Video: wat als de nazi’s de oorlog gewonnen hadden?

In deze clip van ongeveer vijf minuten wordt ingegaan op de vraag, wat er zou zijn gebeurd als de nazi’s de invasie in Normandië hadden afgeslagen en Churchill hadden gedood, wat inderdaad een dubbeltje op zijn kant was. En, wat minder waarschijnlijk was, de nazi’s het Sovjetoffensief hadden kunnen omkeren en de Amerikanen zich tevreden hadden gesteld met het vernietigen van Japan. Vanwege de associaties die veel mensen hebben met hakenkruizen en dergelijke, kan de clip als schokkend gezien worden.

In deze korte video worden utopische nazi-ideeën in beeld gebracht, zoals het idyllische platteland als de bakermat van de volksziel en Germania, de door topnazi Albert Speer gedroomde hoofdstad van het nazirijk.

Een uitgebreidere documentaire van History Channel is hier onder te vinden (in tien delen, samen plm. 1 uur en 40 minuten).
Wat zou er zijn gebeurd als de nazi’s het luchtgevecht met de Britten hadden gewonnen en Groot-Brittannië hadden bezet? Historici proberen deze vraag te beantwoorden aan de hand van de gebeurtenissen in de door de Duitsers bezette Kanaaleilanden, Frankrijk en na de oorlog ontdekte nazi-archieven. Zie en huiver.

12 gedachten over “Video: wat als de nazi’s de oorlog gewonnen hadden?”

 1. Ik zou liever willen weten in welke wereld we nu zouden leven als de Nazis de oorlog gewonnen hadden.Zou wel eens de hel kunnen zijn maar kan evengoed een betere uitkomst hebben vooral omdat ik denk dat criminaliteit nihil zou zijn,werk,eten en nutsvoorziening voor iedereen en vooral de technologische vooruitgang veel verder.
  Nu niet gaan denken dat ik een Nazi ben maar mijn grootvader die tegen ze gevochten heeft zei in zijn laatste jaren dikwijls dat de wereld er nu niet veel beter aan toe is misschien wel slechter op bepaalde vlakken alleen is het onder een meer ‘verdoken’ vorm.

  1. Ik ben het met Zebbie eens. We zullen het nooit weten. Ik zeg wel eens als ze kriminelen opspeuren en het lukt niet “Hitler had ze al lang gehad”
   Neem nou die voetbalrellen: Ik zie op de journaalbeelden honderden skinheads
   rebelleren. Resultaat : 6 arrestanten , die weer vrijgelaten zijn

   1. Jaaaa ja jij vind dat radicale wel stoer zeker, als er in de oorlog een verzetsdaad tegen Hitler werd gepleegd dan werden er een groepje onschuldige mensen die er niks mee te maken hadden opgepakt en tegen de muur gezet ter compensatie.
    Zo ging dat onder Hitler.

 2. Als de Nazi’s gewonnen zouden hebben, dan hadden we uiteraard een militaristische regering. Geen democratie. Maar nu hebben we een schijndemocratie. Weinig verschil.
  De technologie zou hoogstwaarschijnlijk op een veel lager niveau staan.
  We zouden wel één munt hebben, hebben we nu ook.  
  Wat wie niet zouden hebben, de graaicultuur bij banken, semi-overheidsinstellingen. Winstbejag van sommige bedrijven ten kostte van de maatschappij. We zouden ook niet de vrijheid hebben om bijna elk land ter wereld te kunnen bezoeken.
  Er zou waarschijnlijk geen werkeloosheid zijn, weinig criminaliteit. Alleen als je het niet eens was met het “systeem” kon je waarschijnlijk ook zo maar verdwenen zijn. Maar in de states is dat nu ook al mogelijk. 
  Ook voor alle duidelijkheid, ben beslist geen nazi. 

 3. Ik denk dat je maar naar de voormalige Sowjet Unie hoeft te kijken om je een voorstellng te maken van het leven onder een permanent Nazie bewind
  een sterke staatsregulering van arbeid, inkomen en vrijetijdsbesteding, maar net zoals in de Sowjet Unie gebaseerd op geleende tijd, net zoals dar zou de corpertatische bedrijfseconomie tot veroudering en verstarring hebben geleid waarbij ze de uiteindelijke confrontatie met vrije markt economie zou hebben verloren.
  En net als in de Sowjet Unie zou kriminaliteit is zeer grote mate aanwezig zijn, maar waarschijnlijk net zo onzichtbaar en uit de gekontroleerde media gehouden.
  de Duitse economie was vanaf 1933 er eigenlijk een van roofbouw gefinancieert met kredieten die de staat niet had en toen ze in de oorlog onder Todt en SPeer echt op oorlogeconomie overschakelde kon ze alleen maar overeind gehouden worden door het plunderen van de bezette gebieden. In tegenstelling tot de SowjetUnie was de wapenindustrie de kern en motor van de Duitste economie, terwijl die in de Sowjet Unie steeds weer een aderlating van de economie was. DE Sowjet Unie had een permanentie behoefte aan kontrole van zijn omgeving, Duitsland had een permanente behoefte in oorlog te zijn met zijn omgeving omdat anders de wapenindustrie en de dictatuur niet te legitimeren zijn in het propaganda apparaat.
  Daarnaast denk ik als alle Joden zigeuners homo’s en Jehova getuigen uitendelijk effectief uitgeroeid waren, het propaganda systeem ernstig om een vijandsbeeld verlegen zat, dat dus opnieuw ge kreert moest worden met als gevolg een vervolging steeds dieper in eigen gelederen.  
  maar ik denk de Europeanen er wel me hadden leren leven…. de Noord Koreanen hebben dat immers ook met hun bewind en zijn er eigenlijk gelukkiger mee dat het Westen wil erkennen.

 4. We hadden een wereld naar het voorbeeld van Anders Breivik gehad. Verziekt door egoitische, op puur eigenbelang en egocentrisch gebaseerde drogbeelden. Meer woorden weiger ik te verspillen.

Laat een reactie achter