van executie. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

15 gedachten over “Griekenland: laat banken en pensioenfondsen boeten voor hun wanbeleid”

 1. Heel visionair, maar willen jullie dan zelf even aan de bejaarden in Huize Avondrood gaan uitleggen dat hun pensioen vanaf volgende maand wordt gehalveerd. En zeggen dat het jammer is dat ze daar hun hele leven VERPLICHT premie voor hebben moeten afdragen terwijl ze geen enkele invloed hadden op het beleggingsbeleid.

  1. Onzin, hun pensioen wordt door het faillisement van Griekenland helemaal niet gehalveerd. Het grootste deel van hun pensioen is afkomstig uit de AOW-pot. Als een pensioenfonds zo incompetent wordt beheerd dat Griekse staatsobligaties niet meer renderen, dan is dat niet de verantwoordelijkheid van de overheid. leven doet pijn, soms.

    1. AOW is het overheidspensioen. Ik noem hier alle uitkeringen die na het 65e levensjaar ingaan gemakshalve pensioen. Zoveel geld hebben mensen niet nodig, de AOW is riant genoeg. Wie op kosten van een ander een luxe leven wil leiden moet maar een andere manier verzinnen.

   1. Er zijn maar heel weinig bejaarden die alleen van hun AOW moeten leven. Het gros van de bejaarden zal er in jouw redenering wel degelijk enorm op achteruit gaan.

 2. Wij vinden dit verhaal goed geschreven en hebben respect voor uw mening, maar we zijn het niet met u eens om Griekenland failliet te laten gaan. Op 1 januari 2002 is de Euro opgezet en zijn alle Eurolanden een overeenkomst aangegaan. Een samenwerking die de Europese eenheid nog meer verduidelijkte. Dus naast het feit dat de Euro het geldverkeer in de verschillende landen heeft veranderd, staat de munt ook voor saamhorigheid en naar ons idee voor solidariteit. Wij zien het daarom als een verplichting dat ieder land verantwoordelijk is voor de situatie in de andere eurolanden.
  Naast de reden om solidair te zijn naar de overeenkomst en je medemens, is een faillissement van Griekenland zowel voor het land zelf als voor ons een ramp. Banken in Griekenland zullen in elkaar vallen, en met het oog op de vorige crisis die mede veroorzaakt werd door banken die elkaar geen geld meer wilden lenen, zal dit voor de Europese en misschien wereldeconomie een ramp zijn.
  U komt met vele feiten zonder duidelijke bron, is het daadwerkelijk zo dat alleen de ‘verkeerde’ banen verdwijnen? En waar baseert u het feit op dat de pensioenen hoogstens gehalveerd worden? Wij zijn erg benieuwd hoe u hier bij komt.
  Voor Nederland zal een faillissement gevolgen hebben voor de pensioenen zoals u zelf ook schrijft. Bedenk uzelf eens hoe u het zal vinden als u uw hele leven hard hebt gewerkt met het idee dat je later kan genieten van een goed pensioen? Hoe erg zal het u tegenvallen als u pensioen wordt ingekort door de problemen in Griekenland omdat Nederland geen hulp heeft geboden? Bent u dan nog blij met een faillissement?

  1. De oplichtingspraktijken van de Grieken getuigen niet echt van saamhorigheid en solidariteit. Datzelfde geldt voor de eis, met het 55e jaar met pensioen te mogen terwijl wij hier in Nederland tot ons 67e door moeten werken. Wie zijn billen brandt, moet maar op de blaren zitten.

   De euro is slechts een gemeenschappelijke munt. Het is geen blanco cheque voor spilzuchtige overheden die de gunst van hun volk kopen met leningen.

   De AOW wordt betaald door de Nederlandse overheid. Ik vind het persoonlijk veel erger dat de AOW wordt bedreigd omdat er miljarden naar Griekenland gaan, dan dan dat een paar pensioenfondsen misschien lagere pensioenen moeten uitkeren.

 3. Robert de Winter

  De boel is al failliet, het is alleen een kwestie wie het verlies gaat dragen. Solidariteit en saamhorigheid zijn mooie begrippen, maar aan de top van onze machtsstructuur zijn ze daar helaas niet mee bezig, daar geldt de wet van de sterkste. Wat betekent dat die schulden (recht op afbetaling daarvan) uiteindelijk zullen belanden in de handen van die mensen die alle invloed op het beleggingsbeleid van hun bezittingen (pensioenrechten, toekomstige verzekeringsuitkeringen etc. etc.) uit handen hebben gegeven. Het is al een gelopen race. En nee, daar ben ik niet blij mee. Maar het is wel een feit.

 4. Als Griekenland geen cent meer heeft dan zullen we samen met andere EU landen maar Griekenland moeten verdelen aan landen die het wel kunnen regelen.

  Zou toch ideaal zijn als een deel van griekenland gewoon nederland is.
  Die grieken zoeken het maar uit. Mensen staken in Griekenland voor elke scheet, omdat ze de afgelopen jaren zo gepamperd zijn.
  Dus alle noodzakelijke beslissingen door de overheid daar kunnen niet zonder het gevolg van een staking, omdat mensen met die beslissingen vaak in de portemonnee worden getroffen.

  Heel fijn dat EU en alles maar volgens mij hebben wij als Nederland er alleen nog maar gezeik van gehad.

  Aldus mijn reactie hierop

 5. Op een vraag wie er feitelijk de macht uitoefende in Griekenland antwoordde Themistocles: “Athene heerst over stad en platteland; ik ben baas in Athene; mijn vrouw houdt mij onder de knie; en onze pasgeboren baby tiranniseert mijn vrouw”.
  http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.bostonleadershipbuilders.com/plutarch/themistocles.htm&ei=VwvcTdPmGYif-Qblrr2hDw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CDwQ7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dthemistocles%2Bfiddle%26hl%3Dnl%26rlz%3D1T4ADSA_nlNL390NL390%26prmd%3Divns

 6. falliet laten gaan van griekenland getuigt niet echt van een Visionaire kijk op dit probleem.

  uiteraard is de houding van de griekse overheid en het betalingsmoraal van de grieken zeer bedroevend. Maar er is een mooiere oplossing voor alle pensioenen, belastingbelaters en zelfs de grieken.

  Als de grote landen van de EU (ook Nederland) geld gaat lenen aan Griekenland tegen een zeer redelijke rente. Van dit geld mag het hele systeem gereorganiseerd worden en Griekenland weer “opgebouwd” worden. De tegen prestatie hiervan dat het gehele geleende bedrag moet worden gespendeerd in het land waar het vandaan komt. Zo wordt het dus indirect terug gegeven aan de eigen economie. Zo worden uiteindelijk alle partijen geholpen.

Laat een reactie achter