De Spanjaarden en Grieken kunnen duizend euro per jaar rijker worden door zonne-energie in te zetten. Dat is een maandsalaris extra.

Prijsoorlog zonnepanelen breekt uit: zon even duur als fossiel

Het tijdperk van permanente overvloedige energie komt er eindelijk aan. De afgelopen 24 maanden is de prijs van zonnepanelen met zeventig procent gezakt. Op dit moment kost een watt vermogen van een zonnepaneel minder dan een dollar (0,70 euro). Dat was drie jaar geleden drie keer zoveel. Geen wonder dat er veel fabrikanten nu failliet gaan. Zeer goed nieuws: het break-even point, waarop zon goedkoper wordt dan fossiel, zonder subsidie, is nu in veel landen al bereikt. Zijn onze energieproblemen over twee jaar voorbij?

China deelt enorme leningen tegen lage rente uit aan grote zonnepaneelproducenten.
China deelt enorme leningen tegen lage rente uit aan grote zonnepaneelproducenten.

Onderzoek in plaats van oorlogen brengt energieonafhankelijkheid
Waar politici meer dan een biljoen euro hebben verkwist aan oorlogvoeren en het vergiftigen van de lokale bevolking met verarmd uranium, zijn technici en onderzoekers stug doorgegaan met het ontwikkelen van betere en goedkopere zonnepanelen. Drijvende kracht hierachter waren Duitsland en China. Duitsland heeft geen inheemse energiebronnen behalve de zeer vervuilende bruinkool, dus koos mede daarom voor duurzame energie. Dankzij het ruimhartige Duitse stimuleringsbeleid heeft de zonne-energieindustrie een enorme prikkel gekregen.

De Spanjaarden en Grieken kunnen duizend euro per jaar rijker worden door zonne-energie in te zetten. Dat is een maandsalaris extra.
De Spanjaarden en Grieken kunnen duizend euro per jaar rijker worden door zonne-energie in te zetten. Dat is een maandsalaris extra.

Zonnepanelen kopen met Chinese staatssubsidie
Ook de Chinese overheid heeft een vergelijkbaar probleem als Duitsland. China heeft overvloedige steenkoolvoorraden, maar de luchtvervuiling loopt totaal uit de hand. Om die reden heeft China de zonne-energiesector met enorme bijna gratis leningen gestimuleerd. Wie Chinese zonnepanelen koopt, doet dat dus met Chinese staatssubsidie.Voor een deel doet China dat om een voorsprong op de buitenlandse concurrentie te krijgen, maar ook om de afhankelijkheid van olielanden en steenkoolimport te verminderen. Ook bestaat een groot deel van China uit winderige woestijn. Een ideale plek dus voor grote zonne- en windenergiecentrales, die daar nu ook in recordtempo worden neergezet.

Ongekend lage prijzen maken zonnepanelen ook zonder subsidie al interessant
Het resultaat mag er zijn. Op dit moment zijn zonnepanelen te bestellen vanaf 1,17 dollar per watt-piek[2] (86 eurocent per watt-piek). In Nederland levert 1 wattpiek 0,88 kWh per jaar op, dus een euro investeren levert per jaar iets meer dan een kilowattuur op. Met de energiebelasting in Nederland betekent dit dus 20% rendement. Niet gek, zie dat nu maar eens te krijgen bij de bank. Wat zonnepanelen duur maakt, worden daarom steeds meer de inverters en andere randapparatuur. Hierdoor verdubbelen de kosten of meer. Bij het plaatsen van grote hoeveelheden, zeg maar liever: een overcapaciteit, zonnepanelen zouden deze kosten in verhouding behoorlijk moeten dalen.

Spanje en Griekenland nu al break-even
In Griekenland levert een euro investeren nu al 1,5-1,8 kWh op per jaar. In Spanje zelfs iets meer. Dat is bijna twee keer zoveel als in Nederland. Een verstandige Griek of Spanjaard zet dus nu al zijn dak vol met zonnepanelen, want zelfs als de prijzen nog verder zouden dalen, heeft hij de kosten er al in een paar jaar uit. Hiermee is een historisch punt bereikt: voor het eerst in de geschiedenis is zonne-energie goedkoper dan fossiel. Hierbij is de ondersteunende apparatuur niet meegerekend, maar ook hiervan zal de prijs snel dalen. Als de bewoners van zuidelijke landen geen geld meer hoeven uit te geven aan elektriciteit, levert dat per Griek of Spanjaard duizend euro op. Een extra maandsalaris dus, met dank aan de zon.
De prijzen zullen nog verder dalen, waardoor de zonnegrens verder naar het noorden zal schuiven.

Dus even doorbijten, waarde lezers. Na 2014 breekt de zon door de wolken om niet meer te verdwijnen.

