Rente nader bekeken

In onderstaande twee video`s legt Margit Kennedy uit hoe rente werkt. Het begint in het IJslands maar gaat snel over in het Engels. Het blijkt dat 80% van de bevolking netto over het leven veel meer rente betalen dan dat ze er voordeel van ondervinden. 10% van de bevolking betaald ongeveer evenveel dan ze ontvangen en er is een kleine 10% die flink verdienen aan dit systeem. In totaal is het effect van rente dat geld zich continue concentreert bij de mensen die het meeste geld hebben. En moet worden opgehoest door het armste deel die geld moeten lenen om in leven te blijven. Een belasting voor de armen en een bonus voor de rijksten onder ons. Rente zorgt zo continue voor een sterkere scheiding tussen arm en rijk.  Deel 1 en deel 2

Een interessant publicatie dat hier ook op ingaat is Arm door geld, van Strohalm een stichting die onderzoek doet naar aanvullende en alternatieve economische systemen. Wat vooral boeiend is aan zowel de publicatie als de video`s is om te zien hoeveel de rentelasten zijn in een bepaald systeem. Dit omdat de supermarkt ook rente betaald aan de bank en die rente dus in de producten wordt doorberekend. Zo betalen velen van ons dus een enorme hoeveelheid aan indirecte rente. Daarbij is het ook zo dat rente over leningen zoveel geld kost dat het slimme investeringen die zich pas over wat langere tijd terugverdienen vaak tegenhouden.

Voor mensen die meer willen weten over de toekomst van onze economie bekijk de eerder verschenen artikelen daarover. (deel 1deel 2)

Meer informatie:
Interest and Inflation Free Money by Margrit Kennedy

15 gedachten over “Rente nader bekeken”

  1. goede vraag, hangt natuurlijke en beetje van je eigen leefpatroon af en hoevaak je schulden aan gaat en van welke diensten je allemaal gebruik maakt. Ik wil wel eens kijken of ik dit kan vinden maar kan wel eens heel moeilijk zijn. Misschien als je inkomen in dat van de top 10% van mensen in Nederland ligt dat je een eind de goede richting op gaat?

  2. Bedankt voor deze informatie. Het is opmerkelijk dat de overgrote meerderheid stemt op partijen die dit systeem ondersteunen.
    Als 80% zouden stemmen op partijen die een einde zouden maken aan dit systeem zou het snel afgelopen zijn.
    Er valt nog heel veel aan voorlichting te doen.

  3. Mee eens, alhoewel Margrit al haar kennis van Mike Montagne heeft overgenomen. De enige authoriteit op dit gebied is Mike.

    Onze eis: Circuleer ons geld vrij van rente aan de hand van eem model genaamd Mathematically Perfected Economy. Geen monetaire inflatie of deflatie, en geen systematische manipulatie van ons geld en eigendommen.

    Her-financier volgens het MPE model. Verreken alle tot nu toe betaalde rente met de nog uitstaande hoofdsommen waardoor veel partijen meteen schuldenvrij zullen zijn.

    We hebben geen banken nodig. Banken zijn het probleem. Alles wat we nodig hebben is een boekhoudkantoor om onze betalingsbeloftes aan elkaar bij te houden. Oprotten met die gelegaliseerde tussenpersonen die eerlijke handel tussen mensen uitbuiten en daarmee het systeem terminaal van karakter maken.

    Lees meer: http://www.nujij.nl/algemeen/genoeg-is-genoeg.14191687.lynkx#ixzz1bs9jyMsi

  4. Douwe, waar je naar op zoekt bent is Mathematically Perfected Economy, door Mike Montagne. Ik kan een interview regelen voor je indien je dit zou wensen. Er is geen andere oplossing voor inflatie, deflatie, manipulatie van ons geld en eigendommen, en terminale schuldenbergen (door rente).

