Donald Trump met zijn trophy wife, voormalig fotomodel Melania. Bron: Wikimedia Commons

Donald Trump: blaaskaak of visionair?

Nu de omstreden vastgoedmiljardair Donald Trump namens de Republikeinen weer een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap, breekt de discussie over zijn denkbeelden volop los. Is de man krankzinnig, of heeft hij goede ideeën, zoals zijn aanhangers geloven?

Donald Trump met zijn trophy wife, voormalig fotomodel Melania. Bron: Wikimedia Commons
Donald Trump met zijn trophy wife, voormalig fotomodel Melania. Bron: Wikimedia Commons

Trump als dark horse
De Amerikaanse verkiezingen in 2016 beloven het nodige vuurwerk op te leveren. Waar het aan Democratische zijde vrij rustig blijft, laten de Republikeinse voorverkiezingen veel spektakel zien. Het hoogst in de peilingen staat de zakenman Donald Trump (1946). Deze babyboomer trekt veel aanhangers onder Republikeinse stemmers. Hij doet het ook verrassend goed onder traditioneel Democratisch stemmende groepen als zwarten, joden en inheemse Amerikanen, waar zijn rauwe, niets ontziende stijl een snaar raakt. Alleen onder latino’s doet Trump het, niet verrassend na zijn denigrerende opmerkingen over Mexicaanse immigranten, veel slechter dan zijn Spaanssprekende rivaal J.E. ‘Jeb’  Bush.

Wat wil Trump?
Donald Trump staat niet bekend als iemand die een blad voor zijn mond neemt. Zijn controversiële uitspraken over Mexicaanse immigranten en dergelijke, waar nu veel ophef over wordt gemaakt, zijn niet nieuw, maar terug te vinden in zijn boek Time to get Tough: Making America #1 Again.

De standpunten van Trump zijn in het kort:
– De organisatie van olie-exporterende landen OPEC is een prijskartel en de VS moet OPEC hiervoor een boete opleggen. De VS moet de plm. 1 biljoen dollar die de oorlogen in Irak en Libië de Amerikaanse schatkist hebben gekost, terugvorderen van deze landen. De VS moet energieonafhankelijk worden door schalie-olie en nieuwe boringen in zee. De opwarming is volgens Trump onzin.
– China is bezig met een subversieve strategie om Amerikaanse technologie te stelen en de Amerikaanse industrie te ondermijnen. Zolang de Chinese yuan kunstmatig ondergewaardeerd wordt door de Chinese centrale bank, moet de VS een importheffing van 20% op Chinese importen leggen. Ook mag China niet meer eisen dat Amerikaanse kennis aan China ter beschikking moet worden gesteld om in China te mogen produceren.
– De belastingen moeten worden verlaagd. De vennootschapsbelasting, nu in de VS rond de 35%, moet terug naar nul. Zo verdwijnen de fiscale spelletjes die nu via belastingparadijzen worden gespeeld.
– De verspilling in de Amerikaanse sociale voorzieningen Medicare  en Medicaid moet worden beëindigd. Dit kan door deze systemen landelijk op elkaar aan te sluiten en fraude hard aan te pakken. De uit de hand gelopen claimcultuur moet worden gestopt door een maximumbedrag aan letselschade te koppelen. Daardoor kunnen de tarieven in de gezondheidszorg omlaag. Obamacare moet worden teruggedraaid.
– De VS moet een harder en agressiever buitenlandbeleid voeren. “Valse vrienden” zoals Pakistan en Saoedi-Arabië, die hebben bewezen dubbel spel te spelen, moeten niet worden gezien als bondgenoten en China, Iran en Rusland moeten de duimschroeven worden aangedraaid, zodat ze de VS weer serieus gaan nemen.
– Illegale immigranten moeten worden gedeporteerd als criminelen en al hun burgerrechten moeten worden ingetrokken. Dat zal de misdaad sterk doen dalen. De VS moet juist veel meer Amerikaanse werkvergunningen dan nu uitdelen aan buitenlandse studenten die in de VS hebben gestudeerd, in plaats van hun waardevolle kennis weg te laten lekken.

Is Trump een narcistische clown?
Donald Trump lijdt, voorzichtig uitgedrukt, niet bepaald aan een gebrek aan zelfvertrouwen. Hij is een in de VS populair entertainer. Toch zijn zijn ideeën minder krankzinnig dan de vaak ‘progressieve’  tegenstanders van hem doen voorkomen.

Uit de klassiek-republikeinse koker komen zijn voorspelbare klimaatscepticisme,  oproepen om meer te gaan olieboren en om de belastingen te verlagen.