Lees ook:
Stroom van zonnepanelen binnenkort al goedkoper dan uit stopcontact

Bronnen
1. A Silver Lining in Declining Solar Prices, Renewable Energy World, 2011
2. Cheapest solar planels: survey (Ecobusiness Links; 2011)

12 gedachten over “Prijsoorlog zonnepanelen breekt uit: zon even duur als fossiel”

 1. Ik heb 6 maanden geleden een onderzoek laten doen naar de kosten bij mij thuis en die logen er niet om: als je eerlijk het verschil bekijkt tussen een zak geld steken in een zonnepaneel of in een groenfonds met behoorlijk rendement (en een nobel doel dienende)dan speelde ik kiet na zo’n 14,5 jaar. Zonnecellen gaan ongeveer zo lang mee, dus kwa kosten heb je er m.i. niets aan. En dat door mbv subsidies de rest van de bevolking op te laten draien voor mijn goede gevoel? Mijn conclusie: nog ffe niet, Rob!

 2. zonnepanelen hebben 80% productiegarantie na 25 jaar, ze worden dus gemiddeld bijna tien jaar ouder dan jij mee rekent. Kortom je hebt na 14,5 jaar volgens je berekeningen daarnaar ongeveer 10 jaar gratis stroom… De omvormer moet je wellicht nog wel een keer vervangen maar zonnepanelen zelf worden volgens veel mensen makkelijk een jaar of 25 tot 30 jaar oud. Er zitten ook geen bewegende delen aan dus er is eigenlijk ook niet zo veel wat er aan kapot zou kunnen gaan.

  1. @Douwe,

   Niet zelden komen er in Nederland hagelstormen voor waarbij hagel omlaagkomt ter grote tussen pingpongballen en tennisballen. Dit verkort de levensduur van zonnepanelen weer met zo´n 40 jaar.

   Voor degenen die een leuk bedrijfje willen opzetten:

   Ga beschermingspanelen produceren voor zonnepanelen die automatisch sluiten zodra het bijgeleverde digitale weersysteem een hagelstorm voorspeld. Ik heb het nog niet nagekeken maar ik vermoed dat dit tevens een lucratieve gat in de markt zou kunnen zijn.

 3. @ Barry, zonnepanelen worden gebouwd om dat soort zaken te weerstaan. Ik denk dat Nederland niet het enige land is met extreme weersomstandigheden. En ik denk eerlijk gezegd ook niet dat verkopers er 80% productiegarantie op zouden geven na 25 jaar.

  Ik zou iedereen zeggen, lees jezelf eens goed in op de eerder gegeven link. Zonnepanelen kunnen al lang en breed economisch uit. Daarbij doe je de wereld er een groot plezier mee omdat we zo minder afhankelijk worden van vaak dubieuze regiems die ons de fossiele energie leveren. Daarbij reduceer je je co2 uitstoot voor stroom volledig en is het ook gewoon heel erg leuk om je eigen stroom te produceren. Zelf hebben we al een jaar 3900WP op het dak liggen en het bevalt reuzegoed!

  1. @ Douwe,

   Ik moet natuurlijk wel zeggen dat ik voor 100% voorstander ben van zonnepanelen. Ik weet niet hoe sterk zonnepanelen op het moment zijn, ik heb iemand gekend die zonnepanelen in zijn tuin had staan en die waren gewoon kapotgehageld, dat is wel erg lang geleden. 15 jaar terug of zo. Ik weet wel, en dat is een feit, hoe dunner zonnecellen zijn, hoe zwakker. Maar wat er voor coating op zit om ze sterk te maken? geen idee..

   Hoe dan ook… zodra ik een eigen huis heb ipv een huurhuis gaat er ook meteen zonnepanelen op mijn dak, al is het maar om mijn toekomstige electrische auto aan het rijden te houden. :)

 4. Robbieknor@work

  @Douwe,
  wat je niet meeneemt in de redenatie is dat de gemeenschap mij subsidies geeft, en dat ik alleen met die subsidies die 14,5 jaar haal.
  Maar iemand anders (jullie dus, en ik draai zelf ook op voor de andere paneelkopers) moeten die subsidies ophoesten. En die moet je echt als extra belasting zien, of als geld waar de overheid geld voor moet lenen, die met rente terugbetaald moet worden. Alleen naar je eigen rekening kijken is te kort door de bocht.
  En het is volstrekt onmogelijk met de huidige technologie al onze energie met zonnepanelen e.d. op te wekken dus er blijevn veel mensen die misschien wel willen, maar niet kunnen overstappen naar groene stroom omdat die er gewoon niet voldoende is. J
  e kunt het beter in onderzoek stoppen. Dit ter ondersteuning van mijn argument om je geld in een onderzoeksfonds te stoppen, niet in onrendabele, bestaande, technologie.

