Zelfs in het midden van de vele ellende in de Gazastrook zijn er mensen die niet opgeven. Hoe geven we ze de ruimte?

Hoe lossen we het Gaza-probleem op?

Geregelde gewelddadige demonstraties, waarbij veel doden vallen en ernstige mensenrechtenschendingen zijn schering en inslag in de Gazastrook. In feite vormen dit symptomen van de volkomen disfunctionele samenleving in Gaza. Hoe kan de Gazastrook worden gerepareerd?

Openluchtgevangenis en terreurnest
De Gazastrook wordt vaak gekarakteriseerd als een openluchtgevangenis. Dit is het in feite ook. De kleine enclave met twee miljoen inwoners is ongeveer driehonderd vierkante kilometer groot (dit is twee keer zo groot als Texel) en wordt begrensd door Israël (59 km grens), Egypte (12 km)  en de zee (40 km). Zowel Israël als Egypte grendelen de grens hermetisch af – alleen hulpgoederen en ernstig zieke patiënten worden door Israël doorgelaten, door Egypte niets. Egypte heeft de grens nu versterkt met een ondergrondse en bovengrondse muur. Ook is het voor Gazaanse vissers verboden om verder dan drie nautische zeemijl,  ongeveer 5,5 km, van de kust verwijderd te zijn, waardoor visserij vrijwel onmogelijk is geworden. Het luchtruim staat eveneens onder controle van Israël.

Zelfs in het midden van de vele ellende in de Gazastrook zijn er mensen die niet opgeven. Hoe geven we ze de ruimte?
Zelfs in het midden van de vele ellende in de Gazastrook zijn er mensen die niet opgeven. Hoe geven we ze de ruimte? Bron: Gaza Archeo Garden (nu helaas buiten bedrijf)

Deze blokkade is er niet voor niets. De Gazastrook staat namelijk onder controle van de door de VS en EU als terroristische organisatie bestempelde Hamas (“ijver, enthousiasme” in het Arabisch). Hamas is de Palestijnse tak van de Moslimbroederschap, een radicaal islamistisch soennitische beweging. In het handvest van Hamas staat dat het doel van de organisatie is om elk stukje land van het voormalig Britse mandaatgebied onder islamistisch beheer te brengen (onder meer artikel 6), de joden af te slachten (paragraaf 7) en een radicaal islamistische staat te vestigen (artikel 6, 7 en 9). Alle segmenten van de Palestijnse samenleving staan in dienst van één doel: de jihad (artikel 17 t/m 21). In artikel 22 verwijst het handvest naar het antisemitische werk De Protocollen van de Wijzen van Zion. Na de eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook, won Hamas de verkiezingen in de Palestijnse gebieden.

Hamas houdt zich stipt aan het handvest. Werkelijk elke activiteit in de Gazastrook staat in dienst van het kweken van jihadstrijders en de gewapende strijd tegen de “zionistische entiteit”. Hamas in zeer actief met het bouwen van ondergrondse smokkel- en terreurtunnels, constructie van en beschieten met raketten en het ondersteunen van terroristische groepen in de Sinaï.

Uitzichtloze status quo
Kortom, samengevat: Israël en Egypte zijn domweg gedwongen om de Gazastrook totaal af te grendelen om hun bevolking te beschermen tegen radicale islamisten. De bron van alle problemen in de Gazastrook is Hamas en de radicaal islamistische ideologie waarvan Hamas de vertegenwoordiger is. De manier waarop Hamas de Gazastrook heeft getransformeerd, kan daarmee vergeleken worden met de manier waarop de NSDAP Duitsland heeft getransformeerd in een nazistaat vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Dit maakt de situatie zoals hij nu is, uitzichtloos. Gaza is gevangen in een vicieuze cirkel. Zolang Hamas doorgaat met het faciliteren van terreuraanvallen, houden Israël en Egypte het gebied hermetisch afgegrendeld. Hamas kan niet op democratische wijze afgezet worden, omdat concurrerende politieke partijen in de Gazastrook door middel van straatgeweld worden uitgeschakeld. De tegenwoordige situatie is ook niet vol te houden. De infrastructuur in de Gazastrook is uit elkaar aan het vallen en is niet berekend op de snel groeiende bevolking – het gemiddelde kindertal in Gaza ligt boven de vier kinderen per vrouw.

Denazificeren van de Gazastrook
Hamas zal niet veranderen, omdat Hamas daar geen belang bij heeft. Het leiderschap van Hamas verrijkt zich immens door de smokkeltunnels en door het afromen van de donaties van rijke donoren als Turkije, Qatar en de betalingen van de Palestijnse Autoriteit. Hamas zal dus met geweld verwijderd moeten worden en vervangen door een seculier bestuur. Hierbij zou bijvoorbeeld een VN-vredesmacht voor kunnen dienen, analoog aan de VN-mandaatgebieden in het verleden. Op die manier krijgen de vele Gazanen weer de ruimte, die moe zijn van de eindeloze oorlog en terreur en een vreedzaam leven willen leiden zoals de rest van de wereld. Wellicht kan voor fanatieke Hamas-aanhangers en andere islamisten een gesloten psychiatrische inrichting worden gebouwd, waar ze behandeld worden voor hun kwaadaardige waanideeën.

