Islamitische terroristen zijn over het algemeen weinig creatief. Gelukkig.

Terroristen weinig creatief

Gelukkig blijken terroristen als wijlen dwangneuroot Osama bin Laden (als we de Amerikanen tenminste moeten geloven), hopeloos voorspelbaar. De ellende is pas echt niet te overzien als een creatieve groep terroristen toeslaat. Hoe zou een slimmere terrorist te werk gaan?

Waarom wordt terrorisme toegepast?
Een terrorist is iemand die probeert een doorgaans politiek doel te bereiken door angst te zaaien. In een beperkt aantal gevallen is terrorisme effectief. Over het algemeen gaat het dan om een asymmetrisch conflict tussen een non-state actor versus een overheid. De scheidingslijn tussen guerilla-oorlog en terrorisme is dun, de reden dat staten die te kampen hebben met een gewapende verzetsbeweging dit verzet doorgaans afdoen als terrorisme. Toch is terrorisme duidelijk verschillend van gewapend verzet. Zo is terrorisme specifiek gericht op niet-militaire doelen, met als doel de bevolking schrik aan te jagen, de tegenstander (doorgaans een overheid) te vernederen of angst aan te jagen; kortom zoveel schade aan te richten dat de oppermachtige tegenstander  gedwongen wordt te onderhandelen of de terroristen hun zin te geven.

Werkt terrorisme?

Islamitische terroristen zijn over het algemeen weinig creatief. Gelukkig.
Islamitische terroristen zijn over het algemeen weinig creatief, omdat islamisten religieuze bezwaren hebben tegen innovatie (bida).

Burgers van een land reageren over het algemeen woedend als onschuldige mensen het slachtoffer worden van terreur. De populariteit van de zittende regering schiet omhoog en deze krijgt de vrije hand om het leger en de geheime diensten hard op te laten treden. De reden dat sommige regimes
In bepaalde gevallen werkt terrorisme echter wel. Er moet dan sprake zijn van een controversieel beleid, waar maar weinig mensen achter staan. Zo slaagde Al Qaeda er in het resultaat van de Spaanse verkiezingen te beïnvloeden (en zo Spanje zich terug te laten trekken uit Irak) door vlak voor de verkiezingen een metro in Madrid op te blazen. Terrorisme is het meest effectief als hiermee de sociale splijtingslijnen in een land worden vergroot en versterkt. De reden dat extremistische soennieten in Irak sji’ieten vermoorden in de hoop dat deze wraak nemen op soennieten.

Welke vormen van terrorisme kunnen we verwachten in de toekomst?

Dierenactivisten van bijvoorbeeld het Animal Liberation Front vallen soms de huizen van dieronderzoekers aan.
Dierenactivisten van bijvoorbeeld het Animal Liberation Front vallen soms de huizen van dieronderzoekers aan.

Het arsenaal aan terreurtactieken dat terroristen in de praktijk toepassen is beperkt tot  het gebruiken van explosieven of vuurwapens. De aanslagen van 11 sptember, waarbij vliegtuigen als enorme bommen werden gebruikt, waren als zodanig een trendbreuk, maar zijn een natuurlijke evolutie van het kapen van vliegtuigen, erg populair in de zeventiger jaren. Terroristen hebben geëxperimenteerd met chemische en biologische wapens, zonder veel succes.

Terroristen zijn weinig creatief om twee redenen. Ten eerste gaat het om rigide fanatici met een uiterst beperkte mentale spanbreedte. Ten tweede is het plannen en voorbereiden van een terroristische aanslag uiterst ingewikkeld. Verraad ligt altijd op de loer. Eén fout en ze belanden in de gevangenis of erger. Explosieven en vuurwapens werken doorgaans redelijk betrouwbaar. Dat is voor alternatieve terroristische middelen wel anders.

Hier zal echter verandering in komen. In de toekomst kunnen we meer psychologisch uitgekiende terreurdaden verwachten. Zo kunnen terroristische dierenrechtenactivisten moedwillig een mond- en klauwzeer epidemie of varkenspest veroorzaken om zo het eten van vlees zwaar in diskrediet te brengen. Leuk is ook het verspreiden van een lichte mate van radioactiviteit.

De ramp in Japan, waarbij Nederlandse journalisten niet wisten hoe snel ze terug het veilige vliegtuig in konden komen, bewees hoe makkelijk het is om mensen zelfs met maar een beetje radioactief materiaal flink de stuipen op het lijf te jagen.

Het thema hack-aanvallen via internet is al behoorlijk uitgemolken, maar het veroorzaken van een massapsychose in een grote mensenmenigte is dat niet. Er zijn nog meer akelige tactieken denkbaar waar we het maar niet over zullen hebben om zieke geesten niet op verkeerde ideeën te brengen.

Hopelijk blijven terroristen ook in de toekomst even fantasieloos.

11 gedachten over “Terroristen weinig creatief”

  1. met een beetje fantasie zou iedereen een hele mooie terroristen actie kunnen bedenken. Ik woon zelf in een polder en wat een goeie auto bom met een dijk doet?

    hopen dat we dat nooit te weten komen.

Laat een reactie achter