Grondstoffen in de grond worden ook duurder


Grondstoffen worden steeds meer waard: op de markt zijn, opgeslagen in tanks, maar ook de grondstoffen in de grond stijgen in waarde. Het kan voor een natie, een land lucratief worden om de extractie van een grondstof uit te stellen totdat de prijs die men ervoor kan krijgen hoger is geworden.

De oliewinning in Libië ligt tijdelijk stil. Maar de olie die nu in de grond blijft zitten is volgend jaar waarschijnlijk meer waard geworden. Het lijkt in het belang van de Libiërs, dat de oliewinning nog heel lang stil ligt en daarna op een lager niveau wordt hervat. De olie is een inkomstenbron waar de Libiërs nog tientallen jaren profijt van kunnen hebben.
Het belang van de Europese landen, die nu zo heldhaftig hun militaire superioriteit boven Libië laten zien, is tegengesteld. De olie moet zo snel mogelijk voor een zo laag mogelijke prijs gewonnen worden.

Er zijn nog meer voorbeelden.
China produceert 97% van alle zeldzame aardmetalen. Maar het afgelopen jaar heeft China aangekondigd de export van deze grondstof te beperken. De zeldzame aardmetalen zijn onmisbaar voor de produktie van moderne elektronica als smartphones en computers, maar zijn ook nodig voor produktie van windmolens. Men verwacht dat de vraag (en de prijs) de komende jaren snel zal stijgen.

De prijs van de zeldzame aardmetalen is het afgelopen jaar bijna vertienvoudigd.
De reserves die China nog in de grond heeft zitten vormen een mooie spaarrekening met een ongekend hoge rente. Grondstofreserves zijn waardevast en dat kun je van staatsobligaties of onroerend goed niet meer zeggen.

Lees het complete artikel op Cassandraclub

4 gedachten over “Grondstoffen in de grond worden ook duurder”

 1. Hans,

  Ik heb op een andere site wat van je commentaren gelezen, ik heb op deze site nu je eerste artikel gelezen. (voor zover ik weet tenminste) 1 van je commentaren was dat je een realist bent, realisme is in dit artikel terug te vinden, ik hoop dat je realisme en en de wereld van visionair denken kan verenigen. Ga zo door, welkom en succes. :)

  1. Hans,

   Ik ben iemand voor wie het glas altijd halfvol is, mocht het een troost voor je zijn: Er kunnen geen visionairen bestaan voor wie het glas altijd halfvol is zonder mensen voor wie het glas altijd halfleeg is.

   Of je sombere voorspellingen nu wel of niet kloppen doet er niet eens zoveel toe, er kunnen geen veranderingen bewerkstelligd worden als niet alle zaken van alle kanten bekeken worden en daar zijn ook heel hard mensen voor nodig die een beetje aan de rem kunnen trekken van de enthousiaste visionairen. Een te groot enthousiasme kan ook cognitieve dissonantie veroorzaken.

   Alles in het leven draait zich om balans.

Laat een reactie achter