In de hete Verenigde Staten ligt het energieverbruik dubbel zo hoog als in Nederland. Belangrijke oorzaak: de loeiende airco’s. Welke oplossingen zijn er?
Oorlog tegen hitte
In Nederland zijn we gewend aan hete huizen in de zomer. Wordt het te erg, dan schakelen we de ventilator van onder de 50 watt aan, of misschien een zelf in elkaar geknutselde swamp cooler. Zo niet aan de overzijde van de grote plas. De VS kent grotendeels een continentaal klimaat en een grote stad als New York ligt ter hoogte van Madrid. De zomers zijn er veel heter dan hier.
Als Amerikanen een probleempje hebben, dan wordt het ook meteen grootschalig aangepakt. Zo ook hier. Het gemiddelde Amerikaanse huis heeft zeker één airconditioning die een stroom koude lucht het huis inblaast. Er is alleen een vervelend nadeel. Air conditioning is een enorme stroomvreter. Duizend watt of meer voor een klein huis is al gauw het minimum. Dat gedurende zes uur per dag of meer. Het gevolg: dit jaagt de stroomrekening sterk op. Een Amerikaans huishouden is dan ook vele honderden euro’s per maand kwijt aan stroom. Voordeel is dan weer, dat mensen beter en geconcentreerder werken bij lagere kantoortemperaturen.
Leven van het land
De Amerikanen, en andere bewoners van gebieden met een uitgesproken landklimaat zoals de Russen en Chinezen, kunnen het energiezuiniger aanpakken. De kou hoeft namelijk niet kunstmatig opgewekt te worden. Die is er al. In de grond. New York, bijvoorbeeld, heeft een gemiddelde grondtemperatuur van 10 graden Celsius. Zelfs het snikhete Californië heeft in de dichterbevolkte delen grondtemperaturen tussen de 14 en 20 graden. In combinatie met een warmtepompje uit een oude koelkast, betekent dit dat het huis vrijwel gratis gekoeld kan worden.
Goed voorbeeld voor de Derde Wereld
Op dit moment is de VS hét rolmodel voor de midden- en hogere klassen in zich ontwikkelende landen. Als de VS er in slaagt om af te kicken van de airconditioning en veel goedkopere en energiezuiniger alternatieven kiest, is dat niet alleen erg goed nieuws voor de veelgeplaagde working class Amerikanen, die dan meer overhouden. Ook de rest van de planeet neemt deze oplossingen dan over. Als bijvoorbeeld de Indiërs kiezen voor verwarming en koeling met aardwarmte, scheelt dat een grote ecologische ramp.
Minder ongelijkheid
Ook komt er zo ook veel hoogwaardige werkgelegenheid voor kleine installateurs en blijft er meer geld hangen bij de lage en middenklasse, in plaats van bij de 1% superrijken.
Bron
Debate: should air conditioning become uncool? – United Nations University, 2015
Dus koel grondwater oppompen? Dat is toch snel op? Of moet er een matrix van buisjes in de grond dat werkt als een radiateur?
Ik heb een paar aanvullingen; http://www.allesairco.nl/allesairco/de-goedkoopste-zelfbouw-aircos/ , http://www.treehugger.com/sustainable-product-design/10-overlooked-low-tech-ways-of-keeping-your-home-cool.html
Leuk artikel voor mij, ik heb vele jaren geleden iets dergelijks al in de praktijk gebracht.
Ik had een werkplaats gerealiseerd in m’n garagebox met plat dak. Bracht enorm veel tijd door met proto’s bouwen, en de temperatuur was werkelijk vaak onaangenaam gedurende bepaalde de jaargetijden. Er kwam een man langs die vroeg of ik zijn pomp kon repareren. Ik repareerde de mijns inziens behoorlijk capabele pomp, en vroeg waar deze voor diende. Ik sla waterbronnen was het antwoord. Ik hou het kort en simpel:
Je hebt een flinke pomp nodig, een tank met water, slangen en een zware buis waaruit het water komt.
De grond onder de buis spoelt weg, en het gat wordt steeds dieper.
Er zijn pvc buizen beschikbaar met perforaties, die geschikt zijn om deze in het uitgespoelde gat te plaatsen.
In de opening komt grondwater naar boven met een veel lagere temperatuur dan die in de omgeving heerst.
Plaats een geschikte, kleine pomp, en leidt het water door radiatoren, of een radiator alla het concept centrale verwarming. Gebruik ventilatoren, of maak gebruik van de luchtstromingen bij een kamer radiator.
Dat is wat ik deed in die garagebox, en het werkte perfect.
Je kunt er in de zomer mee koelen en in de winter mee verwarmen.
Iedereen heeft natuurlijk voor bijzonder weinig geld een airco in huis..
De verdampingswarmte van water ligt op zo’n 2,3 MJ/liter, dus als je slechts één liter water door het huis sprenkelt zal door verdamping zo’n 2.300.000 Joule aan koude-energie de ruimte in worden gepompt. ;-) Houd ramen en deuren dicht, anders vervliegt de energie naar buiten en dan heb je er nog niets aan. En het tapijt nat maken is ook niet zo bevordelijk wegens mogelijke schimmelvorming. Het staat ook wel bekend als een zg. ‘verdampingskoeler’.
Één en ander is op een warme zomerdag het experimenteren waard!
Het voordeel van een airco is dat hij vaak ook de luchtvochtigheid van de lucht omlaag brengt omdat die in dit land ook vaak heel hoog is met als gevolg dat zweten minder effect heeft.
Inderdaad, de luchtvochtigheid neemt toe en dat heeft geen gunstige uitwerking op het (menselijk) lichaam. Nu is het wel zo dat zweten een natuurlijke reactie van het lichaam is om warmte kwijt te raken, feitelijk volgens hetzelfde principe als een verdampingskoeler, maar daarvoor moet er wel geventileerd worden. Nu schreef ik dat ramen en deuren dicht gehouden moeten worden, maar ga er dus vanuit dat de roosters van het huis wel open staan. Zonder enige vorm van ventilatie zou de warmte nog steeds vastgehouden worden in de damp en dat is ook niet de bedoeling. De grap blijft echter overeind: iedereen heeft voor bijzonder weinig geld een airco in huis..