 5. Er is helemaal geen subsidie nodig en die krijg je ook helemaal niet. Ga naar de links en bekijk de rekensommen daar maar eens. Zonnestroom is per kWh nu al goedkoper dan stroom uit het net. Het enige probleem is wellicht dat je voor 12 jaar je stroomrekening in een keer betaald en vervolgens 25 jaar stroom terug krijgt. Mensen moeten zelf weten wat ze ermee doen maar deze informatie is voor iedereen die kan rekenen na te rekenen op de eerder genoemde link. Het gaat hier dus om wat individuen in Nederland nu zelf kunnen doen. Dan heb je ook niets te maken met grote plaatjes van de hele energievoorziening. Het is beter voor de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, beter voor het milieu en ook beter voor de eigen portomonee. Nogmaals pluis http://www.hetkanwel.net/dossier-een-zonnepaneel-op-je-dak/ eens goed uit, doe je eigen rekensommen en bedenk denk wat jij als consument zelf wilt en kunt doen. Zonne-energie is zelfs in Nederland op consumentenniveau inmiddels goedkoper dan fossiele energie, ik zou zeggen sla er je voordeel mee en schud het juk van fossiele energie voor stroom van jezelf af :-)

 6. Waar heb je offertes aangevraagd?
  Op http://www.hetkanwel.net/dossier-een-zonnepaneel-op-je-dak/#geld kun je namelijk precies berekenen wat het allemaal kost en oplevert.
  Op http://www.hetkanwel.net/2010/05/21/waar-haal-ik-mijn-zonnepanelen-vandaan/ kun je daarnaast een overzicht van leveranciers vinden.

  Op metdezon.nl bieden ze zonnepanelen aan voor 1,82 euro per wattpiek. 1 WP produceert jaarlijks 0,8 kWh, over 25 jaar dus 20 kWh, 1 kWh kost op cosumentenprijs niveau nu ongeveer 0,25 cent. Dus het levert over de levensduur 5 euro op. 1, 82 aan kosten, 5 euro aan baten over de hele levensduur en na 8 jaar heb je de kosten er uit. Dus ik weet niet waar jij je panelen besteld maar dit zijn gewone markprijzen in Nederland waarin iedereen dus kan zien hoe voordelig zonne-energie nu al in Nederland is. Want we rekenen nu nog zonder eventuele prijsstijgingen in de komende 25 jaar over stroom wat gemiddeld de afgelopen 15 jaar met ongeveer 9% per jaar is gegroeid.

  Dus iedereen die slim is haalt zijn spaargeld van de bank en steekt het in zonnepanelen, stroom blijft altijd wat waard en spaargeld zou straks maar zo eens kunnen verdampen met goldman sachs aan de top van de wereld. :-)

 7. Dus een particulier kan hier een centje mee verdienen en dat is een hele goede ontwikkeling. Maar wat betekend dit concept dan uiteindelijk voor energie producerend Mederland? Zoals hier boven aangekaart kan nl dan een groot gedeelte van uit de zon “halen”, windenergie, golfenergie en zo zijn er vast nog wel een paar groene energie te bedenken.

  Nu ben ik nieuwgierig naar het volgende: Stel dat het winter is en het koud, donker, grijs, en windstil is? betekend dat dan dat we de kolencentrales in een piek van 200% moeten laten draaien om onze economie door te moeten laten draaien?

  Een van de antwoorden daarop is uiteraard dat we energie importeren uit de franse kerncentrales en duitse kolencentrals (voor zolang die bestaan). Maar dat zijn dingen die we zo snel mogelijk willen uitfaseren. Met andere woorden is er een volledig groene energie economie mogelijk die zo veel mogelijk decentraal (liefst bij de gebruiker thuis) kan worden opgewekt?

 8. Nu stoken de kolencentrales altijd al, dus alle stroom die je in de zomer opwekt is mooie meegenomen. Daarnaast maak je je nu druk over problemen die pas veel later beginnen te spelen als echt grote hoeveelheden mensen van zonne energie gebruik maken en dat probleem is dan van de netbedrijven. Echter met smartgrids, supergrids, elektrische auto`s met batterijen als laad en levermogelijkheden komt dat vast goed. Zorg gewoon dat je zelf eerst op zonne-energie overstapt en over die oplossingen kunnen we goed gaan nadenken als ze relevant worden. Voordeel is dat Nederland zo achter ligt op duurzaam energiegebied dat dit soort discussies veel sneller voor ons in andere landen al gaan spelen dus daar kunnen we dan mooi van hun leercurves profiteren.

Laat een reactie achter