Video: Megatsunami

Waar tsunami’s al vernietigend zijn, is dit nog een peulenschil vergeleken met één van de allerverwoestendste natuurverschijnselen denkbaar: megatsunami’s. De golf van een tsunami bereikt meer dan tien meter hoogte. Er zijn overblijfselen van megatsunami’s gevonden, die honderden meters tot meer dan een kilometer hoog waren.  Zie deze video.

Gelukkig zijn megatsunami’s redelijk zeldzaam. Toch hebben we archeologische overblijfselen gevonden van megatsunami’s, die onder meer 6000 jaar geleden het Middellandse Zeegebied hebben geteisterd. De enige megatsunami waarvan ooggetuigenverslagen zijn, vond plaats in 1958 in de Lituya Bay in Alaska.

De gevolgen van een honderden meters hoge muur van water zijn vanzelfsprekend catastrofaal. Een land als Nederland zou vrijwel totaal van de kaart geveegd worden. In feite zou een groot deel van de mensheid ernstig in de problemen komen, want 44% van alle mensen woont binnen honderd kilometer van een kust.

Megatsunami’s worden niet veroorzaakt door aardbevingen, zoals normale tsunami’s, maar door instortende rotswanden of inslagen van grotere asteroïden. Een deel van de bergwand van de Cumbre Vieja staat op het punt omlaag te storten en -mogelijk- een megatsunami te veroorzaken. Dit ligt op de Canarische Eilanden, wat betekent dat Marokko en het zuiden van Spanje en Portugal zwaar zouden worden getroffen. De Lage Landen zouden redelijk veilig zijn. De ravage zou aan de Atlantische kust van Noord-Amerika wel zeer groot zijn.

megatsunami

1 gedachte over “Video: Megatsunami”

Laat een reactie achter