Er moet dan, net als in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, afgerekend worden met de jihadistische ideologie en de haat in het algemeen. Dat betekent: sluiting van elke moskee die salafistische of radicaal-islamistische ideeën verkondigt. Dan kan voorkomen worden dat er nieuwe raketaanvallen en terroristische aanslagen plaatsvinden en hoeven de grenzen niet meer hermetisch afgesloten te worden. Ook kunnen Gazanen dan de enclave verlaten en kunnen er dingen als bijvoorbeeld casino’s of goedkope benzinestations gevestigd worden om veel geld te verdienen aan de rijke buurstaat Israël. Gezien het hoge opleidingsniveau van de Gazanen zijn er ook veel mogelijkheden voor het uitbesteden van IT-werkzaamheden of productiewerk. Gaza zou op deze manier een nieuw Singapore kunnen worden. Wat denken jullie?

6 gedachten over “Hoe lossen we het Gaza-probleem op?”

 1. De ideale voedingsbodem voor terreur en extremisme is bezetting en onderdrukking van volkeren en grondgebieden, waar dan ook ter wereld. Daaruit vloeit voort verzet en als verzet niet helpt, is absoluut opzettelijk geïndoctrineerde extreme religie en zelf opoffering het logische antwoord. Het maakt dan niet uit om welke type of soort religie het gaat. Dit is dus een duidelijk geval van de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Kijk naar Nederland bijvoorbeeld; 99% van de jongeren is niet langer geïnteresseerd in de sprookjes van de religie, de kerken en religieuze instituten lopen leeg. Ook zijn ze veel minder geïnteresseerd in politiek; dit weer als direct gevolg van de aan het licht gebrachte wantoestanden en de overduidelijke invloeden vanuit de door de industriële groot aandeelhouders gefinancieerde stromannen. Overigens maken ook deze personen, (van huis uit vaak conservatief religieus) hun hypocriet verborgen bedoelingen zeker niet publiekelijk bekend, daar kom je pas veel later achter.

  De mensheid zal dit achter zich moeten laten en het intellectuele deel moet zich elders in veiligheid zien te brengen voor dat er grote klappen gaan vallen.

  https://buff.ly/2IxsPyM

   1. Niet met jou eens. Heb ruim dertig jaar gewerkt met allerlei verschillende gelovigen. Christenen, katholieken, protestanten,, aanhangers van gematigde stromingen; waaronder de gematigde christenen, gematigde islamitische stromingen en ook soennitische vormen. Iedereen kon met elkaar werken en met elkaar aan tafel. Nooit ruzie gezien binnen deze mengelmoes. Mijn punt is, dat alle religieën één ding gemeen hebben, namelijk dat je de religie als wapen kan inzetten. Het geloof is het meest volmaakte vals geld dat ooit uitgevonden is, en zonder meer inzetbaar voor allerlei taken, op politiek gebied, (beïnvloeding van de democratische beginselen door aangestuurd stemgedrag) maar zeker ook als een massa wapen tegen elke ongewenste politieke doelstructuur avnuit hun zienswijze, (dus anders denkenden) overheersing, oplegging, dictatuur, bezetting, enz, enz. Denk ook aan de kruistochten, de heksenhamer, kolonisatie met behulp van zendelingen en ga zo maar door. Van die mogelijkheid wordt voortdurend gebruikgemaakt door om het even welke motieven dan ook.

 2. Misschien allemaal opleiden tot evolutiebioloog, dan zullen ze hun geloof ook wel achterlijk gaan vinden.
  Of tot geoloog, dan zullen ze het verhaal van Noach wel ongeloofwaardig gaan vinden.

  1. Precies, maar ondertussen moeten wij ons wel uit de voeten maken, deze troep kunnen we niet zomaar even op tijd opruimen, dat moeten de achterblijvers doen.

 3. Hier een religieus sprookje:

  Op een dag liep ik door het dichte woud van een ver sprookjesbos. Een werkelijk idyllische omgeving mag ik wel zeggen wat de sfeer en harmonie met de natuur betreft. Er klonk een liedje uit de verte en ik besloot te wachten, want het geluid kwam steeds dichterbij. En ja hoor, ik zag zes dwergen met blozende gezichtjes parmantig mijn richting uit stappen. Ze zongen in koor een liedje. Wij hebben toverkracht, wij hebben toverkracht, wij hebben toverkracht……… Het duurde even, maar daar kwam een zevende dwerg al strompelende en klagende als steen en been op honderd meter achteraan. Hij liep als een fietscrosser die een val had gemaakt op z’n stang. Ach, och, ach, dacht ik nog. willen ze niet wachten vroeg ik? AUW was het antwoord en nog eens AUW, kreun, steun. Ik liep maar weer naar voren en zei, “wat is hier nou aan de hand, kunnen jullie niet wacht of die arme donder helpen? Ach nee, hij moet er nog aan wennen, aan ons. We hebben hem net opgehaald uit het katholiek, christelijk, gereformeerd wees huis opgehaald, omdat we de zevende dwerg hebben uitgezwaaid naar het hiernamaals. Ach, wat aardig van jullie zeg, maar waarom jammert hij dan zo? Tsja, dikke onzin hoor, we hebben hem het luxe en zachte bed van Sneeuwwitje notabene beloofd, die is immers vetrokken met haar prins, terwijl wij slapen in een éénpersoons bed, pfff. Ze werden wat spraakzamer en ze stelden zich één voor één voor. De zevende zei ahahahahahahauto???? Auto vroeg ik toen, nee ik heet To………

Laat een reactie achter