    Je zou op zijn minst MPE kunnen vermelden. Sinds 1968 is Mike actief en heeft vele U.S. regeringen van advies voorzien. Tevens heeft hij begin jaren tachtig de Reagan administratie voorgerekend dat rond 2010 het systeem zou expireren, waarvan akte. Deze modellen zijn nog steeds van zijn website te downloaden. http://www.perfecteconomy.com

  5. Margrit biedt geen oplossing. Wanneer zij een oplossing zou bieden komt ze onvermijdelijk uit bij MPE. En dat wil ze niet om de simpele reden dat dan haar plagiaat duidelijk wordt.

    Iedere rente stand (ook al is het maar 0.0001%) maakt het systeem terminaal. Je varieert via de rente stand alleen maar de houdbaarheidsdatum.

  6. Hallo Jake, bedankt voor de aanvulling en de site, heb je wellicht ook ergens een geschreven interview met hem al op een website staan. Waar ik overigens nu vooral nog mee bezig ben geweest is het huidige systeem in kaart brengen. Dit soort oplossingen zijn alweer een stap verder maar zeker erg welkom. Ben jij ook bekend met Digital Coin? http://www.youtube.com/watch?v=XyWfUqEyIZc&list=PL133F5657C9B8DB2B&index=7 En is dat hetzelfde idee als perfecteconomy? Ik zal de site in ieder geval eens even door gaan nemen.

  7. Hallo Douwe,

    Na 25 jaar ervaring in financiele markten en onderzoek kan ik alleen maar achter MPE staan. Bestuderen zal wat tijd kosten maar als het licht eenmaal aangaat ben je voorgoed bekeerd :-)

    Sterkte en bedankt

  8. Zoals Bernard Lietaer het zeer duidelijk stelt … Volgens de economieboekjes is geld waardenvrij. Het is niet meer dan een ruilmiddel en het wordt geacht geen effect te hebben op de transacties. Lietaer betwist die visie – ‘Geld is helemaal niet waardenvrij’, stelt hij. ‘Het monetaire systeem is – ook al is dat onbewust gebeurd – geprogrammeerd om een bepaald gedrag te veroorzaken. Het werkt concurrentie en kortetermijndenken in de hand, het dwingt tot economische groei en het onderwaardeert zorg, onderwijs en taken die cruciaal zijn om een samenleving in stand te houden. De economische theorie leert dat mensen concurreren om markten en grondstoffen … ík denk dat mensen in werkelijkheid concurreren om geld. Die concurrentie is een direct gevolg van de wijze waarop geld wordt gecreëerd. Banken brengen geld in omloop door middel van leningen. Zodra iemand bijvoorbeeld een hypotheek van 100 duizend euro afsluit, ontstaat er geld dat in de economie gaat circuleren. Maar dan komt het: de bank verwacht dat de ontvanger van de lening in de daaropvolgende twintig jaar in totaal 200 duizend euro terugbetaalt aan aflossing en rente. Maar die tweede 100 duizend euro creëert de bank niet. Dat geld – de rente – moet de ontvanger van de lening op de één of andere manier zien te bemachtigen en dat dwingt hem tot concurrentie met anderen. Heel simpel is het zo … er moeten mensen failliet gaan om anderen in staat te stellen hun leningen te kunnen aflossen. Tegelijkertijd heeft rente concentratie van rijkdom tot gevolg. Zij die geld hebben, worden ‘automatisch’ rijker. Bovendien dwingt het systeem de maatschappij tot voortdurende economische groei … er móet steeds nieuw geld in omloop worden gebracht om leningen te kunnen aflossen. Mijn conclusie is dat hebzucht en competitiedrang geen inherente menselijke eigenschappen zijn. Die eigenschappen worden voortdurend gestimuleerd door het soort geld dat we gebruiken. Er is meer dan genoeg voedsel en werk voor iedereen. Er is alleen schaarste aan geld.’ (Bernard Lietaer)

Laat een reactie achter