Magnetische vloeistoffen nemen bizarre vormen aan onder invloed van een magneetveld.

Zwemmende en lopende magnetische gel

Onderzoekers zijn er in geslaagd om een materiaal te ontwikkelen dat in staat is zich te gedragen als een biologische spier. Opmerkelijk is dat het om een qua structuur heel eenvoudig materiaal gaat. Slechts het manipuleren van magneetvelden is al voldoende om het materiaal in beweging te zetten en zich te laten gedragen als worm, vis of rups.

Het materiaal, ontwikkeld door Miklós Zrínyi van de Semmelweiss Universiteit in Boedapest bestaat uit magnetische deeltjes die verwerkt zijn in een polymeer-gel. Zrínyi verwacht dat het materiaal gebruikt kan worden om robots van kunstmatige spieren te voorzien. Vergeleken met menselijke spieren – die bestaan uit zeer gecompliceerde bundels van myelinevezels – is het materiaal uiterst eenvoudig. Ontwerpers denken dat met behulp van dit soort materialen dingen als kleppen kunnen worden vervangen door meer organisch aandoende alternatieven.
Zal dit – of een verbeterde versie van – materiaal in de toekomst – kunnen worden gebruikt voor lopende of zwemmende robots? De video is in ieder geval spectaculair…

Soortgelijke rubberachtige materialen kunnen ook gebruikt worden om een motor mee te bouwen, bewees een team andere onderzoekers. Het lijkt er steeds meer op dat er een compleet nieuwe tak van mechanische techniek ontstaat, waarvan de onderdelen meer weg hebben van biologische organismen dan van rigide dingen met rammelende tandwielen en krukassen, zoals machines er vandaag de dag doorgaans uitzien. Zullen toekomstige auto’s meer weg hebben van een lopend dier waar je op of in kan gaan zitten, dan van rollende blikken op wielen?

Bron:
New Scientist (lopende gel)
New Scientist (motor van rubberachtige spieren)

7 gedachten over “Zwemmende en lopende magnetische gel”

  1. Ik denk dat je een verbeterde versie van dit materiaal in de toekomst zelfs zou kunnen gebruiken als vervanging in het menselijk lichaam voor spieren, protheses dus. Het is niet moeilijk om in een been bijvoorbeeld aan weerskanten apparaatjes in te bouwen die een magnetisch veld oproepen om die kunstspieren in werking te zetten. Het enige probleem wat ik in dat idee zie is de manier waarop die kunstspieren dan aan het bot bevestigd moeten worden.

      1. Julie,

        Mischien kan het met titaniumschuim, het probleem is dat een verbinding tussen spieren en botten nooit sterker mag zijn dan het bot zelf anders is de kans groot dat de botten gewoon bij spierinspanningen afbreken. Het is ook niet zonder reden dat de aanhechtingen van spieren aan het bot weke delen genoemd worden. De natuur heeft deze aanhechtingen week gemaakt ter bescherming van ons lichaam.

Laat een reactie achter