Interessanter zijn zijn ideeën om illegale immigratie hard aan te pakken en net als noorderbuur Canada een merit-based immigratiepolitiek in te voeren. Wij pleitten hier voor Nederland al eerder voor. Wat betreft China en OPEC slaat hij denk ik de spijker op zijn kop, al is het niet te verkopen om zoals hij wil, een land als Irak, waarvan de bevolking niet om de Amerikaanse ‘redders’ heeft gevraagd, op te laten draaien voor dit kostbare militaire avontuur.
Naar het nu lijkt, zal de Chinese yuan in oktober 2015 een officiële reservevaluta gaan worden, zoals bijvoorbeeld de dollar en de euro al zijn. Dit zou ook een einde aan de gemanipuleerde wisselkoersen betekenen en een grote wijziging in de Chinese economische strategie. China moet ook wel (het land wordt te duur als lage-lonenland), en kan zo langzamerhand ook prima op kwaliteit concurreren in plaats van op prijs. China innoveert steeds meer zelf, en gaat nu concurreren op technische know-how in plaats van goedkope massaproductie. Deze analyse van Trump is dus gedateerd (wat ook logisch is, zijn boek dateert van 2012).

Ook kan inderdaad de verspilling in de bureaucratische Amerikaanse sociale zekerheid en gezondheidszorg flink worden teruggebracht, zeker als de claimcultuur verdwijnt.

Kortom: Donald Trump is niet de domme blaaskaak waar hij vaak voor wordt gehouden. Hij heeft op enkele punten verrassend goede ideeën. Hij zou het zijn tegenstanders in de electorale race wel eens erg lastig kunnen maken, als hij op enkele onverdedigbare punten, zoals het ontkennen van klimaatsverandering en het behandelen van bezette oliestaten als woekergewest, inbindt. Dit zou niet de eerste keer zijn. Trump is uitermate pragmatisch en heeft in het verleden bewezen snel van inzichten te kunnen wisselen als daar goede redenen voor zijn.

7 gedachten over “Donald Trump: blaaskaak of visionair?”

  1. Dat videootje legt de zinloosheid en zelfs contraproductiviteit van immigratie als oplossing voor armoede in de derde wereld goed bloot.
   Het westen heeft de afgelopen decennia in die gebieden de hygiëne en gezondheidszorg sterk verbeterd en heeft zelfs verschillende ziekten van onze aardkloot verwijderd. Maar ze zijn duidelijk vergeten de pil uit te delen. China heeft met zijn een-kind-politiek gedurfd om het probleem van de overbevolking rigoreus aan te pakken en het heeft gewerkt. Het probleem van de overbevolking en de armoede die daar uit voortkomt moet ook in de rest van de wereld rigoreus aangepakt worden anders staan al die mensen binnenkort voor onze deur en gaan we allemaal ‘naar de kloten’.

 1. Donald als Amerikaanse Pim Fortuijn? Hij beloofd niet te buigen voor lobby groepen en nou juist deze zijn in mijn idee de werkelijke machthebbers in de VS. Het zal me niets verbazen als er na zijn uitverkiezing tot president of daarvoor al, als hij als onafhankelijke kandidaat gaat, zijn vliegtuig plots verongelukt of een misnoegde kiezer van dichtbij een patroon op hem leegt.

  In deze wereld, en zeker in de VS is geen plaats meer voor mensen die in invloedrijke positie (met hem eens of oneens) een eigen koers varen. De laatste president die probeerde op te staan tegen de militair industriele lobby was in 1963, alweer dik 50 jaar geleden. Da’s lang genoeg voor het publiek om vergeten te zijn waarom dat misschien eigenlijk ookweer was…..

 2. dit nu zo nog eens nalezende, vind ik het een goede informatie geweest.
  In het beleid van Trump kunnen we m.i. ook wel vertrouwen hebben; hij is al lang een geslaagd zakenman. Maar ik ben zo bang dat we reeds te ver in boze tijden aan het wegzakken zijn om de boel nu nog op te kunnen trekken.
  De levensbedreigingen van domlinks na de verkiezing, liegen er niet om. En de elite zal best een lieve cent over hebben voor lomp afschot of per ongeluk een heel ’toevallig ongeluk’. De situatie zal er m.i. alleen maar gevaarlijker voor hem op worden. Hij zal naar mijn vrezen heel veel beschermengeltjes nodig hebben tegen extreem veel vijanden van eigen volk en wereldelites.
  De geest van de tijd is pal tegen hem, vind ik, wetende dat de wereldleider van de NWO er uiteindelijk wel staat aan te komen….

Laat een reactie achter