In de eerste editie (2006) bogen de deelnemers zich over de zorg, in de tweede editie (2007) over het thema onderwijs, in de derde editie (2008) was het thema de levenstijl van jongeren en in de vierde editie (2009) over energiebesparing. De vijfde editie (2010) was het onderwerp ‘vertrouwen’ en de zesde editie (2011) behelsde het thema ‘het werken van de toekomst’
Project 2012
In 2012 hebben de studenten drie maanden lang samen nagedacht over onze voedselketen. Het heeft resulteert in een cirkeldiagram waar analyses van de betrokken partijen wordt gemaakt, waarvoor voorstellen zijn gemaakt, die zouden moeten leiden tot een meer duurzamere voedselketen. Een samenvatting daarvan volgt hieronder;
- verduurzaming rendabel maken – hoe kunnen boeren duurzamer werken?
- ander veevoer – nu wordt soja gebruikt dat van verre landen wordt ingevoerd
- transparantie – m.b.t. meer informatie over de productieketen
- reststromen benutten- hergebruiken van ‘afval’
- duurzame keuzes stimuleren – door erop in te spelen
- leren waarderen – stukje bewustwording
- minder verspillen – gedoseerd inkopen, minder bereiden, minder weggooien
Kringloop sluiten – de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de consument zelf
Bedenkingen
Het initiatief is aansprekend; jonge mensen die minder beïnvloed zijn, met minder restricties in hun wereldbeeld, bijeenzetten om innovatieve ideeën te creëren Vraag die hierbij rijst is in hoeverre de voorstellen haalbaar zijn. Voor succesvolle implementatie zouden alle vier genoemde partijen mee moeten doen, die daar tijd, energie en geld in moeten investeren, zonder een direct voordeel te kunnen behalen. Een ei van columbus is niet gevonden, het blijft toch veelal afhangen van de consument. En deze wordt toch vaak geleidt door de prijs van het product.
Weten hoe planten en dieren almede grond mineralen de prijs betalen voor het overmatig vervoer van de luie mensch. De oude boer had respect voor de Koning en was zeer goed onderlegd in het onderhouden van de gronden van de Landheren. De kring loop van het voedsel is vele kleintjes die steeds groter worden tot ze kunnen worden gegeten met respect voor de langzame groeiontwikkeling van diverse levensvormen. Vele voedingsstoffen en mineralen in de humus zijn landgebonden. Iedereen is consument, maar niet iedereen is boer, kruidenier of unilever. Zal ik het voor U inpakken??????>|
Dit is zeker een goed initiatief. Verandering zal moeten beginnen bij studenten en bij jongeren. Zij hebben immers de toekomst.
Misschien zijn strengere wetten, minder keuzevrijheid voor de consument de enigste optie voor verandering.
Ik heb het artikel objectief proberen te schrijven, en ik vind het eigenlijk een wassen neus, die waarschijnlijk vol met compromissen zit. Ik had vroeger ook wel een stille wens om bij een denktank te zitten, en die heb ik nu ook gevonden in Visionair. Maar in samenwerking met anderen, zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden dan jezelf (en je eigen visie). Als je kijkt naar de website van de Nationale Denktank, is het project een vingeroefening, voor het vervolg; een netwerk waar je deel van gaat uitmaken. Het traject zal waarschijnlijk belangrijker zijn geweest als het resultaat. Deze bestaat uit open deuren intrappen, waarvan je na het een keer gelezen te hebben, in je la kan stoppen. Weinigen zullen er iets mee kunnen. In mijn ogen kan je het herleiden tot, of je het van bovenaf moet regelen (via overheid, of de bovenste managementlagen), of dat je bottomup moet werken, via voorlichting van de consument en ook de werkvloer. In praktijk is dit een samenspel, maar dat weten we al, want er wordt al best wat mee gedaan.
(bij het schrijven van de reactie heb ik de bovenstaande reacties meegenomen :)).